Manchester City elää uuden ajan murrosta. Seuran logo vaihtui ja managerin paikan Manuel Pellegriniltä otti Pep Guardiola. Meritoitunut valmentaja aloitti välittömästi uudelleenrakennuksen. Vaikka pelaajia ei ole juurikaan lähtenyt, rahaa hankintoihin on jo tähän mennessä palanut reilut 193 miljoonaa euroa. Tavoitteet tulevalle kaudelle ovat tapissa.

Viime kausi

Cityn viime kausi starttasi uskomattoman hyvin joukkueen voitettua viidestä ensimmäisestä ottelustaan jokaisen nollapelillä. Ongelmia alkoi tulla syyskuun lopulla perättäisten West Ham- ja Tottenham-tappioiden muodossa. Syksyn aikana vaikeinta oli vieraissa. Takkiin tuli Spursin lisäksi Arsenalilta ja Stokelta. Lisäksi Citizens jäi nollille sarjan heikoimman joukkueen Aston Villan vieraana.

Keväällä lisävaikeuksia tuli helmikuussa, kun City jäi pisteittä peräkkäin Leicesteriä, Tottenhamia ja syksyllä 4-1-lukemin Etihadilla joukkueen murskannut Liverpoolia vastaan. Maaliskuun derby-tappion jälkeen karsiutuminen Mestarien liigasta oli uhka. Lopulta Citizens hävisi viimeisen kahdeksan kierroksen peleistä vain yhden, ja varmisti itselleen neljännen sijan kilpailija Unitedia paremmalla maalierolla.

Cup-kilpailuissa Cityn menestys oli parempaa, kun joukkue selvisi Mestarien liigassa ensimmäistä kertaa välierävaiheeseen. Ainoaksi pokaaliksi kuitenkin jäi Liigacupin voitto.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Edin Dzeko (AS Roma)

Edin Dzekolla oli ensimmäisillä kausillaan avaihyökkääjän rooli Cityssä Sergio Agüeron rinnalla. Vastuuta riitti, ja parhaimmalla kaudella Bosnian maajoukkuemies mätti jopa 16 maalia liigassa. Viime vuonna käyttöä ei enää löytynyt ja kausi kului lainalla AS Romassa. Italialaisseura aktivoi jo osto-option lokakuussa, mutta Dzekon lähtö vahvistui vasta tänä kesänä.

Cityn jättivät myös Eibariin siirtynyt puolustaja Florian Lejeune sekä sopimuksensa päättäneet puolustaja Martin Demichelis ja maalivahti Richard Wright.

Lisäksi lainalle muihin seuroihin lähtivät keskikenttäpelaaja Luke Brattan (Melbourne), hyökkääjä Rubén Sobrino (Deportivo Alavés), keskikenttäpelaaja Aaron Mooy (Huddersfield), hyökkääjä Marlos Moreno (Deportivo la Coruna) ja hyökkääjä Enes Ünal (Twente).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Leroy Sané (Schalke)

Valtavan potentiaalin saksalaislupaus, josta City pulitti peräti 50 miljoonaa euroa. 20-vuotias Leroy Sané on salamannopea laitalinkki ajamaan vahvoilla viimeistelytaidoilla. Lisäksi nuorukainen on pallon kanssa teknisesti taitava ja pystyy pelaamaan jopa kärjessä. Tulee haastamaan Raheem Sterlingin tosissaan avauskokoonpanon paikasta.

Gabriel Jesus (Palmeiras)

Palmeirasista 32 miljoonalla eurolla ostettu Gabriel Jesus saattaa olla vielä eurooppalaiselle yleisölle varsin tuntematon suuruus. Vasta 19-vuotias hyökkääjä on tyypillinen nopeajalkainen ja ketterä brassitaituri. Tällä kaudella ensimmäiseen 13 peliin Brasilian liigassa syntyi 10 maalia, joka kuvaa hyvin viimeistelytaitoja. Mahdollisuuden saadessaan voi yllättää. Saapuu vasta tammikuussa Palmeirasin kauden päätyttyä.

