Pelikielloista kärsivä sarjakärki saa tapaninpäivänä vieraita Etelä-Englannista, kun sarjataulukon sijalta 10 löytyvä Bournemouth matkustaa Stamford Bridgelle. Kuuden pisteen erolla sarjaa johtava Chelsea teki viime ottelussa seurahistoriaansa Crystal Palacen vieraana, kun se otti jo 11. perättäisen voittonsa.

Chelsea ei ole koskaan aiemmin voittanut yhden kauden aikana yhtä montaa perättäistä liigaottelua. Huhti-syyskuussa 2009 Chelsea voitti myös 11 liigaottelua putkeen, mutta nuo voitot jakautuivat kahdelle eri kaudelle.

Chelsealla merkittäviä poissaoloja

Yli kaksi kuukautta keltaista korttia väistellyt Diego Costa sai Palace-ottelussa vihdoin kauden viidennen varoituksensa ja on näin pelikiellossa Bournemouthia vastaan. Sama kohtalo kävi myös keskikentän dynamolle, N’Golo Kantelle, joka on pelannut tähän mennessä kauden kaikki 1612 liigaminuuttia.

Kaksikon poissaolo on erittäin paha takaisku Chelsealla, sillä kaksikko lukeutuu koko sarjan parhaimpiin pelaajiin. Costa on Valioliigan maalipörssin ykkönen ja tehnyt peräti 37% Sinisten liigamaaleista.

Viime kaudella Leicesterissä uskomattoman kauden pelannut Kante oli mestaruuskaudella koko sarjan tilastoykkönen niin taklauksissa kuin syötönkatkoissa. Myös tällä kaudella ranskalainen on pelannut todella hyvin, ja vaikka Chelsean pelityyli on täysin erilainen Leicesteriin verrattuna, löytyy Kante silti useammankin puolustustilaston kärkipäästä. Viime kauden ykkössija taklauksissa on vaihtunut sijaan kahdeksan, mutta syötönkatkoissa ranskalainen on edelleen ykkönen ja pallonriistoissa kakkonen.

3-4-3-muodostelma tuottaa tulosta

Chelsean 11 ottelun mittainen voittoputki alkoi täsmälleen siitä ottelusta, kun Conte vaihtoi kolmen miehen alakertaan ja 3-4-3 muodostelmaan. Sinisten meno on ollut sen jälkeen vakuuttavaa, mutta viime peleissä on näkynyt hyytymisen merkkejä. Viimeisessä kolmessa pelissä Chelsea on ottanut 1-0 voitot, vaikka vastassa ovat olleet Crystal Palace, Sunderland ja WBA.

Loppulukemia huolestuttavampaa on se, ettei Chelsea onnistunut pääsemään otteluissa kertaakaan vaaralliseen maalipaikkaan. Ennen noita kolmea peliä Chelsealla oli 3-4-3 formaatiolla pelatessaan keskimäärin 2,2 vaarallista maalipaikkaa per ottelu. Chelsea on parhaimmillaan vastahyökkäyksissä kiitos nopeiden ja taitavien laitapelaajiensa.

Tämän tietää myös Valioliiga-managerit, jotka osaavat nyt pelata paremmin Chelseaa vastaan.

Pääseekö Batshuayi avaukseen?

Bournemouth on pelaavampi joukkue kuin Chelsean kolme edellistä vastustajaa, mutta ei Edie Howe niin tyhmä ole, etteikö tajuaisi pitää linjansa alhaalla ja tehdä näin vastaiskupelaaminen Chelsealle hankalammaksi. Bournemouth-pelissä Costan paikan ottaa todennäköisesti Michy Batshuayi. Ranskan liigassa viime kaudella 17 maalia tehnyt belgialainen on kova maalintekijä, mutta Costaan verrattuna erittäin selkeä heikennys.

Europelien puuttumisen takia Contella ei ole ollut tarvetta rotaatioon, vaan hän on pystynyt peluuttamaan optimiavaustaan. Tästä syystä Batshuayi ei ole ollut kertaakaan avauskokoonpanossa Valioliigassa, ja on saanut peliaikaa vaihtopenkin kauttakin vain 124 minuuttia.

