Arsenal on sijoittunut Valioliigassa neljän parhaan joukkoon viimeisen 19 kauden ajan. Nyt pahimmat kilpailijat ovat uusiutuneet, mutta Tykkimiehissä on ollut kesällä melko hiljaista. Hyvä vai huono asia?

Viime kausi

Kausi alkoi hyvin. Tykkimiehet pokkasi pokaalin 2. elokuuta pelatussa Community Shield -ottelussa. Valioliigassa sen sijaan ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Ensimmäisestä kuudesta ottelustaan Arsenal keräsi kolme voittoa, yhden tasapelin ja kaksi tappiota. Sitä seurasi parempi jakso, jonka aikana Gunner voitti muun muassa Leicesterin ja Manchester Unitedin. Samalla Arsenal vakiinnutti paikkansa top nelosessa. Sieltä joukkue ei loppukauden aikana enää pudonnutkaan.

Vähän aikaa näytti jopa erittäin hyvältä. Vuodenvaihteen tienoilla Arsenal oli muutaman kierroksen ajan piikkipaikalla. Mestaruushaaveet kaatuivat saman tien, sillä Tykkimiehet keräsi peräkkäin kolme tasapeliä ja yhden tappion. Lopullinen isku tuli helmi-maaliskuussa, jolloin Arsenal hävisi Manchester Unitedille ja Swansealle, sekä pelasi tasan Tottenhamin kanssa. Loppukaudesta Arsenal sortui moneen tasapeliin, mutta onnistui silti nousemaan vielä enemmän pisteitä menettäneen Tottenhamin ohi toiseksi.

FA Cupissa Arsenal ylsi kuudennelle kierrokselle, jolla Watford oli parempi maalein 2-1. Liigacupissa tuli puolestaan lähtö neljännellä kierroksella Sheffield Wednesdayta vastaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Wellington Silva (Fluminense)

Arsenalissa tammikuusta 2010. On sittemmin pelannut lainalla Levantessa, Alcoyanossa, Ponferradinassa, Real Murciassa, Almeríassa ja viime kaudella Boltonissa. Ei lyönyt itseään missään vaiheessa Arsenalissa läpi. Palasi takaisin kasvattiseuraansa Fluminenseen.

Mathieu Flamini (ilman seuraa)

Vaikuttanut urallaan kahteen otteeseen Arsenalissa – kaudet 2004-08 ja 2013-16. 32-vuotias keskikentän ankkuri pelasi viime kaudella 16 Valioliiga-peliä ja kärsi jonkin verran loukkaantumisista. Sopimusta ei jatkettu.

Tomás Rosicky (ilman seuraa)

Pikku Mozart pelasi pitkän uran Arsenalissa. Rosicky siirtyi seuraan Borussia Dortmundista kesällä 2006. 10 loukkaantumisten täyttämän vuoden jälkeen ei saanut enää sopimusta. Ei tiettävästi ole kuitenkaan ripustanut vielä nappulakenkiään naulaan, joten 35-vuotias pelintekijä saatetaan vielä nähdä jossain seurassa alkavalla kaudella.

Mikel Arteta (ura päättyi)

Kolmas kokenut keskikenttäpelaaja, jonka ura Arsenalissa (ja Artetan tapauksessa kaikkinensa) päättyi viime kauteen. Baskimaassa syntynyt ja Barcelonassa jalkapallo-oppinsa saanut Arteta pelasi Englannissa 11,5 vuotta. Viime kaudella loukkaantumiset haittasivat, ja Arteta pelasi Valioliigassa vain 162 minuuttia.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach)

Transfermarktin tietojen mukaan Arsenalin seurahistorian toiseksi kallein hankinta. Keskikentän keskustan pelaajan tuominen Bundesligasta maksoi Tykkimiehille 45 miljoonaa euroa. 24-vuotias Xhaka on todellinen keskiakselin dynamo. Viime kaudella hän syötti ottelua kohden keskimäärin 82,7 kertaa. Lukema oli toiseksi korkein koko Bundesligassa. EM-kisoissa lukema nousi peräti 104,3:een. On siitä epätyypillinen syöttökone, että pystyy myös laadukkaaseen rouhintaan. Siitä kertovat isot lukemat syötönkatko-, taklaus- ja pääpallotilastoissa. Näillä näkymin saa ison roolin keskikentän pohjalla.

Takuma Asano (Sanfrecce Hiroshima)

Mielenkiintoinen hankinta, sillä Asanon nimeä ei vieläkään löydy kokoonpanosta Arsenalin verkkosivuilta. Onko keskushyökkääjän siirtoa edes viimeistelty? Asiasta saataneen piakkoin lisätietoa, sillä Asanon edustaman Japanin pelit Rion olympialaisissa päättyivät. Ennen Brasiliaan lähtöä iski Sanfrecce Hiroshimalle 23 ottelussa tehot 9+5.

Rob Holding (Bolton)

Asanon ohella hyvin wengermäinen hankinta. Puhutaan 20-vuotiaasta puolustajasta, joka voi operoida sekä topparina että oikeana pakkina. Viime kaudella alkoi saada Boltonin paidassa vastuuta joulukuussa. Loppukauden aikana pelasi lähes jokaisen pelin. Harjoituskauden aikana saanut mukavasti vastuuta. Voi olla, että Holdingin on kasvettava ”liian nopeasti” aikuiseksi, sillä Arsenalilla on pieni toppariongelma.

Mathieu Debuchy (Bordeaux, laina päättyi)

Siirtyi Newcastlesta Arsenaliin kaksi vuotta sitten. Ei saanut viime syksynä juuri lainkaan peliaikaa, joten lainattiin kevääksi Ranskan pääsarjaan. 31-vuotias oikea pakki on saanut harjoituskaudella peliaikaa, joten saattaa hyvinkin jatkaa Arsenalin kokoonpanossa alkavalla kaudella.

