Olipa taas kesä Manchesterissa. Man United toteutti José Mourinhon pyynnön neljän pelaajan hankkimisesta ja Red Devils laittoi rahaa haisemaan noin 170 miljoonaa euroa, mikä ei kuulosta loppuen lopuksi edes niin kovalta kuin median paisuttelusta sai ymmärtää. Paineet ovatkin nyt Unitedin uudella portugalilaismanagerilla, sillä tällä joukkueella on oltava vähintään mestaruuskamppailussa.

Viime kausi

Louis van Gaalin

toinen kausi päättyi FA Cupin voittoon, mutta hollantilaisen hidas, ennalta arvattava pelityyli ei tuottanut juuri maalintekopaikkoja. Old Traffordin yleisöstä valtaosa hermostui jääräpäiseen Van Gaaliin jo ennen joulua. Joukkueet Unitedin edellä tarjosivat manchesteriläisille mahdollisuuksia neljän kärkeen yltämiseen, mutta milloin Liverpool ja milloin West Ham olivat Unitedille liikaa. Joukkue on muovaantunut paljon viime kausien aikana. Nuorista pelaajista Marcus Rashford, Timothy Fosu-Mensah ja Cameron Borthwick-Jackson nousivat parrasvaloihin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Victor Valdes (Middlesbrough)

Entinen Barcelona-vahti joutui elämään Louis van Gaalin alaisuudessa painajaista. Vahvoilla egoilla meni sukset pahasti ristiin, eikä Valdes kelvannut edes edustusmiehistön kakkosmaalivahdiksi. Espanjalaisella voi olla vielä annettavaa Valioliigalle, joten siirto pohjoiseen on mielenkiintoinen.

Nuorista pelaajista hyökkääjä Ashley Fletcher siirtyi West Hamiin, Tyler Reid Swanseaan, Jimmy Dunne Burnleyn, George Dorrington Huddersfieldiin, Joe Rothwell Oxfordiin ja Nick Powell Wiganiin. Laitapuolustaja Guillermo Varela lainattiin Eintracht Frankfurtiin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Eric Bailly (Villareal)

Ensiksi saapui atleettinen 22-vuotias toppari Villarealista. Bailly pelasi Keltaisessa sukellusveneessä läpimurtokauden. Norsunluurannikkolainen on kentällä lungin näköinen. Toisaalta hän riistää palloja hyökkääjien etupuolelta ja taklaa (välillä holtittoman) kovaa. Yhteispeli Daley Blindin kanssa on sujunut harjoituskaudella hyvin, mutta Chris Smalling on kova kilpailija peliajasta.

Zlatan Ibrahimović (PSG)

Ruotsalainen oli osana järjestämässä kesän ensimmäistä siirtosaagaa. Unitedin markkinointikoneet ottivat Zlatanin tulosta kaiken irti. Mourinhon vanha luottopelaaja on Red Devilsin historian isokokoisin pelaaja. Parhaimmillaan Zlatan voi tarjota ericcantonamaisen johtaja-efektin, pahimmillaan hidastuvan hyökkääjän ego on liian iso joukkueelle.

Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund)

Onko Mkhitaryan Valioliigan seuraava Eden Hazard vai Shinji Kagawa? Taitava vasuri viihtyy oikealla laidalla tai kymppipaikalla, jossa hän pääsee käyttämään tehokkaasti taitavaa vasuriaan. Bundesliigan vuoden pelaaja tuo rutkasti monipuolisuutta Unitedin hyökkäyspeliin. Kuljettaa paremmin kuin Juan Mata, mutta Mkhitaryanin hienous piilee hänen ratkaisevissa syötöissä ja laukauksissa.

Paul Pogba (Juventus)

105 miljoonan euron maailmanennätyssumma puhuttaa tietenkin. Siirto oli Man Unitedilta samalla varsinainen markkinointitempaus. Kaikki perinteiset poseerauskuvat heitettiin roskikseen. Saagan tähtinä olivat Adidas, Chevrolet, ja räppäri Stormzy, joka käytännössä julkisti Pogban siirron musiikkivideollaan. Sosiaalisen median käyttö oli myös mullistavaa. Yllätys ei ole, että siirto julkistettiin, kun pörssit aukesivat Aasiassa ja Amerikassa.

Pogban siirron myötä Manchester United on luettava yhdeksi mestarisuosikeista. Atleettinen, taiteellinen ja hyvä maalintekijä Pogba tuo Unitedin keskikentälle pitkästä aikaa maalintekouhan.

Joukkueen vahvuus

Viime kaudella Unitedin hyökkäyspelaaminen oli pitkälti Anthony Martialin yksilösuoritusten varassa. Tällä kaudella Mourinho antanee ainakin toiselle laitapuolustajalle vapauden hyökätä laidaltaan kerralla. Luke Shaw on yksi sarjan nopeimmista pakeista, joten parhaimmillaan yhteispeli Martialin kanssa poikisi hedelmää.