Ilkay Gündogan (Borussia Dortmund)

Guardiolalla oli Barcelonassa pelintekijän roolissa Andres Iniesta ja Xavi Hernández. Cityssä samaan rooliin värvättiin Borussia Dortmundin Ilkay Gündogan, joka istuukin mainiosti valmentajan palettiin. Saksalainen lukee erinomaisesti peliä ja löytää syötöillään tehokkaasti joukkuetoverinsa. Siitä kertoo jo viime kauden 87,8 prosenttinen syöttöprosentti. Loukkaantumishistoria varjostaa ja ainakin elokuun pelit jäävät välistä.

Nolito (Celta Vigo)

Nolito on kypsynyt lähes 30-vuotiaana uransa parhaaseen iskuun. City saakin espanjalaisesta todella monipuolisen laitalinkin, joka pitää hyvin palloa, tarjoilee eteenpäin ja jopa tekee maaleja. Lisäksi vahva haastaja 1 vs 1 -tilanteissa. Viime kaudella Celta Vigossa tilastot olivat komeat 12 osumaa ja seitsemän maalisyöttöä. Barcelonakin oli perässä, mutta Nolito valitsi Camp Noun sijaan Etihadin.

Marlos Moreno (Atlético Nacional)

Jesusin tavoin Marlos Morenon nimi ei myöskään sano suurelle yleisölle paljoakaan. 19-vuotias kolumbialaishyökkääjä onkin Citizensiltä selkeä värväys tulevaisuutta ajatellen. Parhaimmillaan nopeutensa vuoksi laitalinkkinä. Nuoresta iästä huolimatta kokemusta löytyy jo seitsemän pelin verran Kolumbian maajoukkueesta muun muassa tämän kesän Copa Américasta. Vielä Morenon otteista ei päästä nauttimaan Englannissa, sillä taituri lainattiin suoraan ensi kaudeksi La Liga -seura Deportivo la Corunaan.

Oleksandr Zinchenko (UFA)

Myös Ukrainan EM-joukkueessa nähty Oleksandr Zinchenko on tulevaisuuden nimiä. Vasta 19-vuotias keskikenttäpelaaja on parhaimmillaan hyökkäävässä roolissa laidalla tai kärjen alapuolella. Tekee myös töitä puolustussuuntaan. Ei vielä tällä kaudella asiaa kokoonpanoon. Lainasopimus olisi kehityksen kannalta tärkeä.

John Stones (Everton)

John Stonesia vietiin jo viime kaudella Chelseaan, mutta tuolloin Everton ei vielä myöntynyt. Sen sijaan Cityn tarjoama 55 miljoonan euron siirtokorvaus oli summa, josta Toffees ei vain voinut enää kieltäytyä. 22 vuoden iässä vielä hieman raakile, vaikka vastuuta viime kaudella Evertonissa kertyikin 33 sarjapelin verran. Epätasaisuus ja ajoittaiset helpot virheet herättävät kysymysmerkkejä. Potentiaalia kuitenkin kehittyä Englannin ykköstoppariksi.

Gerónimo Rulli (SD Maldonado)

Gerónimo Rulli torjui viimeiset kaksi kautta lainalla Real Sociedadin ykkösvahtina. Urakoi viime kaudella 36 sarjapeliä tolppien välissä. 24-vuotias argentiinalainen oli liekeissä varsinkin loppukaudesta torjuttuaan huhti- toukokuussa kolme nollapeliä. Lainattiin suoraan takaisin La Realiin, joten lienee Guardiolan papereissa tulevaisuuden korvaaja Joe Hartille.

Cityyn lainalta palasivat myös hyökkääjä Stevan Jovetic (Inter Milan), laituri Patrick Roberts (Fulham), keskuspuolustaja Jason Denayer (Galatasaray) ja keskikenttäpelaaja Bruno Zuculini (AEK Ateena).

Joukkueen vahvuus

Leveä materiaali tarjoaa mahdollisuuksia rotaatioon pitkällä kaudella. Jokaiselle pelipaikalle löytyy vähintään kaksi laadukasta vaihtoehtoa avaukseen. Joillekin tonteille variaatiota löytyy vieläkin enemmän.

