The Guardian -lehden kolumnisti Sean Ingle on vakuuttunut siitä, että Chelsea ja Liverpool kamppailevat tällä kaudella loppuun asti Valioliigan voitosta. Toimittajan mukaan kaksikko hyötyy selkeästi siitä, ettei se joudu pelaamaan europelejä. Hän ristiikin ilmiön osuvasti Brexitin hengessä ”Chexitiksi” ja ”Lexitiksi”.

Kun mm. Arsenal, Manchester City, Manchester United ja Tottenham pelaavat kauden aikana 6-13 euro-ottelua, Chelsea ja Liverpool saavat samaan aikaan tilaisuuden levätä, harjoitella ja laatia uusia taktiikoita.

– Heillä on valtavasti lisää tunteja vietettäväksi harjoituskentällä. Jos valmennusvastuussa olisi joku Harry Redknappin kaltainen tyyppi, joka ei valmistanut joukkueita kovin paljoa, etu ei olisi niin suuri. Mutta kun puikoissa ovat Antonio Conten ja Jürgen Kloppin kaltaiset harjoituskenttäkaverit, pienempi pelimäärä tarkoittaa enemmän harjoittelua ja sitä kautta parempia tuloksia, Inglen haastattelema asiantuntija kuvailee.

Valioliigan kärkiseitsikosta Chelsean ja Liverpoolin harjoittama rotaatio on ollut kaikkein pienintä. Chelsea on käyttänyt avauskokoonpanoissaan vain 16 ja Liverpool 17 pelaajaa. Sunnuntain ottelussaan Middlesbrough’ta vastaan Chelsea peluutti tismalleen samaa avausta jo viidennessä perättäisessä ottelussa. Kiinteä pelaajapermanentti oli myös viime kaudella yllätysmestaruuden voittaneen Leicesterin menestyksen tae. Yhteispeli toimi, pelaajat saivat levätä paremmin ja loukkaantumisia tapahtui harvemmin.

Europelien painolasti jopa kuusi sarjapistettä

Ingle nostaa esiin myös tähtipelaajien kentällä viettämät peliminuutit. Viikonlopun kierroksen jälkeen Chelsean Eden Hazard oli pelannut seurassaan 1 079 minuuttia, Liverpoolin Philippe Coutinho 996 ja Arsenalin Alexis Sánchez jo peräti 1 342 minuuttia. Tilastoanalyytikko Omar Chaudhurin mukaan europelejä pelaamattomien joukkueiden avainpelaajat pelaavat keskimäärin lähes 20 % vähemmän kuin eurojoukkueiden tähdet. Lukema vastaa yli seitsemää kokonaista ottelua kauden aikana.

– Europelien merkitystä ei ole helppoa laskea pisteissä, koska kaikki riippuu siitä, kuinka pitkälle joukkue etenee Euroopassa ja kuinka paljon rotaatiota se harrastaa. Arvioimme kuitenkin, että europelien merkitys voi olla jopa kuusi sarjapistettä per joukkue kauden aikana. Se on erittäin merkittävä rasite sarjan ollessa näin tasainen, Chaudhuri korostaa.

Valioliigan johtavan Chelsean ja sarjassa viidentenä olevan Tottenhamin ero on 12 kierroksen jälkeen vain neljä pistettä. Sarja ei ole alkanut yhtä tasaisesti sitten kauden 1997-1998, jolloin Manchester United, Arsenal, Blackburn, Leicester ja Chelsea mahtuivat 12 kierroksen jälkeen kolmen pisteen sisälle.