Kuluva vuosi saa kauniin päätöksen, kun uudenvuoden aattoilta huipentuu superkamppailuun Liverpoolin ja Manchester Cityn välillä.

Saksalaisen paletti toimii

Kotijoukkue Liverpool on ollut Jurgen Kloppin alaisuudessa sanalla sanoen vakuuttava. Klopp tuli seuraan viime vuoden lokakuussa ja on sen jälkeen ollut tilastollisesti liigan ehdoton ykkönen. Liverpoolin numeroita on ihasteltu keväästä lähtien, eikä syyttä.

Saksalaisen pesti on kestänyt toistaiseksi 48 ottelua, jonka aikana Poolilla on ollut keskimäärin noin 8,1 maalipaikkaa vastustajaa enemmän per ottelu. Myös City on vastaavassa tilastoinnissa vahvasti esillä, sillä omien ja vastustajan maalipaikkojen erotus on ollut joukkueella keskimäärin 6,6 maalipaikkaa plussan puolella.

Vertailun vuoksi esimerkiksi sarjakärki Chelsealla, Arsenalilla ja Manchester Unitedilla luku on vastaavalla ajanjaksolta kaikilla vain alle kolme. Liverpoolin puolustus on alkanut pitää

Ottelurikkaat jouluviikot

Liverpool on hoitanut hienosti läpi, vaikka ohjelmaa on varjostanut Philippe Coutinhon ja Joel Matipin loukkaantumiset. Matipin puolustuspään loukkaantumisesta huolimatta Liverpool on vihdoin viime otteluissa saanut heijastettua vahvat alakerran esitykset myös tulostaululle, sillä joukkue on päästänyt kolmeen otteluun ainoastaan yhden maalin.

LIVERPOOL, ENGLAND - NOVEMBER 26:  Philippe Coutinho of Liverpool lies injured during the Premier League match between Liverpool and Sunderland at Anfield on November 26, 2016 in Liverpool, England.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Philippe Coutinhon poissaolo on näkynyt hyökkäyspäässä, mutta toisaalta niin on hänen puuttumisensa heijastunut myös puolustussuuntaan. Kuva: Getty Images

Coutinhon pelätty poissaolo on eittämättä vaikuttanut Poolin hyökkäyspelaamiseen, mutta näyttäisi toisaalta myös parantaneen joukkueen puolustuspelaamista entisestään. Ilman brassia Liverpool on selvästi pallollisempi ja joukkue liikuttaa palloa enemmän leveyssuunnassa.

Suoraviivaisen Coutinhon pelatessa Liverpool menetti liikaa palloja vaarallisella alueella ja vastustajat pääsivät usein ylivoimalla vastahyökkäyksiin. Tilastollisesti Pool on pitänyt ilman Coutinhoa palloa peräti 67%, kun se ennen brasilialaisen loukkaantumista oli 62%. Pallokosketuksia Liverpoolilla on selvästi enemmän joka puolella kenttää, mutta, kuten todettua, palloa pelataan pystypallojen sijaan nyt enemmän leveyssuunnassa.

Maalipaikkoja joukkue tuottaa edelleen hurjalla ja täysin riittävällä tahdilla, mutta eittämättä hieman hiipumista Coutinhon poissaolo on rytmiin tuonut ja ratkaisevia syöttöjä haetaan nyt entistä maltillisemmin.

Agüero sytyttää Manchester Cityn?

Manchester Cityn viime kuukaudet ei ole pelillisesti sujunut lentoisen alkukauden tavoin, vaikka alla onkin kolmen ottelun voittoputki. Guardiola voi osaltaan syyttää vireystilasta haastavaa otteluohjelmaa, joka on pitänyt joukkueen superkiireisenä verrattaessa UCL-kiireettömään Chelseaan tai Liverpooliin.

Myös Chelsea-ottelun tapahtumat ovat katkaisseet joukkueen terävimmän iskukyvyn, kun joukkueen ykköstähti Sergio Aguero hölmöili itsensä neljän ottelun pelikieltoon. Pelikielto päättyi viimeviikonloppuiseen otteluun ja näin ollen Aguero on jälleen edustuskelvollinen.

Joukkueen ongelmat ylettyvät kuitenkin Agueron pelikieltoa edeltäneelle ajalle, joten on mielenkiintoista nähdä mitä levännyt argentiinalainen onnistuu tuomaan Cityn pelaamiseen. Selvää on kuitenkin se, että Pep Guardiolan Manchester City on ottanut viime kuukausina useampia askelia taaksepäin, kun samaan aikaan kilpaveljet Conten ja Kloppin säestyksellä ovat puksuttaneet tasaisen tappavasti eteenpäin.

MANCHESTER, ENGLAND - DECEMBER 03: Josep Guardiola, Manager of Manchester City gestures during the Premier League match between Manchester City and Chelsea at Etihad Stadium on December 3, 2016 in Manchester, England.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Manchester Cityn otteista on puuttunut pelillinen lento, mutta toisaalta myös otteluohjelma on ollut kova. Guardiolan kädenjälki kuitenkin näkyy. Kuva: Getty Images

Coutinho out, Kompany out, Matip out, Gundogan out..

