Arsène Wenger on luotsannut Arsenalia karvan verran yli 20 vuotta. Mitä mieltä Wengeristä ollaan Suomen virallisessa Arsenal-kannattajayhdistyksessä? Kysyimme asiaa yhdistyksen sihteerinä toimivalta Petteri Hakaselta.

Mitä hyvää Wenger on tuonut Arsenaliin?

– Hän muutti Arsenalin kokonaan. Hän toi englantilaiseen jalkapalloon tietyn ammattimaisuuden ja kokonaisvaltaisen tyylin elää jalkapalloammattilaisen elämää. Se perinteinen brittiläinen ”pelin jälkeen pubiin” jäi pois.

– Ruvettiin keskittymään ruokavalioihin ja lomilla treenaamiseen, palautumiseen ja fyysiseen valmennukseen. Eli Wenger toi kokonaisvaltaisuuden koko Englantiin.

”On tyydytty tiettyyn tasoon”

Mitä huonoa Wengerin aikakaudella on tapahtunut?

– Jos haluaa olla jalkapalloromantikko, niin jalkapallo on muuttunut globaaliksi lajiksi, eivätkä naapuruston ladit enää pelaa toisen naapuruston ladeja vastaan. Mutta eihän se ole Wengerin vika, vaan se on tämän ajan kuva, että jalkapallosta on tullut suuren maailman binestä.

– Tietysti Wengerin viime vuosista voidaan sanoa, että on tyydytty tiettyyn tasoon. Kehitystä ei enää tapahdu, mutta se on ehkä ihan luonnollista, kun on 20 vuotta ollut managerina.

Miten kuvailisit Wengeriä kolmella sanalla?

– Professori, pedantti, itsepäinen.

Pitäisikö Wengerin erota?

Ketkä ovat Wengerin ajan parhaat Arsenal-pelaajat?

– Niitä on tasan kaksi. Dennis Bergkamp, joka ei periaatteessa ole Wengerin hankinta. Ja sitten on Thierry Henry. Henry on pakko sanoa, koska hän on paras maalintekijä Arsenalissa koskaan. Hän oli maailman paras omana aikanaan omalla pelipaikallaan.

Tuleeko mieleen floppihankintoja?

– Niitä on hämmentävän paljon. Wenger on toki joutunut myös tekemään taloudellisista syistä hätähankintoja. Sellainen, josta odotettiin pajon, mutta josta ei tullut yhtään mitään, oli hyökkääjä Francis Jeffers.

Pitäisikö Wengerin erota?

– En voi sanoa koko järjestömme mielipidettä. Viidensadan jäsenen keskuudessa on monta mielipidettä. Henkilökohtaisena mielipiteenä sanon, että tämä kausi saisi jäädä Wengerin viimeiseksi.