Etäisyys autolla Helsingin ja Liverpoolin välillä on 2725 kilometriä. Matka Manchesteriin on sekin lentokoneella 1796 kilometriä.

Kohta on alkamassa Liverpoolin ja Manchester Unitedin välinen Valioliigan koitos. Espanjassa on El Clásico ja Italiassa pelataan Derby della Madonnina. Valioliigassa parasta – tai vähintään katsotuinta – antia on North-West Derby. Kyse on ottelusta, joka lukitsee miljoonat ja taas miljoonat silmäparit ruutujen ääreen ympäri maailman.

Liverpool ja Manchester United ovat englantilaisen jalkapallohistorian menestyneimmät seurat. Globalisaatio on tuonut kaiken lähemmäksi, ja sanotaan, että maailma on pienempi kuin koskaan aiemmin. Kun isoissa liigoissa pelataan, on myös suomalaisille peleissä usein kyse paljon muustakin kuin tavallisesta jalkapallo-ottelusta. Kaukosuhde, voisi joku määritellä.

Ja yhteisöllisyys näkyy Helsingin Kalliossa asti, vaikka peli onkin Liverpoolin Anfield-stadionilla. Kolmannella linjalla sijaitsevassa Bar & Bistro Kipinässä tupa on täynnä ja fiilis korkealla. Pelipaitojen ja huivien määrä on runsas pimenevässä maanantai-illassa.

14796061_10209249571730622_2116022912_o
Liverpoolin kannattajat odottelevat ottelun alkua.

Baarissa kuulutetaan, että älkää laulako ulkona tupakkapaikalla – asukkaat eivät välttämättä ymmärtäisi. Se, mikä on nyt näille faneille tunnelman nostatusta, olisi aamulla töihin meneville asukkaille enemmänkin meluhaitta. Fanit kunnioittavat toivetta ulkona, mutta sisällä ei ääntä säästellä. Laulamiseen on vielä ylimääräinen motivaatio: enemmän ääntä pitänyt fanijoukko saa joukkueensa paidan baarin seinälle.

Kannattajat mahtuvat sopuisasti samaan baariin. Tuskinpa he saarivaltiossa mahtuisivat. Ja vaikka välillä tunteet kuohuvat kilpaa oluen kanssa, ei se ole huutelua ihmeempää.

– Eihän meillä tietenkään mitään suurempaa välienselvittelyä ole ollut, kertoo Kalle ”Lame” Lamberg, Suomen virallisen Manchester Unitedin kannattajayhdistyksen puheenjohtaja.

– Monta vuotta me ollaan katsottu näitä pelejä eri baareissa yhdessä, ja ollaan aina tavallaan kutsuttu toisemme paikalle. Hyvin on mennyt. Joskus on ollut jotain pientä, mutta noottia on annettu. Ja se viesti on mennyt perille, Liverpoolin virallisen kannatusyhdistyksen varapuheenjohtaja Kristian ”Krisu” Blomberg puolestaan sanoo.

Joskus on ollut jotain pientä, mutta noottia on annettu.

”Lamelle” ottelun lopputuloksella ei ole muuta väliä, kunhan ”United voittaa ja pidämme kovaa mekkalaa”. ”Krisu” uskoo ja toivoo isäntien 3-2-voittoa – ja tietenkin myös vastapuolen faneja kovempaa volyymia.

”Paholainen makeampi kuin tykki”

– Faija oli joskus duunimatkalla Lontoossa ja hän kävi katsomassa Arsenal-United-pelin siellä. Kotiin päästyään hän toi molempien joukkueiden kaulahuivit, joista hän sitten kysyi, kumman haluan?

– Paholainen oli paljon makeampi kuin tykki!

Näin ”Lame” löysi rakkautensa. Jokaisella tuntuu olevan oma tarinansa: matkailun, tuttavien tai vaikka sosiaalisen median kautta. Tänä päivänä rakkauden – eli tässä tapauksessa suosikkiseuran – voi löytää niin montaa eri tietä pitkin.

”Kavereiden painostamana”, vastaakin puolestaan ”Krisu”.

Tärkeintä tuntuu olevan yhteisöllisyys, sana, joka toistuu kannattajien puheissa monta kertaa illan aikana. Kaverit, yhteinen suosikki, yhteinen vihollinen, yhteinen päämäärä. Ottelut ja kokoontuminen merkitsevät paljon monelle ihmiselle.

Vaan nyt on aika tunnelmoida tulevaa. Illan pelissä on panoksena paljon enemmän kuin kolme pistettä.

#Braggingrights

Ottelu päättyy 0-0-lukemiin. Tulos on pettymys etenkin Liverpoolin kannattajille, sillä pallonhallinta on reilusti isännille. Paikkoja voittoon asti oli, sillä Philippe Coutinho oli ratkaista unelmavedollaan ottelun.

14725441_10209249578890801_1321302643_o
Henkilökunta on toivottanut kannattajat avosylin vastaan. Hämärään iltaan sekoittuu Kipinän valo ja lämpö.

Yksi Liverpool-faneista on karjunut koko pelin. Hänellä on ääni käheänä, ja takki vaikuttaisi olevan niin sanotusti aika tyhjä. Ajattelen pyytää nopeaa kommenttia, mutta nuori mies on liikkeissään ripeä. Takki nopeasti tuolilta ylös ja päälle, kylmenevä yö tulee vauhdilla vastaan. Ehkä viileys auttaa kuumiin tunteisiin.

”Braggingrights” eli niin sanottu rehentelyoikeus jää lunastamatta.

– Ainahan se tympäisee. Kyse on kuitenkin niin paljon enemmän kuin kolmesta pisteestä, yksi faneista, Erja, sanoo ja antaa kevyen tunnustuksen.

– Molempien joukkueiden faneista löytyy myös hyviä tyyppejä! Erja sanoo hymy huulillaan.

Liverpool-fanien laimeuteen saattaa vaikuttaa baarin henkilökunnan päätös. Kannattajakisan voiton kun vei tällä kertaa Manchester Unitedin porukka eli MUSCOF ry. Niinpä seinää koristaa jatkossa yksi United-paita enemmän.

Liverpool-fani Jannella on esittää tuomioon vasta-argumentti. United-fanit eivät saa armoa:

– Ihan mulkkuja!

Ottelu on ohi, mutta tammikuussa joukkueet kohtaavat taas. Ja niin myös nämä suomalaiset kannattajat kohtaavat toisensa.

Päivitys: Tehty muutama viilaus tekstin loppuosaan.


Yläpuolelta löydät vielä videon maanantai-illan tunnelmista.