Jos Lauri Dalla Vallen peliuralle kuului vielä joskus lupaavaa, samaa ei voi sanoa enää nyt. Eletään jo marraskuuta, mutta 25-vuotiaan vyöllä ei ole vielä yhtään ammattilaispeliä tältä kaudelta.

Urheilulehti arvioi kymmenen vuotta sitten Dalla Vallen yhdeksi kaikkien aikojen kovimmista suomalaislupauksista. Inter, Chelsea, Milan ja muun muassa Ajax kosiskelivat pelaajaa, joka valittiin vuonna 2005 äärettömän kovatasoisen Suomen Nike Premier Cupin parhaimmaksi pelaajaksi.

Suomalais-italialainen hyökkääjä kävi aluksi kokeilemassa onneaan Milanossa, mutta pelillinen koti löytyi lopulta Liverpoolista. Vanhojen uutisten mukaan Dalla Valle kuittasi syystalvella 2007 suuren allekirjoitusbonuksen – merkittävän summan 750 000 ja 1,5 miljoonan euron väliltä.

Chelsean miljoonan punnan tarjous jäi sen sijaan pöydälle, ainakin jos sen aikaisia lehtitietoja on uskominen.

Siirto Liverpooliin vaikutti pitkään hyvältä liikkeeltä: akatemian riveissä syntyi tärkeitä maaleja ja myöhemmin vuonna 2009 Dalla Vallen onnistumiset palkittiin ammattilaissopimuksella. Liverpoolin edustusjoukkueessa Dalla Valle nähtiin kesällä 2010 Eurooppa-liigan karsintaottelussa. Samassa kilpailussa tuli vastuuta myöhemmin myös Fulhamin riveihin siirtymisen jälkeen.

Valioliigassa debyyttiä kärkimies ei kuitenkaan koskaan saanut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

LONDON, ENGLAND - MAY 22: Jack Wilshere of Arsenal (R) battles with Lauri Dalla Valle of Liverpool during the FA Youth Cup Final 1st Leg match between Arsenal and Liverpool at The Emirates Stadium on May 22, 2009 in London, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
FA Youth Cupin finaalin ensimmäisessä osassa vuonna 2009 Dalla Valle taisteli pallosta muuan Jack Wilsheren kanssa. Kuva: Getty Images.

Fulhamin jälkeen Dalla Vallen uralle mahtuu lukuisia seuroja. Lainapestit Bournemouthiin, Dundee Unitediin, Exeter Cityyn ja Crewe Alexandraan. Kävi Dalla Valle myös kokeilemassa Norjassa Molden paidassa ja Belgian kakkostasolla Sint-Truidenissa.

Yhteistä näille pesteillä on se, että jokainen niistä kesti lyhyen aikaa. Uraa yritettiin käynnistää toden teolla, mutta liekit eivät lyöneet.

Belgian jälkeen Dalla Valle palasi Crewe Alexandraan joulukuussa 2014. Aiempi lainapesti ja viisi maalia olivat edelleen perinteisen brittiseuran muistissa. Se varmasti helpotti sopimuksen solmimista.

Mitä miehelle kuuluu nyt?

Nyt eletään marraskuuta 2016, ja Dalla Vallesta ei löydä tuoreita uutisia hakemallakaan. Pari vuotta sitten Dalla Valle perusti yhdessä siskonsa ja ystäviensä kanssa videobloggaamiseen pohjautuvan yrityksen Vlogia Oy:n.

Vlogia Oy:n verkkosivut kertovat, että Dalla Valle on yrityksen toimitusjohtaja. Mukana on puhelinnumero, johon yritän soittaa, mutta yritykset eivät tuota tulosta. En saa Dalla Vallea kiinni.

Muutaman vuoden toimittajan urani aikana olen huomannut, että Dalla Vallea on vaikeampi tavoittaa. Siinä ei toisaalta ole mitään ihmeellistä, suuria nimiä kun yleensä on vaikea tavoittaa. Ja sellainen Dalla Valle on, suuri nimi, vaikka ura ammattilaisena ei tähtiin asti vienytkään.

