Suomalainen – ja osin eurooppalainen – jalkapallohistoria olisi voinut olla kovin erilainen, jos asiat olisivat menneet vähän eri tavalla 1990-luvun alussa.

Leedsin reservijoukkue pelasi Manchester Cityä vastaan 19. maaliskuuta 1991. Pöytäkirjasta Leedsin puolelta löytyy suomalaisille tuttu nimi: Jari Litmanen. Litti pelasi numerolla 7. Asiasta kerrotaan The City Talking -sivuston artikkelissa, jossa on käytetty lähteenä Leedsin vuosikirjaa.

Litmasen toi Leedsiin tiettävästi seuran pääkykyjenetsijä Ian MacFarlane. Tuohon aikaan nuoresta suomalaisesta ei vielä puhuttu samassa lauseessa Mestarien liiga -pokaalin kanssa.

Kuten hyvin tiedetään, Litmanen ei Leedsiin jäänyt. Artikkelin mukaan Leedsin ykkösjoukkueen manageri Howard Wilkinson ja apulaismanageri Mick Hennigan eivät pitäneet Litmasta tarpeeksi hyvänä.

– Pakkaa laukkusi. Olet paska! artikkelissa kirjoitetaan Henniganin huutaneen Litmaselle eräänä aamuna.

Éric Cantona ja Sami Hyypiä

Litmanen ei ollut ainoa, joka joutui etsimään reittiä maailman huipulle muualta. Samaisessa artikkelissa mainitaan myös eräs Éric Cantona, joka toki pelasi Leedsin edustusjoukkueessa, mutta löi läpi Manchester Unitedissa.

– Litmanen Leedsin paidassa on vain jäävuoren huippu ehdokkaissa, joita valui läpi Wilkinsonin aikakaudella, artikkelissa sanotaan.

– Jos reservijoukkueen muistiinpanoja on uskominen, MacFarlane onnistui tuomaan lahjakkaita pelaajia tasaisena virtana pelaamaan reservijoukkueen paidassa. He vain eivät olleet Wilkon (Wilkins) vaatimalla tasolla.

Litmanen palasi Suomeen ja voitti vielä MyPan paidassa Suomen Cupin. Kesällä 92 hän siirtyi Ajaxiin, kiitos ilmeisesti legendaarisen Johan Cruijffin.

Finnish Football Show 🇫🇮⚽️

@FinnishFtblShow
Jari Litmanen, rejected by Leeds and PSV in 1992, signed for Ajax on Johan Cruyff's recommendation #kuningas

Yhä kiehtovammaksi tämän tarinan tekee se, että kolme vuotta myöhemmin Leedsin reservijoukkueen paidan veti ylleen muuan Sami Hyypiä.

– Lokakuussa 93 reservijoukkueen ottelussa Boltonia vastaan numerolla viisi pelasi toinen suomalainen, Sami Hyypiä. Seurassa olivat jo (John) Pemberton ja (Jon) Newsome, joten meillä ei näemmä ollut tilaa sittemmin Liverpoolissa pelanneelle puolustajalle.

– Pian sen jälkeen MacFarlane lähti. Voin kuvitella, että ilman Wilkinsonia ja Hennigania MacFarlane olisi luonut hienon uran Championship Manager 93:ssa.