Mourinho asettaa joukkueensa kentälle ajatellen ensin puolustusta, mutta Old Traffordilla hän voi kokea paineen pelata hyökkäävämpää jalkapalloa. Ylimmät nimet kokoonpanossa ovat kovaa luettavaa, eivätkä Pogba ja Ander Herrera peruuttele keskikentällä. Unitedilta voidaan odottaa maaleja, ainakin viime kautta enemmän.

Joukkueen heikkous

Miten Mourinho saa pelaajista joukkueen? Vaihtuvuutta kokenut pelaajisto voi olla vaikea saada pelaamaan yhteen, eikä Man Unitediin voi yhdistää tietynlaista pelityyliä kauden alla. Kaikki riippuu siitä, mihin suuntaan portugalilainen lähtee ohjaamaan laivaansa.

Red Devilsin taustajoukoissa on tehty paljon asioita hyvin rahallisen tuloksen kannalta Sir Alex Fergusonin lähdön jälkeen, mutta nyt odotetaan tuloksia kentällä. Kannattajat ja media odottavat seuralta varmasti välittämätöntä menestystä, vaikka joukkue ei ole valmis. Kyllä, Mourinho sai haluamansa pelaajat ajoissa, mutta joukkuepeli ei voi olla vielä uomissaan.

Valmennus

José Mourinho halusi tätä pestiä pitkään ja vihdoin hän sen sai. Monet arvuuttelevat, onko ajoitus oikea. Mourinho on managerin maineessa, joka voittaa pokaaleja seurassa kuin seurassa ja United kaipaa kiistatta ensimmäistä Valioliigan mestaruutta Fergusonin jälkeen. Mourinho on tottunut pyörittämään omaa show’taan: nyt koko seura toimii kuin teatteri.

Manchester Unitedin manageri joutunee muovautumaan rooliin sopivaksi. Mourinhon olisi voitettava otteluita, pelattava näyttävää jalkapalloa samalla kun hän nostaa seuran omia pelaajia edustusjoukkueeseen. Portugalilainen vakuutteli ensimmäisissä lehdistötilaisuuksissaan, että hän tavoittelee kaikkea tätä. Todellisuus näyttää, mistä lupauksistaan mediapelin osaava Mourinho lähtee karsimaan ensimmäiseksi.

Tärkein pelaaja

Pelin ytimessä kutospaikalla kutospaidassaan Paul Pogba palasi Manchester Unitediin massiivisena tähtenä. Wayne Rooneyn aika Man Unitedissa voi käydä entistä tiukemmalle, koska Zlatan ja Pogba takaavat markkinahuomion Rooneyn tavoin. Englantilaista ei tarvita enää niin paljon.

Pogballa on 23-vuotiaana huikea potentiaali kasvaa jopa maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Itse asiassa Pogban paras paikka kentällä voi olla hieman hyökkäävämmässä roolissa keskikentällä, niin sanotulla kasipaikalla. Pitkäjalkainen pelaaja juoksee kevyesti kentällä päästä päähän, mutta hänen parhaat apunsa ovat ratkaisusyöttöjen antajana sekä kaukolaukojana. Pogba on hyvä vääntämään kaksinkamppailuissa, mutta hänen puolustusmoraalinsa ei ole huipputasolla.

Arvio

Vähimmäistavoitteen on oltava haastaminen Valioliigan voitosta. Monen huippujoukkueen tavoin United on arvoitus. Materiaali alkaa olla yksi sarjan parhaista, eikä ratkaisijoista pitäisi olla pulaa. Iso kysymys on, kuinka nopeasti Mourinho saa iskostettua taktiikkansa uusiin pelaajiin. Manageri ei ole juuri naureskellut lehdistötilaisuuksissa vanhaan tapaansa, mikä voi kieliä epävarmuudesta.

Voimasuhteet ovat Valioliigassa kauden alla poikkeuksellisen auki, joten Manchesterin punaisella puolella on iskunpaikka. Jääminen neljän joukon ulkopuolelle olisi katastrofi, eikä toinenkaan sija välttämättä tyydyttäisi.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 David De Gea
20 Sergio Romero
32 Sam Johnstone

Puolustajat

17 Daley Blind
3 Eric Bailly
12 Chris Smalling
5 Marcos Rojo
4 Phil Jones
23 Luke Shaw
43 Cameron Borthwick-Jackson
36 Matteo Darmian
25 Antonio Valencia
24 Timothy Fosu-Mensah

Keskikenttäpelaajat

28 Morgan Schneiderlin
16 Michael Carrick
6 Paul Pogba
21 Ander Herrera
27 Marouane Fellaini
31 Bastian Schweinsteiger
22 Henrikh Mkhitaryan
8 Juan Mata
44 Andreas Pereira
7 Memphis Depay
18 Ashley Young
15 Adnan Januzaj
14 Jesse Lingard

Hyökkääjät

10 Wayne Rooney
11 Anthony Martial
9 Zlatan Ibrahimović
19 Marcus Rashford
48 Will Keane
James Wilson

Manageri

José Mourinho