Valioliigassa on nähty useita kovia suomalaisia pelaajia. Sinivalkoisiin sydämiin on taltioitunut paljon hetkiä – komeita maaleja, upeita torjuntoja ja toisaalta koomisia mutta myös kipeämpiä muistoja.

Joulun kunniaksi Valioliiga.comin toimitus päätti selata arkistojen aarteet. Syntyi TOP-lista, jossa nostimme esiin meidän mielestämme kymmenen ikimuistoisinta sinivalkoista taltiointia 2000-luvulta.

Mikä on sinun mielestäsi unohtumattomin suomalaishetki Valioliigassa? Artikkelin lopussa voit äänestää. Julkistamme myöhemmin voittajan Facebook-sivuillamme. Äänestysaikaa on viikko.


Bayer Leverkusen v Eintracht Braunschweig - Bundesliga
Kuva: Getty Images

Sami Hyypiä ja viimeinen ottelu

Rafa Benitez jätti Sami Hyypiän uransa viimeisessä ottelussa penkille ja suomalainen sai pelata vain reilut viisi minuuttia. Anfield Road jaksoi kuitenkin odottaa ja ottelun jälkeiset hetket ovat kaunista katsottavaa.

Se, minkälaisen uran Hyypiä Liverpoolissa loi, on käsittämätöntä. Saavutukset ovat kaikkien tiedossa.

Ura jatkuu valmentajana. Vaikka Hyypiän ura ei ole vielä lähtenyt suureen lentoon, voi kaikki vielä muuttua. Ei siitä pelaajaurastakaan alkuun mitään tällaista osattu odottaa!

 


getty_jaaskelainenjussi20161012
Kuva: Getty Images

Jussi Jääskeläinen ja uskomaton tuplatorjunta

Jussi Jääskeläinen loi upean uran Englannissa. Ura jatkuu edelleen, ja Jääskeläinen on kertonut, ettei ole mitään syytä katua mitään. Ei vaikka aikoinaan Manchester United, Arsenal, Real Madrid ja AC Milan olivat suomalaisvahdin perässä.

Ehkä tämä video kertoo olennaisen siitä, miten arvokas pelaaja Jääskeläinen joukkueelleen oli. Ja poika William jatkaa isänsä jalanjäljissä. Boltonin maalinsuulla nähdään siis jatkossakin torjuja, jonka selkää koristaa nimi Jääskeläinen.

”Jässin” ura kantaa edelleen Wiganissa, kuten viimeisimmät uutiset kertovat.

 


Jari Litmanen of Liverpool takes the ball past Edwin van der Sar of Fulham to score the second goal
Kuva: Getty Images

Jari Litmanen ja mikä laukaus

Moni on sanonut, ettei Litmasta osattu hyödyntää Liverpoolissa parhaalla mahdollisella tavalla. Kun ”Litti” pääsi kentälle, tulosta syntyi. Katsokaa vaikka tuo maali ajassa 1,15.

Oli Litmasen epäonni, että hän päätyi huonojen managerien alaisuuteen. Gerard Houllier ja Phil Thompson eivät olleet oikeita luotseja Litmaselle.

Kuten Sami Hyypiä muistuttaa Litmanen 10- kirjassa, niin ”Litti” lisäksi joutui taistelemaan peliajasta Michael Owenin, Emile Heskeyn ja Nicolas Anelkan kaltaisten tekijöiden kanssa.

– Peliaikani riippui täysin muista tekijöistä, joihin en voinut valitettavasti itse vaikuttaa, kertoi ”Litti” itse teoksen mukaan.

 


Birmingham v Tottenham Hotspur - Premier League
Kuva: Getty Images

Mikael Forssell ja 17 maalin Valioliiga-kausi

Kaudella 2003-2004 Mikael Forssell oli ilmiömäisessä vireessä: Birmingham Cityn paidassa syntyi 17 maalia. Chelsean pelaajista – minkä sopimuspelaaja Forssell oli – yksikään ei yltänyt vastaaviin maalimääriin.

Kilpailu pelipaikoista Chelseassa oli tuolloin kovaa. Nimet Gianfranco Zola, Jimmy Floyd Hasselbaink, Tore Andre Flo ja Eidur Gudjohnson tarjosivat kovan vastuksen avauksen paikasta kisatessa.

Ilman niitä ikäviä polvivaivoja Forssellin ura olisi voinut olla vieläkin ikimuistoisempi Valioliigassa. Kauankohan kestää ennen kuin suomalainen hyökkääjä taistelee seuraavan kerran maalikuninkuudesta Valioliigassa?

 


Fulham v West Ham United
Kuva: Getty Images

Antti Niemi venyy, venyy ja venyy

Sir Alex Ferguson soitti kerran Antti Niemelle ja kysyi maalivahtia Manchester Unitediin. Harmi vain, että Southampton oli jo ennättänyt tehdä sopimuksen suomalaisen kanssa. Tarvitseeko enempää sanoa?

