Valioliigan ympärillä on riittänyt alkukaudesta rutkasti puhuttavaa. Yksi ilmiö on kuitenkin jäänyt hyvin pienelle huomiolle. Nousijajoukkue Burnley on nimittäin pelannut tuloksellisesti erittäin positiviisesti.

11 kierroksen jälkeen Burnley on kerännyt neljä voittoa ja yhteensä 14 pistettä. Sijoitus on yhdeksäs. Keskikastissa on toki niin tasaista, että putoamisviiva kummittelee vain neljän pisteen päässä. Mutta silti, Burnley on ollut positiivinen yllätys.

Seurassa ei aiota lepäillä laakereilla, kun siirtoikkuna vuodenvaihteessa aukeaa. Burnleyn puheenjohtaja Mike Garlick aikoo hankkia joukkueeseen enemmän kuin yhden vahvistuksen. Ja vieläpä laatu – ei määrä – edellä.

– Päätavoite on, että joukkueemme on vahvempi 1. helmikuuta kuin 31. joulukuuta, Garlick sanoi paikallislehti Lancashire Telegraphin mukaan.

– Tavoittelemme muutamaa laatuhankintaa – laatua ei määrää.

Katse Manner-Euroopassa – brexitistä huolimatta

Garlick myönsi kesällä ennakoidun ilmiön brexitiin liittyen. Punnan arvo heikkeni, joten brittiseurojen on vaikeampaa maksaa kilpailukykyistä palkkaa pelaajille.

– Brexit on aiheuttanut vähän haasteita. Euron vahva arvo (puntaan verrattuna) tarkoittaa sitä, että mannereurooppalaisia pelaajia ei niin paljon kiinnosta tulla tänne.

Siitä huolimatta Burnley aikoo tähyillä nimenomaan Manner-Euroopan markkinoita.

– Britannia on niin pieni markkina. Siellä ei ole kovin monia meidän tasoisiamme pelaajia.

Mielenkiintoinen huomio on myös se, että Garlick haluaa tietää pelaajista muutakin kuin vain pelillisiä asioita.

– Miten he käyttäytyvät, millainen heidän elämäntyylinsä on, kaikkea tuollaista. Sitä ei opi katsomalla pelejä.

– Sitä menee ulkomaille, eikä tiedä mitään pelaajien luonteesta. Se vie aikaa, kun selvittää näitä asioita eri markkinoilta. Mutta jos niitä asioita ei selvitä, pelaajan hankkiminen on paljon suurempi riski. (Siksi) meidän on oltava tässä asiassa tarkkana. Näimme sen (viime kesän) siirtoikkunan viimeisenä päivänä.

Garlick tiettävästi viittasi puolalaiseen Kamil Grosickiin, jonka piti siirtyä Burnleyyn. Siirto kuitenkin kariutui pelaajan luonteeseen liittyneiden epäilyjen takia.

Tasapainottelua paineiden ja hinnan välillä

Garlick kertoi myös avoimesti hankalasta tilanteesta, johon jokainen valioliigaseura etenkin kesäisin joutuu. Kannattajat vaativat hankintoja, mutta seura ei haluaisi maksaa ylihintaa. Paine kasvaa, mutta joskus kannattaa odottaa lähelle siirtoikkunan umpeutumista.

– Se on tasapainottelua ja todella hankalaa. On heinäkuun loppu, eikä hankintoja ole kuin yksi tai kaksi. Sitä tuntee fanien turhautumisen, mutta on vain uskottava, että saa homman hoidettua.

– (Viime kesänä) meidän oli odotettava, että saamme oikeat pelaajat oikeaan hintaan. Yhdestä pelaajasta, jonka hankimme siirtoikkunan lopussa, hänen edellinen seuransa halusi 15 miljoonaa puntaa.

Viimeisellä kommentillaan Garlick tiettävästi viittasi Jeff Hendrickiin, jonka Burnley sai Derbysta lopulta noin kymmenellä miljoonalla punnalla.