Joukkueen heikkous

Lukuisat hankinnat ja muutokset saattavat vaatia aikansa sopeutua. Vielä kun Stonesia lukuunottamatta kaikki tulevat ulkomaisista sarjoista. Valioliiga kun on jo ottelutahdiltaan ja fyysisyydeltään muita Euroopan huippusarjoja raskaampi. Näin suuret muutokset voivat varsinkin alkuun Guardiolan ryhmässä näkyä.

Valmennus

Pep Guardiolalta löytyy pitkä meriittilista Barcelonan ja Bayern Münchenin peräsimessä. Neljä La Liga -mestaruutta ja kaksi Mestarien liigan voittoa Barcassa sekä kolminkertainen Bundesliigan mestaruus Bayernissa ovat hyviä esimerkkejä.

Guardiolan joukkueet ovat pelanneet aina pallonhallinnan kautta. Pallo kuljetetaan lyhyillä ja nopeilla syötöillä vastustajan puolustuslinjaan. Myös laitapuolustajat tukevat nousuillaan hyökkäyksiä ja toinen toppareista osallistuu avaamaan pallollisena peliä.

Guardioalla on myös tapana peluuttaa pelaajiaan pelipaikkojansa. ulkopuolella. Esimerksi Bayern Münchenissä Philip Lahm siirtyi laitapuolustajan paikalta keskikentän pohjalle, koska Pep katsoi saksalaisen ominaisuuksien sopivan paremmin tähän rooliin. Barcelonassa taas Javier Mascherano laskettiin alas topparin paikalle.

Guardiolan pallonhalintaan nojaava peli saattaa tuottaa ainakin alkuun vaikeuksia Valioliigassa varsinkin vastaiskuilla pelaavia joukkueita vastaan. Peli Englannissa on myös Espanjaaa ja Saksaa fyysisempää, jolloin lyhyet syötöt pysäytetään rajuilla taklauksilla. Tämä seikka Guardiolan on huomioitava, jotta joukkue välttää loukkaantumiset.

Tärkein pelaaja

Vincent Kompany

Vincent Kompanya voi pitää Cityn puolustuksen suurena johtajana. Belgi liukuu fyysisyydellään oikea-aikaisesti tilanteisiin ja on myös pääpelitaidoiltaan uhka erikoistilanteissa. Viime kaudella Kompanyn loukkaantumiset aiheuttivat ongelmia Cityn alakerrassa. Ilman johtotopparia Nicolás Otamendilla ja Eliaquim Mangalalla oli vaikeuksia löytää yhteistä säveltä, mikä näkyi virhemäärissä. Toivottavasti Kompany saa nyt ehjän kauden.

Arvio

Cityn paketti on paperilla yhdessä Unitedin ja Chelsean kanssa suurimpia mestaruussuosikkeja. Materiaali kestää myös cup-pelit ja puikoissa häärii yksi maailman kuuluisimmista valmentajista. Muutokset ja hankintojen määrä voi kuitenkin viedä aikaa sopeutumiseen. Ei ole takuuta, että eri sarjoista tulevat ulkomaalaispelaajat sopisivat välittömästi Valioliigaan. Siitä huolimatta uskotaan, ettei City jää tällä joukkueella kolmen kärjen alapuolelle.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Joe Hart
13 Willy Caballero

Puolustajat

30 Nicolás Otamendi
4 Vincent Kompany
24 John Stones
20 Eliaquim Mangala
28 Jason Denayer
11 Aleksandar Kolarov
22 Gael Clichy
5 Pablo Zabaleta
3 Bacary Sagna

Keskikenttäpelaajat

6 Fernando
16 Ilkay Gündogan
25 Fernandinho
42 Yaya Touré
18 Fabian Delph
36 Bruno Zuculini
17 Kevin De Bruyne
21 David Silva
35 Oleksandr Zinchenko
9 Nolito
8 Samir Nasri
19 Leroy Sané
15 Jesús Navas
7 Raheem Sterling
10 Sergio Agüero
14 Wilfried Bony
72 Kelechi Iheanacho

Manageri

Pep Guardiola

Korjaus 11.8.2016 klo 11:30 City käytti siirtoikkunassa reilut 193 miljoonaa euroa