Tässä videossa on Niemeä parhaimmillaan: Patrick Vieira yrittää kolmesti, mutta aina jotenkin Niemi löytyy jotain pelivälineen tielle. Southampton voitti pelin 3-2. Eivätköhän joukkuetoverit ole jääneet muutamat tuopit auki näiden pelastuksien takia. Niemen ura on jatkunut maalivahtivalmentajana. Hyvä, että oppia jaetaan eteenpäin.

 


Peter Enckelman
Kuva: Getty Images

Peter Enckelman – sivurajaheitto joka ei unohdu

Vaikka tästä maalista haluaisi kuinka syyttää tuomaria (maalia ei olisi pitänyt hyväksyä) tai puolustajaa Olof Mellberg (ei varsinainen kaveriheitto), niin kyllä tämä silti vaan suomalaisen piikkiin!

Annetaan tunnustusta Peter Enckelmanille, ettei hän provosoidu, vaikka kannattaja tulee viereen ilkkumaan. Kuinka paljon yksi harmillinen moka mahtoi vaikuttaa lopulta suomalaisen koko uraan? Ehkä ei paljoakaan, ehkä paljonkin; mistä sitä oikein voi tietääkään.

Enckelman on itse kertonut, että virheestä pääsee parhaiten yli vetämällä kunnolla henkeä ja katsomalla eteenpäin.

 


West Ham United v Tottenham Hotspur
Kuva: Getty Images

Teemu Tainio ja Didier Drogban kuumotus

Tainio pelasi Tottenhamin riveissä Chelseaa vastaan Englannin Liigacupin finaalissa vuonna 2008. Tottenham johti 2-1 ja silloin täytyy varmistaa voitto.

Varmaankin tässä tilanteessa aika moni haluaisi juuri Tainion kaltaisen pelaajan joukkueeseensa. Varmasti kaikissa seuroissa, joissa Tainio on pelannut, on edelleen ikävä tätä kaikkensa aina antanutta pelimiestä!

Ja miten tuossa legendaarisessa finaalissa sitten kävi? Tottenham voitti! Tainio oli tullut kentälle 75. minuutilla, kun tilanne pelissä oli tuolloin vielä 1-1. Tainio pelasi Tottenhamissa kesään 2008 asti.

 


Crystal Palace v Fulham
Kuva: Getty Images

Aki Riihilahti ja maali Arsenalia vastaan

Tämä maali on niin Riihilahtea parhaimmillaan: ensiksi mies on raapimassa palloa omilleen ja sen jälkeen ryntäys maalia kohti. Aina se ”Ägä” tuntui löytyvän jonkun ruumiinosan, jotta pallo saatiin toimitettua verkkoon.

Sanotaan, että Riihilahti ei ollut erityisen lahjakas futaaja. Lahjakkuutta on toisaalta yhtä lailla sekin, että tunnistaa vahvuutensa ja osaa hyödyntää nämä ominaisuudet maksimaalisesti. Tästä oli Riihilahden ura tehty!

Crystal Palacen riveissä Riihilahti pelasi vuodet 2001-2006. Moni fani laskee edelleen Riihilahden ansiot korkealle. Riihilahti kirjoitti muuten peliuransa ohella kolumneja The Timesiin. Aika kova juttu sekin!


Shefki Kuqi ja se tuuletus

Blackburn Rovers v West Bromwich Albion
Kuva: Getty Images

Valioliigassa kaudella 2005-2006 Kuqi teki seitsemän maalia. Oliko se juuri Blackburn Rovers, joka oli kieltää Kuqilta nämä tuuletukset vai oliko se pelkkä myytti? Loukkaantumisvaarahan näissä on.

No, kieltoa oli tai ei, niin tuuletus se vaan lähti aika usein. Ja komeasti hyppy kantoikin.

Kuqi oli urallaan taistelija. Vaikka muilla olisi ollut usko koetuksella, niin Kuqi se jaksoi luottaa tekemiseensä. Se kantoi hedelmää, kun Kuqi taisteli itselleen peliaikaa ja sopimuksia.

 


Jonatan Johansson ja kaksi maalia pahaa kilpailijaa vastaan

30 Dec 2000: Jonatan Johansson of Charlton Athletic celebrates his second goal against Man City during the Premier League match between Manchester City and Charlton Athletic at Maine Road, Manchester. Mandatory Credit: Alex Livesey/ALLSPORT
Kuva: Getty Images

Jonatan Johansson viimeisteli kaudella 2000-2001 peräti 11 maalia. Se on kova lukema, kun hyökkääjä pelasi vasta ensimmäistä kauttaan Charltonissa. Monia muitakin tähtihetkiä osui Johanssonin Valioliiga-uralle.

Haastattelussamme Johansson kertoi, että yksi ikimuistoisista hetkistä, oli kahden maalin ilta ”ehkä pahinta kilpailijaa” West Hamia vastaan.

Johansson tähtää valmentajauralle. Ei ole yllätys, että joku päivä ”Tintti” toivoisi pestiä Englannista. Olisihan se todella komea juttu, mutta odotellaan nyt rauhassa, miten ura lähtee liikkeelle.

 

ÄÄNESTÄ SUOSIKKIHETKEÄSI

[poll id=”4″]