Englannin maajoukkueen väliaikainen manageri Gareth Southgate on brittilehdistön puheenaihe tänään, kun vasta nimitetty Southgate ja hänen johtamansa Englanti kohtaavat tänä iltana MM-karsinnassa Maltan.

The Times on kerännyt useilta Southgaten uraan vaikuttaneilta henkilöiltä kommentteja entisesta maajoukkuepelaajasta. Mielenkiintoisimmat antoi varmasti Southgatea Crystal Palacen nuorisojoukkueissa valmentanut Alan Smith.

Crystal Palace oli kova ja miehinen ympäristö nuorelle ylemmän keskiluokan Southgatelle, joka joutui kilpailemaan työväenluokan poikien kanssa raa’asti pelipaikoistaan. Smith kertoi, että oli useita kertoja, kun hän epäili Southgaten kestokykyä. Ensimmäisenä vuonna Smith kutsui puolustajansa toimistoonsa palautteelle.

– Myönnän sinulle, jos olisit poikani, olisin sinusta ylpeä. Jos olisit matkaitoimiston työntekijänä tai kiinteistönvälittäjä, olisit täydellinen. Mutta jalkapalloilijana, sinulla ei ole v*****kaan mahdollisuutta jos et ole yhtään kovempi jatkossa, Smithin kerrotaan sanoneen.

Southgate koveni ja paransi peliään. Myös Smith piti näkemästään.

– Minäkin kohensin itseäni. Hän oli mahtava poika hienosta perheestä ja mainio nuori pelaaja, mutta hän tarvitsi sen palautteen. Hänessä oli aina piilossa olevaa kovuutta, mutta hänen tuli tuoda sitä enemmän esiin. Hänen ansiokseen, hän otti neuvoista kiinni, eikä häntä tarvinnut enää koskaan ravistella, Smith kertoo.