Syksyn liigacup peleissä belgialainen kirjasi sentään 222 minuuttia, mutta Chelsean taival cupissa katkesi West Hamia vastaan jo lokakuussa. Chelsea- urallaan Michy on tehnyt yhteensä kolme maalia, mutta ei ole osunut kertaakaan elokuun jälkeen.

Nähdäänkö maaleja vaiko ei?

Onkin mahdollista, ettei Batshuayi saa vieläkään paikkaa avauksessa, vaan Eden Hazard tai Cesc Fabregas pelaa valeysinä. Yhtä kaikki, Costan puuttuminen laskee Chelsean maaliodotusta radikaalisti. Toisaalta Kanten puuttuminen nostaa ottelun maaliodotusta, mutta meidän mielestämme kuitenkin vähemmän kuin mitä markkina ajattelee.

Fabregas on Kanten todennäköisin korvaaja ja espanjalaisen kyky luoda maalipaikkoja on paljon ranskalaista parempi. Sen sijaan puolustussuuntaan Fabregas on erittäin paljon heikompi kuin Kante.

Useat Chelsean pelaajat, Hazard etunenässä, ovat puhuneet siitä, kuinka he voivat keskittyä paljon paremmin hyökkäyspeliin, kun tietävät Kanten olevan varmistamassa heidän takanaan. Nyt kun Kante on poissa, puuttuu myös hyökkäyspelaajilta tuo luotto keskikentän pitävyyteen. Varsinkin Nemanja Maticin, mutta myös laitapelaajien rooli muuttunee varovaisemmaksi ja puolustavammaksi.

Chelsean miniloma

Crystal Palace-ottelun jälkeen Conte antoi pelaajilleen lomaa. Muun muassa Costa lähti Brasiliaan tapaamaan perhettään ja maalivahti Courtois lensi New Yorkiin. Hazard joutui kuitenkin jäämään kotiin Lontooseen saamaan hoitoa polveensa. Päätös kannatti, sillä torstaina Hazardin polven kerrottiin olevan täysin kunnossa.

Bournemouthilta puuttuu optimiavauksestaan Junior Stanislas, Andrew Surman ja Nathan Ake. Kaksi ensiksi mainittua pelaajaa ovat pystyneet pelaamaan loukkaantumistensa takia tällä kaudella vain yhdeksässä ottelussa.

Poissaoloistaan huolimatta Stanislas on tehnyt Aken ohella joukkueensa toiseksi eniten maaleja, antanut toiseksi eniten läpisyöttöjä ja ollut maalipaikoilla neljänneksi useimmiten. Viime aikoina erittäin hyviä otteita esittänyt Nathan Ake on lainassa juuri Chelseasta, eikä sen takia ole käytettävissä tapaninpäivän ottelussa.

Toppari Ake on pelannut kauden aikana vain 598 minuuttia, mutta on tehnyt jo kolme maalia. Stanislas ja Surman on lähellä pelikuntoa, mutta maanantain ottelu tulee vielä liian nopeasti. Pidämme ottelun maaliodotusta markkinalinjaa alhaisempana ja saamme hyvin peliä undereille.


Valioliiga.comin lukijat saavat Valiovihjeistä 20% alennuksen. Käytä tilauksen yhteydessä bonuskoodia ”VALIOLIIGA.COM” ja saat tarjouksen tammikuun loppuun asti.

Valiovihjeen ammattilaiset tarjoavat 105% tuottoa kiertävälle pääomalle. Tekijöillä on vuosikausien kokemus voitollisesta vedonlyönnistä Valioliigassa.


Boxing Day

Maanantai

Watford-Crystal Palace klo 14:30, Viasat
Arsenal-West Bromwich klo 17:00
Burnley-Middlesbrough klo 17:00
Chelsea-Bournemouth klo 17:00, Viasat
Leicester-Everton klo 17:00
Manchester United-Sunderland klo 17:00
Swansea-West Ham klo 17:00
Hull-Manchester City klo 19:15, Viasat

Tiistai

Liverpool-Stoke klo 19:15, Viasat

Keskiviikko

Southampton-Tottenham klo 21:45, Viasat