3.6.2011, Tehtaan kentt?, Valkeakoski, Finland..Alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelu Suomi - Malta / UEFA U21 European Championship Qualifying match, Finland v Malta..Lauri Dalla Valle - Suomi / Finland.©Juha Tamminen.
Dalla Valle on nähty myös esimerkiksi Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuepaidassa. Kuva on Tehtaan kentältä kesäkuulta 2011 otelusta Maltaa vastaan. Kuva: Juha Tamminen

Dalla Valle pelasi viime kevääseen asti puolitoista kautta Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Crewe Alexandran paidassa. Dalla Vallen pesti onnistui jälkikäteen tarkastellen kohtalaisen hyvin. Keväällä 2015 Dalla Valle teki tärkeitä maaleja ja varmisti joukkueen sarjapaikan.

Vielä kaudella 2016 Dalla Valle ansaitsi monesti valmentaja Steve Davisin kehut, mutta kuukausien mittainen loukkaantuminen rikkoi kautta. Kun Crewe putosi kauden päätteeksi neljännelle sarjaportaalle, lähti myös Dalla Valle.

Sen jälkeen ammattilaispelejä ei ole Dalla Vallelle rekisteröity.

Googletus paljastaa, että Dalla Valle asuu nykyään Italiassa – ainakin väliaikaisesti – tyttöystävänsä kanssa. Olemme Facebook-kavereita Dalla Vallen kanssa ja yritän kysellä hänen kuulumisiaan vielä tätäkin kautta. Toimitettu, mutta ei luettu, lukee keskustelussa.

Suomen Freddy Adu

Muistatteko vielä Freddy Adun? Yhdysvaltalaispoika näytti jo 14-vuotiaana aikuiselta mieheltä: fysiikka oli yksinkertaisesti omaa luokkaansa. Ikäistensä seurassa Adu teki mitä tahtoi. Ylistyssanoille ei näkynyt loppua, puhuttiin ”uudesta Pelestä”.

Dalla Valle ei koskaan ollut aivan Adun tasoinen lupaus, mutta ei ole harhaanjohtavaa puhua näistä kahdesta entisestä lupauksesta samassa lauseessa. Dalla Vallen potentiaali oli kuitenkin erityisesti Suomen mittakaavassa kiistaton: ei kuka tahansa nuori kuittaa suurta allekirjoitusbonusta Liverpoolilta ja pääse esimerkiksi Kevin Keeganin valmennettavaksi.

3.6.2011, Tehtaan kentt?, Valkeakoski, Finland..Alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelu Suomi - Malta / UEFA U21 European Championship Qualifying match, Finland v Malta..Lauri Dalla Valle - Suomi / Finland.©Juha Tamminen.
Lauri Dalla Valle on edustanut Suomea useissa eri ikäluokissa aina 15-vuotiasta lähtien. Kuva on vuodelta 2011, jolloin Dalla Valle edusti Suomea alle 21-vuotiaiden riveissä. Kuva: Juha Tamminen

Dalle Vallen potentiaali oli todellinen, mutta odotukset eivät käänny elämässä aina lupauksiksi, joiden täyttymisestä kohtalo huolehtii. Nuoresta pelaajasta voi tehdä olettamuksia, ja Dalla Vallen kohdalla, aivan kuten Adunkin tapauksessa, nämä odotukset kasvoivat tähtitieteellisiksi. Vääräkielisten on vielä ollut helppo huudella, kun Dalla Valle ei ole peitellyt tavoitteitaan.

Suomessa kun ei katsota hyvällä, kun nuori ihminen iskee kovat tavoitteet pöytään. Ei varsinkaan, jos näiden unelmien joukossa on mahdollinen edustus isänsä eli Italian maajoukkueessa. Kaikki muistavat tuon Urheilulehden haastattelun, mutta harvoi jaksoi lukea sitä silloin loppuun asti.

”Kaikki riippuu tietenkin myös siitä, minkä tasoinen pelaaja päädyn olemaan ja mitkä ovat mahdollisuuteni”, Dalla Valle sanoi vuonna 2010.

Dalla Valle on varmasti pyrkinyt tekemään niin rationaalisia ratkaisuja uransa kannalta kuin mahdollista. JIPPO-kasvatin taso nyt ei riittänyt tähtipelaajaksi asti, mutta ainakin mies sai kokea muutaman vuoden ajan ammattilaisen elämää. Se on jo itsessään maailman kilpaillummassa lajissa äärettömän kova saavutus.

Toivottavasti Dalla Valle ei jätä jalkapalloa. Lajilla on varmasti vielä annettavaa hänelle – on taso tulevaisuudessa sitten mikä tahansa.