Jalkapalloviikon yksi suurimmista puheenaiheista Englannissa on ollut entisen ammattilaispelaajan Andy Woodwardin, 43, synkkä paljastus lapsuudesta. Mies kykeni vasta nyt puhumaan julkisesti siitä, kuinka yksi juniorivalmentajista käytti häntä vuosia sitten hyväkseen.

The Guardianin mukaan Woodward kuvailee salaisuuttaan ”massiiviseksi, hirvittäväksi taakaksi”. Hän toivoo, että tarina saa myös muita ihmisiä tulemaan esiin. Woodward uskoo, että pedofiilivalmentaja Barry Bennellillä saattaa olla jopa satoja uhreja.

– Näin Crewen unelman alkuna. Olin kuitenkin myös luonteeltani lempeä, ja Bennell tavoitteli lempeitä, heikkoja poikia, hän kertoo lehden mukaan.

Bennell uhkasi uhriaan väkivallalla tai joukkueesta pudottamisella. Kaiken lisäksi hän aloitti suhteen Woodwardin kaksi vuotta vanhemman sisaren kanssa. Myöhemmin näiden häissä Woodwardista tuntui siltä, että hän olisi halunnut repiä Bennellin kurkun auki.

– 11-vuotiaasta eteenpäin elin salaisuuden kanssa. Ja salaisuuden kanssa eläminen on luultavasti yksi vaikeimmista asioista, jonka kanssa voi koskaan elää. Uraani taaksepäin katsomalla näkee, että useat loukkaantumiset kiusasivat minua. Monet noista loukkaantumisista olivat itse asiassa henkisiä vammoja.

The Guardian

@guardian
Footballer Andy Woodward is finally able to talk about the horrific abuse he suffered aged 11 by one of his coaches theguardian.com/football/2016/…

Masennuksesta ja ahdistuksesta pitkään kärsinyt Woodward paljastaa, että kertaalleen hänen piti näytellä loukkaantunutta kesken ottelun, koska hän sai paniikkikohtauksen. Itsetuhoisia ajatuksia miehellä on ollut ”noin kymmenen kertaa”.

– Olin epätoivoisesti halunnut olla jalkapalloilija. Se oli kaikki, jota halusin. Silti sisälläni oli niin paljon vihaa ja kipua. Itse asiassa se oli jalkapallo, rakastamani laji, joka vei elämäni lapsena. Tuntui kuin olisin ollut kahdessa maailmassa. Harjoitellessani halusin vain purskahtaa itkuun, sanoo Woodward.

Bennell tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankilaan vuonna 1998, kun Woodward oli 24-vuotias. Seuraavan kahden kauden ajan pelaaja pelasi uransa parasta jalkapalloa. Ura loppui kuitenkin ennenaikaisesti 29-vuotiaana, koska hän ei pystynyt selviytymään kokemustensa jälkivaikutuksista.

Crewen lisäksi puolustaja Woodward edusti uransa aikana Buryä, Sheffield Unitedia, Scunthorpea ja Halifaxia.

– Haluan antaa ihmisille voimaa. Minä selviydyin siitä. Menetin urani, mikä oli massiivinen asia minulle, mutta olen yhä täällä. Tulin toiselta puolelta. Muillakin ihmisillä voi olla samanlaista voimaa.