Joukkueen vahvuus

Arsenalilla on vahva identiteetti, kiitos pitkälti Arsène Wengerin. Ranskalaisluotsia ovat vuosien mittaan haukkuneet niin muiden seurojen kannattajat kuin omatkin, mutta Wenger on ja pysyy. Nyt Gunners voi saada siitä merkittävän edun, sillä moni kilpakumppani vaihtoi kesällä manageria.

Joukkueen heikkous

Mainitaan kaksi. Ensinnäkin, puolustuksen organisointi on vuodesta toiseen heikolla tasolla. Wenger ei vain ole kyennyt uusiutumaan riittävästi puolustuspelaamista ajatellen. Se on edelleen naiivia ja ennen kaikkea suunnitelmallisuuden näkökulmasta liian löyhää.

Toinen merkittävä ongelma on loukkaantumissuma. Sekin on ongelma, jota ei ole kyetty vuosien varrella ratkaisemaan. Nyt loukkaantumiset vaivaavat jo ennen kuin kausi on edes alkanut. Toppariosastolta puuttuvat Per Mertesacker (4-5 kuukautta sivussa) ja Gabriel Paulista (pari kuukautta sivussa). Carl Jenkinson puolestaan huilaa marraskuuhun. Keskikentältä puuttuu Jack Wilshere ja hyökkäyksestä Danny Welbeck (4-5 kuukautta sivussa). Alkukaudesta Calum Chambersin tai Holdingin on siis yksinkertaisesti onnistuttava topparina Laurent Koscielnyn rinnalla.

Valmennus

Arsène Wenger on wanha jäärä – sekä hyvässä että huonossa. Johdonmukaisuutta on, se on erittäin hyvä asia. Mutta uusiutuminen ja pelillisten elementtien kehittäminen on jäänyt vähiin. Arsenalilta on odotettavissa taas ihan samaa kuin vuosi sitten. Peli perustuu voimakkaaseen pallonhallintaan ja lyhytsyöttöihin, joiden onnistumisprosentti pyritään pitämään lähellä 90:ntä prosenttia.

Hyökkäyspelaamisessa Arsenalilla on monenlaisia malleja. Joukkue pystyy murtautumaan maalintekotilanteisiin kaikilta kolmelta kaistalta. Merkittävää on se, että Arsenal on sarjan parhaita joukkueita, mitä tulee maalipaikkojen järjestämiseen parhaaseen sektoriin.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Wenger asettelee ryhmänsä kentälle. Maalivahti ja puolustuslinja (kunhan tervehtyvät) ovat melko selkeitä. Positiivista haastetta aiheuttavat keskikentän ja hyökkäyksen pelipaikat. Kymppipaikka on Mesut Özilin, joten keskikentän kahdesta ankkuripaikasta taistelee peräti kuusi miestä: Francis Coquelin, Santi Cazorla, Granit Xhaka, Mohamed Elneny, Aaron Ramsey ja Jack Wilshere. Vasemmalla laidalla hallitsee Alexis Sánchez, ja piikkiin ykkösvaihtoehto lienee edelleen Olivier Giroud. Ehkä suurin auki oleva tontti on oikean laidan paikka. Pedattu Riyad Mahrezille? Jos Mahrez jää saamatta, Ramsey voi olla ykkösvaihtoehto.

Tärkein pelaaja

Laurent Koscielny

Hyökkäyspelaaminen saa tarpeeksi rakenteellista tukea, joten esimerkiksi Özilin on helpompi loistaa kuin Koscielnyn. Ranskalaistopparilta vaaditaan Wengerin puolustuspelaamisen organisointitaitojen myötä hyvin paljon. Nyt vielä enemmän, kun vierellä on parin kuukauden ajan melko kokematon nuorukainen.

Arvio

Arsenalilla olisi kaikki saumat jopa mestaruuteen. Muut isot uudistavat joukkueitaan, Leicester tuskin jaksaa toista kautta putkeen ja Arsenal on saanut valmistautua suhteellisen rauhassa. Mutta. Tottenham ajoi jo viime kaudella pelillisesti edelle ja muut isot ovat materiaalipuolella vahvistuneet Arsenalia enemmän. Kokeneiden toppareiden puuttuminen pahimmillaan luistaa Arsenalin alamäkeen jo kauden ensimmäisinä kuukausina. Joten: mestaruus vaatisi aivan nappisuorituksen. Realismia on taistella neljän joukkoon pääsemisestä. Pahimmillaan jää Mestarien liigan ulkopuolelle.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 David Ospina
26 Emiliano Martínez
33 Petr Cech

Puolustajat

2 Mathieu Debuchy
3 Kieran Gibbs
4 Per Mertesacker
5 Gabriel Paulista
6 Laurent Koscielny
16 Rob Holding
18 Nacho Monreal
21 Calum Chambers
24 Héctor Bellerín
25 Carl Jenkinson

Keskikenttäpelaajat

8 Aaron Ramsey
10 Jack Wilshere
11 Mesut Özil
15 Alex Oxlade-Chamberlain
19 Santi Cazorla
29 Granit Xhaka
34 Francis Coquelin
35 Mohamed Elneny

Hyökkääjät

7 Alexis Sánchez
12 Olivier Giroud
14 Theo Walcott
17 Alex Iwobi
22 Yaya Sanogo
23 Danny Welbeck
27 Serge Gnabry
28 Joel Campbell
32 Chuba Akpom
Takuma Asano

Manageri

Arsène Wenger