Poissaolot iskevät joukkueisiin tasapuolisesti, sillä isänniltä Coutinhon odotetaan olevan sivussa vielä ainakin viikonloppuisesta huippuottelusta. Myös Joel Matipin kuntoutuminen on kestänyt odotettua kauemmin ja varmalta tuntunut toipuminen näyttää tällä hetkellä siirtyvän ensi vuoden puolelle.

Cityltä poissa ovat varmuudella koko loppukauden missaava Ilkay Gundogan sekä joukkueen kapteeni Vincent Kompany. John Stonesin pelikunto on toistaiseksi arvoitus, mutta englantilaista tuskin ainakaan avauksessa nähdään.

Saksa vs Espanja, prässi vs prässi

Jurgen Klopp ja Pep Guardiola ovat toisilleen tuttuja Bundesliigasta ja suuremmalle yleisölle tuttuja superagressiivisesta prässipelaamisesta. Guardiola teki oman pelifilosofiansa hyvin tunnetuksi jo Barcelonassa ja liputtaa edelleen vastaavan vahvan pallonhallinnan ja hitaiden hyökkäysten puolesta.

Klopp puolestaan on huomattavasti suoraviivaisempi valmentaja ja pyrkii pallonriistojen jälkeen iskemään heti terävästi vastaan. Kaksikko on kohdannut toisensa kahdeksan kertaa ja voitot ovat menneet tasan 4-4. Viime kohtaamisista poiketen joukkueiden materiaaliero on nyt huomattavasti pienempi ja Pool on myös pelillisesti ollut viime aikoina joukkueista terävämpi.

BOURNEMOUTH, ENGLAND - DECEMBER 04:  Jurgen Klopp manager of Liverpool looks on prior to the Premier League match between AFC Bournemouth and Liverpool at Vitality Stadium on December 4, 2016 in Bournemouth, England.  (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Klopp on saanut joukkonsa hyvään vireeseen. Ennakkoon kohtaamisista sopii odottaa tasaista – ja maalirikasta! Kuva: Getty Images

Erityisen vahva Liverpool on ollut kotikentällään Anfieldillä, jossa joukkue on hävinnyt liigapelin viimeksi lähes vuosi sitten (17.1.2016).

Tällä kaudella kotona on pelattu toistaiseksi kahdeksan ottelua, joissa maaliero on ollut vakuuttava 25-7. Manchester City puolestaan on ollut vieraspeleissä vahva hyökkäyssuuntaan, mutta puolustuspelaaminen on jättänyt toivomisen varaa.

Liverpool ja Manchester City järjestävät uudenvuoden kauneimman ilotulituksen?

Liverpoolin kuluvan kauden kotipeleissä ollaan nähty keskimäärin hulppeat neljä maalia, eikä Manchester Cityn vierassaldo paljoa tästä kalpene (ka. 3,7 maalia). Myös joukkueiden keskinäiset ottelut ovat historiansaatossa olleet värikkäitä ja maaliverkot ovat usein olleet koetuksella.

Kaudesta 2010/2011 lähtien joukkueet ovat kohdanneet toisensa liigassa 12 kertaa ja otteluissa on jääty vain kerran alle 2,5 maalin (27.11.2011, 1-1). Molempien joukkueiden puolustuslinjat ovat olleet kuluvalla kaudella vaikeuksissa kovan prässin alla ja täten myös ottelun maaliodotus nousee huomattavasti normaalimmasta pelikuvasta, jossa huippujoukkue saa hallita palloa rauhassa.

Chelsean hurjan kirin myötä molemmat joukkueet joutuvat hakemaan ottelusta täyttä pistepottia, jotta etumatka ei kasvaisi entisestään. Kokonaisuudessaan ottelusta on lupa odottaa viime vuosien tapaan maalirikasta, eikä kummankaan joukkueen heikko maalivahtipelaaminen tilannetta ainakaan helpota.

Parhaat peli-ideat otteluun löytyvätkin runsasmaalisuudesta.


Valioliiga.comin lukijat saavat Valiovihjeistä 20% alennuksen. Käytä tilauksen yhteydessä bonuskoodia ”VALIOLIIGA.COM” ja saat tarjouksen tammikuun loppuun asti.

Valiovihjeen ammattilaiset tarjoavat 105% tuottoa kiertävälle pääomalle. Tekijöillä on vuosikausien kokemus voitollisesta vedonlyönnistä Valioliigassa.


Valioliigan 19. kierros

Perjantai 30.12.
22.00 Hull – Everton Viasat

Lauantai 31.12.
17.00 Burnley – Sunderland
17.00 Chelsea – Stoke
17.00 Leicester – West Ham
17.00 Manchester United – Middlesbrough Viasat
17.00 Southampton – West Bromwich
17.00 Swansea – Bournemouth
19.30 Liverpool – Manchester City Viasat

Sunnuntai 1.1.
15.30 Watford – Tottenham Viasat
18.00 Arsenal – Crystal Palace Viasat