Manchester City teki torstaina merkittävän pelaajahankinnan puolustuksen viimeiseksi lukoksi, kun maalivahti Claudio Bravo siirtyi Barcelonasta Citizensiin nelivuotisella sopimuksella. Chileläisvahdin siirtyminen The Sky Bluesiin antoi viimeisen sinetin Joe Hartin kymmenvuotiselle uralle City-paidassa.

Jalalla pelaamisen jalo taito

Ykkösmaalivahdin kaappaaminen La Ligan kahden edelliskauden mestarin paidasta on sinällään merkittävä temppu, mutta siirto ei lopulta ole yllättävä. City-manageri Pep Guardiola on jalkapallomarkkinoilla vaikutusvaltainen mies. Pitkä tausta Blaugranassa luonnollisesti madalsi kynnystä kohti neuvottelupöytää.

Syy Bravon hankinnalle on ilmeinen. Guardiolan pelitapa nojaa vahvasti pallonhallintaan, jossa myös maalivahdilta vaaditaan vahvaa pelaamista jalalla. Fanaattisimmankin City-kannattajan on myönnettävä se totuus, ettei Hart ole millään mittareilla tähän pelitapaan soveltuva maalivahti.

Hartin maalipotkut tavoittivat viime kaudella oman pelaajan ainoastaan 51-prosenttisesti. Bravo puolestaan antoi maalipotkut omille pelaajille 83-prosenttisesti. Joukkueiden pelitavoissa on eroavaisuutensa, mutta Hartin lukema on joka tapauksessa heikko. Lukema oli Valioliiga-maalivahtien vertailussa alempaa keskikastia, kun huomioon otetaan vähintään viisi ottelua pelanneet maalivahdit.

Bravo oli viime kaudella ainut La Liga -maalivahti, joka onnistui useammin syötössään omalle pelaajalle, kuin epäonnistui siinä. Chileläisvahti onnistui 100-prosenttisesti syötöissään viidessä eri ottelussa edelliskauden aikana. Optan tilastojen mukaan Hart on onnistunut syötöissään 100-prosenttisesti yksittäisessä ottelussa koko uransa aikana kahdesti. Bravo antoi koko kauden aikana 578 onnistunutta lyhyttä syöttöä. Tilastokakkonen, Las Palmasin Javi Varas, jäi chileläisvahdista yli 200 onnistuneen syötön päähän.

Bravon vahvuudet eivät suinkaan jää jalalla pelaamiseen. Kokenut vahti on erinomainen reaktiotorjuja, jonka ohittaminen ei ole helppoa edes lähietäisyydeltä.

Voittava maalivahti

Tuttu kaksikko kohtaa jälleen. Tässä tapauksessa ei luonnollisesti puhuta Guardiolasta ja Bravosta, sillä kyseiset herrat eivät samaan aikaan Barcelonassa vaikuttaneet. Cityn maalivahtivalmentaja Xabier Mancisidor valmensi Bravoa jo viime vuosikymmenellä Real Sociedadin riveissä. On syytä mainita, että Mancisidor on toiminut Citizensin maalivahtivalmentajana vuodesta 2013 lähtien. Espanjalaisvalmentaja sai siis jäädä, vaikka manageri vaihtui. Bravon hankinta, ja Hartin kohtalo, oli luultavimmin sinetöitynyt jo useita kuukausia sitten.

Bravo pelasi Barcassa kaksi täyttä kautta. Molempina sesonkeina 33-vuotias vahti sai nostaa La Ligan mestaruuspokaalia. Eikä menestys ei ole ainoastaan jäänyt seurajoukkuetasolle. Chile on juhlinut kahtena edellisvuotena Copa Américan voittoa.

Citystä suurin mestarisuosikki

Jutun tarkoituksena ei ole mollata Hartia. 29-vuotias englantilaisvahti on parhaimmillaan erinomainen torjuja, mutta ei parhaimpanakaan päivänä jalallaan sillä tasolla, mitä Guardiolan toteuttama pelitapa vaatisi. Hart on ennen kaikkea highlights-torjuntojen tekijä, jonka upeita pelastuksia näkisi mielellään Valioliigassa jatkossakin. Shrewsburyn kasvatille tapahtuu liiankin usein helpohkoja virheitä, joita saimme todistaa edellisen kerran kesän EM-kisoissa.

Guardiola on saanut hankkia siirtoikkunan aikana haluamiaan pelaajia. Joukkue oli jo ennen Bravon hankintaa yksi suurimmista mestarisuosikeista. Viime kauden ongelmakohtaa, puolustusta, on paikattu John Stonesin ja Bravon kaltaisilla hankinnoilla.

City on ollut Guardiolan komennossa vasta tovin. Tästä huolimatta, City nousi Bravon hankinnan myötä Valioliigan vahvimmaksi mestarisuosikiksi.