Ihmiselämä voi saada yhtäkkiä täysin uuden suunnan, ja joskus nuorten jalkapalloilijoiden tekemillä virheillä on todella kallis hinta. Sen sai oppia Manchester Unitedin juniori Callum Flanagan vuonna 2005.

19-vuotias Flanagan oli istunut vain muutamia tunteja aiemmin ikätoverinsa Cristiano Ronaldon kanssa samassa porealtaassa, kun hän teki kohtalokkaan erehdyksen.

Flanagan oli iskenyt maalin Unitedin 2-0 -voitossa paikalliskilpailija Manchester Citystä FA Youth Cupissa, ja oli viemässä joukkuetoveri Phil Marshia takaisin kotiin. Oli sateinen ilta, ja liikennevaloissa Flanagan sai yhdessä tanskalaisen joukkuekaverinsa Mads Timmin kanssa hullun idean kisailla menopeleillään yleisellä tiellä.

Nuorukaiset hurjastelivat 65 km:n/h alueella 105 km:n/h tuntinopeudella, ja kuinkas ollakaan, mutkaan tullessa Flanagan menetti autonsa hallinnan. Auto pyörähti ympäri ja törmäsi vastaantulevaan Ford Fiestaan.

– Kaikki kävi kuin hidastettuna, aika lähes pysähtyi. Kaikki sumeni. Sekä Phil että vastaantulevaa autoa ajanut nainen olivat loukussa autoissaan. Se oli kuin taistelutanner. Muistan ajatelleeni ”mitä oikein olen tehnyt”, Flanagan kertaa tapahtunutta Manchester Evening Newsissä.

– Tie suljettiin ja minä katsoin kyynelehtien, kuinka heidät molemmat irrotettiin autoista. Minulla kävi tuuri, että kukaan ei kuollut. Toivoin vain, että minä olisin saanut vammoja heidän sijastaan.

Fergusonin sanat eivät unohdu

Phil Marsh sai kolarissa päävamman ja useita luunmurtumia. Naiskuskilta murtui kantapää ja polven siteitä repesi. Myöhemmin Flanagan sai syytteen vaarallisesta ajotavasta ja hän sai unohtaa uran jalkapallomaailman huipulla.

– Eräässä viimeisistä harjoituksistani Sir Alex Ferguson tuli luokseni ja kysyi, mitä oikein oli tapahtunut. Sanoin: ”Tulin mutkaan liian kovin vauhdilla. Minä mokasin, pomo”, Flanagan kertoo.

– Ferguson vastasi, että ”tulet hel**tissä oppimaan läksysi”. Ja niin tein. Muutamaa kuukautta myöhemmin seura antoi minulle lähtöpassit.

Linnareissun jälkeen pelkkiä alasarjapelejä

Flanagan tuomittiin kahdeksaksi kuukaudeksi nuorisovankilaan, ja rikostoveri Mads Timm sai samasta syytteestä vuoden tuomion. Flanagan sai vankilaan myötätuntoa osoittavia kirjeitä United-faneilta, mutta helppoa aika vankilassa ei ollut.

– Muut vangit olivat nähneet uutisissa, että kaksi Manchester Unitedin poikaa tulee vankilaan. Kun saavuimme, he takoivat selliensä kaltereita ja huusivat nimeäni.

Vapauduttuaan Flanagan pelasi jonkin aikaa Englannin alasarjoissa, kunnes australialaisen Western Strikersin pelaajahaku Facebookissa vuonna 2010 käänsi uran suunnan. Nyt 31-vuotias Flanagan on kotiutunut vaimonsa kanssa Australian Adelaideen, pelaa osavaltiosarjan Para Hills Knightissa ja opiskelee palomiehen ammattiin.

– Työtä riittää yhä, mutta minusta on tullut parempi ihminen. Asiani eivät voisi olla paremmin, enkä muuttaisi elämästäni mitään. Mutta jos yksikin nuori kunnianhimoinen jalkapalloilija lukee tämän, ja sillä on häneen positiivinen vaikutus, tämä kaikki oli sen arvoista, Flanagan päättää.