Siitä on tänään tasan 20 vuotta, kun Arsène Wenger esiteltiin Arsenalin uutena managerina. Komean valmennusuran innoittamana päätimme valita Wengerin ajan tähdistöjoukkueen.

Maalivahti

David Seaman

Arsenalissa kaudet 1990-2003. Tykkimiesten kaikkien aikojen ottelutilastossa sijalla kuusi. Kun Arsenal aikoinaan hankki poninhäntämiehen QPR:stä, 1,3 miljoonaa puntaa oli brittien siirtoennätys maalivahdista. Tiettävästi monet Arsenalin kannattajat epäilivät aluksi hankintaa. Tuskin epäilevät enää.

Puolustajat

Lee Dixon (oikea laitapuolustaja)

Oikean pakin tontti on ollut Wengerille hieman hankala. Toimituksessamme Dixonille kovimman vastuksen antoi Bacary Sagna. Siinä missä Seaman on Arsenalin ottelutilastossa kuudentena, Dixon miehittää neljättä sijaa. Komeat 618 peliä. Gunners-urasta (1988-2002) noin puolet osui Wengerin aikakaudelle.

Tony Adams (toppari)

Yksi seurahistorian kaikkien aikojen suurimmista. 14 vuotta kapteenina, 669 ottelua ja 10 eri mestaruutta. Adams oli mukana voittamassa liigamestaruutta kolmella eri vuosikymmenellä. Adams muodosti aikoinaan kuuluisan puolustusnelikon yhdessä Lee Dixonin, Steve Bouldin ja Nigel Winterburnin kanssa. Adams on symbolisesti mielenkiintoinen hahmo, sillä hän edustaa Wengerin ajan pelaajissa mennyttä aikaa. Sitä aikaa, johon vielä kuuluivat roskaruoka ja alkoholin voimakas käyttö.

Sol Campbell (toppari)

Kovin moni pelaaja ei ole vaihtanut Tottenhamista Arsenaliin. Campbell on yksi heistä. Kookas toppari on myös yksi Wengerin kaikkien aikojen parhaista hankinnoista. Arsenalissa vuosina 2001-06 ja 2010 pelannut Campbell oli yksi tukipilareista Gunnersin Invicibles-joukkueessa. Wenger päätyi kutsumaan miestä ”super rockiksi”.

Ashley Cole (vasen laitapuolustaja)

Moni Arsenalin kannattaja vihaa Colea sydämensä pohjasta. Syykin on selvä. Tykkimiehissä vietettyjen kausien 1999-2006 jälkeen Cole siirtyi Chelseaan. Ennen siirtoa hänelle langetettiin sakko, sillä hän oli käynyt omin päin neuvotteluja Chelsean kanssa tammikuussa 2005. Vihaistenkin Arsenal-kannattajien on myönnettävä, että Cole on ollut yksi seurahistorian parhaista vasemmista pakeista. Hän muodosti erinomaisia hyökkäyssommitelmia Robert Pirèsin ja Thierry Henryn kanssa.

Keskikenttäpelaajat

Fredrik Ljungberg (oikea laituri)

Wenger oli vielä nuori mies, kun Ljungberg kiinnitti hänen huomionsa. Kesällä 1998 ruotsalainen siirtyi Arsenaliin, jonka paidassa hän pelasi kevääseen 2007 saakka. Ehkä parhaan kautensa Ljungberg pelasi 2001-02, jolloin hän paukutti kaikki kilpailut mukaan lukien 17 maalia. Valioliiga valitsi hänet kauden parhaaksi pelaajaksi. Edelleen Ljungbergilla on ikää vain 39 vuotta. Tälläkin hetkellä sarjassa pelaa yksi vanhempi, Stoken Shay Given.

Patrick Vieira (keskikentän keskusta)

Yksi täydellisimmistä pelaajista, joka valioliigakentillä on nähty. Vieira itse asiassa tuli Arsenaliin kolme kuukautta ennen Wengeriä. Professorin alaisuudessa keskikenttämies kehittyi todella monipuoliseksi. Oli voimaa, oli sijoittumiskykyä, oli syöttövalikoimaa. Arsenalin verkkosivuilla Vieira valittiin seuran kaikkien aikojen viidenneksi parhaaksi. Jotenkin kovin symbolisesti Arsenal ei Vieiran lähdön jälkeen ole kovin paljon voittanut.

Cesc Fàbregas (keskikentän keskusta)

Tarina modernin ajan Wengeristä. Lionel Messin ja Gerard Piquén kanssa samat ikäluokat kolunnut Fàbregas napattiin Barcelonan akatemiasta kesällä 2003. Kehittyi Wengerin alaisuudessa keskikentän kapellimestariksi, mutta yhtä asiaa Wenger ei pystynyt katalaanille tarjoamaan: pokaaleja. Palasi takaisin Barcelonaan, missä huomasi olevansa Arsenal-aikojen jälkeen liian yksipuolinen Barcan pelitapaan. Tällä hetkellä istuu Chelseassa penkillä.

Robert Pirès (vasen laituri)

Marseillesta Arsenaliin kesällä 2000 saapunut Pirés pelasi Wengerin alaisuudessa kuusi kautta, kunnes siirtyi Villarrealiin. Gunnersissa yhteistyö vasemmalla laidalla Ashley Colen ja Thierry Henryn kanssa oli ihailtavaa. Paukutti Invincibles-kaudella Valioliigassa tehot 14+11.

Hyökkääjät

Dennis Bergkamp (piilokärki)

Erittäin elegantti pelaaja. Arsenalin verkkosivujen rankingissa seurahistorian toiseksi paras. Ehkä hienointa Bergkampissa oli se, miten hän sopeutui pelaamaan erilaisten pelaajien kanssa. Kaudella 97-98 pelaajajärjestö PFA valitsi hollantilaisen vuoden pelaajaksi.

Thierry Henry (keskushyökkääjä)

Thierry Henry ei nimenä kovin monelle sanonut mitään, kun hänet hankittiin Juventuksesta kesällä 1999. Seuraavan kahdeksan vuoden aikana hänestä tuli Arsenalin kaikkien aikojen maalitilaston ykkönen ja yksi Valioliiga-historian parhaista pelaajista. Parhaina vuosinaan niin nopea, niin terävä, niin hyvä laukaus. Oli Arsenalin vastaiskupelaamisen keihäänkärki.