Putoamisviivan alla ennen sunnuntain Liverpool-vierailua majailevan West Hamin alavireinen syksy on yllättänyt monet. Eikä vähiten joukkueeseen kesällä saapunutta kokenutta espanjalaista Álvaro Arbeloaa. Arbeloa myöntää odottaneensa kaudelta paljon enemmän kuin on saatu.

Viime viikonloppuna Arsenal pieksi West Hamin lukemin 5-1. Numerot jopa mairittelivat nöyryytyksen kokenutta West Hamia ja kotiyleisö pakeni massoittain paikalta jo kauan ennen loppuvihellystä.

– Toivoimme vain, että verenvuoto edes lakkaisi. Luulimme pääsevämme hyvin peliin sisään, mutta Arsenal teki kolme maalia kuudessa minuutissa. Olimme epätoivoisia ja jokaisesta vastahyökkäyksestä tuli maali. Pettymyksen pystyi aistimaan, eikä faneilta voi vaatia mahdottomia, 33-vuotias laitapuolustaja myönsi Guardianissa.

”West Ham ei viihdy kotonaan”

Arbeloa voitti Real Madridissa ja Espanjan maajoukkueessa kaiken mahdollisen. Myös West Hamissa oli tarjolla europelejä joukkueen sijoituttua viime kaudella seitsemänsiksi. Myös kannattajat ovat Arbeloan mieleen ja hän pitääkin heitä entisen seuransa Liverpoolin fanien veroisina. Europeleissä West Ham karahti kuitenkin jo karsintavaiheeseen ja uusi kotistadion London Stadium on tappanut kotiareenan tunnelman. Arsenal-manageri Arsène Wenger totesikin viime lauantaina, että ”West Ham ei viihdy kotonaan”.

– En odottanut tätä eikä odottanut kukaan muukaan. Viime kausi oli huikea ja nostatti toiveita, mutta europeleistä karsiutuminen oli ensimmäinen raju pettymys. Europelien puuttuminen, stadionin vaihtuminen ja joukkue tällä sarjasijalla… Ei ole yllätys, että fanit menettävät intonsa ja toivonsa, Arbeloa selittää.

Konkaripuolustaja myöntää, että West Ham painii eri sarjassa Manchesterin seurojen, Arsenalin, Chelsean, Liverpoolin ja Tottenhamin kanssa, mutta kokoonpanon laatu ei silti selitä näin heikkoa sarjasijoitusta.

– Meidän kokoonpanomme pitäisi olla yhtä hyvä kuin vaikkapa Evertonin. Meidän ei pitäisi olla näin alhaalla.

Arbeloa sai tutustua myös West Hamin vanhaan, maineikkaaseen kotistadioniin, pian purettavaan Boleyn Groundiin Upton Parkilla Liverpoolin väreissä pelatessaan. Hän tunnustaa, että sitä tunnelmaa on nyt ikävä.

– Upton Parkilla pelaaminen oli aivan erilaista. Kenttä oli pienempi ja fanit lähempänä. Upton Park toi pisteitä. Uusi stadion tuo kasvunvaraa, mutta yleisön läheisyys on hyvä asia. Vierasjoukkueille uusi stadion on paljon helpompi. Ei se ainoa selitys ole, mutta yksi osatekijä kuitenkin. Syitä on kuitenkin monia.

– Johtuuko vaisuus loukkaantumisista? Ei, mutta nekin vaikuttavat asiaan. Kun parhaat pelaajat puuttuvat, ei joukkueen identiteettiä ja perustaa muodostu. Ja kun asiat menevät mönkään, ei itseluottamusta ole. Siitä syntyy lumipalloefekti.

Liian hyvä ilmapiiri

Jatkuvasti liipasimella ollut manageri Slaven Bilic on myöntänyt elävänsä kovien paineiden alla. Arbeloa kuitenkin sanoo, että raivoa ja kiihkoa saisi olla enemmänkin.

– Hän näyttää hurjemmalta kuin onkaan. Muiden valmentajien pinna olisi saattanut palaa, mutta hän on ollut aika tyyni. Emme ole tässä tilanteessa managerin takia enkä usko vaihdoksen tuovan enempää pisteitä. Joukkueen sisällä kukaan ei syytä häntä.

– Pukukopin ilmapiirikin on hyvä. Ehkä liiankin hyvä. Joskus meidän pitäisi kai olla vihaisempia toisillemme. Tarvitsemme jännittyneempää ilmapiiriä, Arbeloa arvioi.