Nolito siirtyi viime kesänä Celta Vigosta Manchester Cityyn 18 miljoonan euron kaupassa. Ei kai siinä mitään ihmeellistä pitäisi olla, että Espanjan EM-joukkueessa mukana ollut hyökkääjä ostetaan Cityyn. Noliton tarina vain on vähän erilainen.

The Guardianille antamassaan haastattelussa Nolito kertoo melko karusta lapsuudestaan. Hänen äitinsä oli vankilassa ja isästään 30-vuotias pelaaja ei halua puhua. Nolito asui isovanhempiensa Manuelin ja Doloresin luona. 13-vuotiaana Nolito oli jo töissä – teurastamossa.

– En koskaan leikannut lihaa. Se oli enempi esikypsennettyjen lihojen myymistä. Ja iltaisin harjoittelin paikallisen joukkueen kanssa, Nolito sanoo.

Lapsuus oli kaikesta huolimatta Noliton omien sanojen mukaan onnellinen.

– Ihmiset puhuvat paljon ja joskus keksivät asioita päästään. Mutta minä tiedän, kuka olen. Tiedän, mistä tulen ja ketkä ovat kohdelleet minua hyvin. Isovanhempani kasvattivat minut; he ovat äitini ja isäni. Lapsuuteni oli onnellinen; minä olin hyvin onnellinen.

Pep Guardiola ja Luis Enrique

Noliton uraan on mahtunut paljon kaikenlaista. Hän siirtyi 16-vuotiaana Valencian organisaatioon, muttei ollut valmis asumaan omillaan. 19-vuotiaana matka jatkui alasarjaseura Atlético Sanluqueñoon ja vuotta myöhemmin Écija Balompiéhen. Kesällä 2008 Nolito sai ison mahdollisuuden, kun hänet pestattiin Barcelona B:hen.

Tie edustusjoukkueeseen oli tukossa. Barcan hyökkäyksen muodostivat tuohon aikaan Lionel Messi, David Villa ja Pedro. Nolito ei oikein päässyt pelaamaan, mutta siemen oli jo kylvetty. Tuolloin Barcan edustusjoukkuetta valmensi Pep Guardiola ja Barca B:tä Luis Enrique.

Nolito haki vauhtia Benficasta ja Granadasta, kunnes löysi pelillisen kotinsa Celta Vigosta kesällä 2013. Taas hän pääsi pelaamaan Enriquen alaisuudessa. Se todennäköisesti pelasti miehen uran.

– Luis Enrique ilmestyi hyvin tärkeässä vaiheessa uralleni. Siinä vaiheessa vaihtoehdot olivat askel eteen- tai taaksepäin, Nolito sanoi.

– Olin Barcelona B:ssä hänen kanssaan, sitten Celtassa. Hän panosti minuun hyvin, hyvin paljon ja tuki minua. Hän sai minut näkemään jalkapallon eri tavalla. Hän vakuutti minut siitä, että voisin todella nousta huipulle.

Elintavoissa paljon kehitettävää

Nolito oli teknisesti hyvä pelaaja, mutta fysiikkapuoli oli retuperällä.

– Olin aina ollut vähän ylipainoinen. Hän (Enrique) sai minut tajuamaan, että oli elintärkeää laihduttaa kymmenen kiloa, jotta voisin lyödä läpi. Se oli vaikeaa, mutta muutos on ollut valtava.

– Hän oli kimpussani joka päivä. Hän on ollut elintärkeä urani kannalta. Kakut, leivät, cola. Kaikki ne ovat hyviä, mutta ammatissani ne ovat roskaa. Harjoittelin ja söin, harjoittelin, söin, harjoittelin, söin. Sahasin omaa oksaani. Jossain vaiheessa sitä tajusi: ammattilaispelaajan on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa.

Kun Nolito laihtui, hänestä tuli myös tehokkaampi. 100 liigaottelua Celtassa tuotti 39 maalia. Tuli kutsu maajoukkueeseen – 28-vuotiaana. Alettiin puhua paluusta Barcelonaan. Nolito itsekin sanoi julkisesti, että jos hän Celtasta lähtee, hän lähtee vain Barcelonaan.

”Paras vielä edessä”

Celtassa ja Barcelonassa tiedetään faktat, lehdistössäkin niitä on spekuloitu. Oli miten oli, Nolito siirtyikin Barcelonan sijaan Man Cityyn. Enriquen sijaan hän valitsi tällä kertaa Guardiolan.

– Siirto Barcelonaan oli lähellä, mutta lopulta valitsin Cityn. Viimeiset kolme vuotta Celta Vigossa olivat elämäni parhaat. Nyt oli aika lähteä. Haluan voittaa urallani jotain. Uskon, että se on mahdollista Cityssä.

30-vuotiaana Nolitoa epäillään. Esimerkiksi Wayne Rooney on 30-vuotiaana pudotettu Man Unitedissa penkille. Voiko 30-vuotiaalla Nolitolla olla enää annettavaa Citylle.

– Luulen, että paras on vielä edessä. Ikä on vain numero. Ja totta puhuen tunnen itseni 20-vuotiaaksi. Olen urani parhaassa kunnossa.

– Jalkapallo on muuttunut. Sitä näkee pelaajia, jotka ovat 35-vuotiaina parempia kuin 25-vuotiaina.