Tampereen Ilveksessä viime kaudella Veikkausliigassa läpilyöneen Mikael Soisalon siirto Middlesbrough’n riveihin on ollut Suomessa tämän viikon puhutuin Valioliiga-uutinen. 18-vuotiaasta suomalaislupauksesta odotetaan kuumeisesti seuraavaa kotimaista supertähteä.

Soisalon onneksi Borolla on historiaa junioreista, jotka ovat nousseet seuran nuorisojoukkueista edustustason runkopelaajaksi. Me päätimme siis nostaa heistä viisi esille.

5) David Wheater

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Vuoden 1987 ikäluokkaa edustava David Wheater nousi Boron omana kasvattina vuonna 2004 edustusmiehistöön. Puolustaja joutui hakemaan ensin kokemusta lainapesteiltä, mutta seuran silloisen avaintopparin Jonathan Woodgaten loukkaantuminen avasi hänelle ovet läpimurtoon miesten tasolla. Tämän jälkeen luottoa irtosi ja Wheater pelasi 140 sarjaottelua punaisessa paidassa ennen vuoden 2011 siirtoaan Boltoniin.

4) Ben Gibson

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Vuoden 1993 ikäluokan Ben Gibson on tuorein Middlesbrough’ssa läpilyönyt tapaus. 23-vuotias englantilainen on Wheaterin tapaan seuran omia kasvatteja. Gibson nousi jo parikymppisenä Boron runkopuolustajaksi ja urakoi seuran kolmella edellisellä kaudella Mestaruussarjassa yli 30 sarjaottelua vuotta kohden. Vastuu on pysynyt myös Valioliigaan nousun jälkeen korkeana. Itseasiassa Gibson on avannut kaikki kauden 20 ottelua. Ei heikosti tämän ikäiseltä puolustajalta.

3) James Morrison

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Vuoden 1986 ikäluokan James Morrison on edustanut jo vuosia West Bromwichia. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan läpimurto kuitenkin tapahtui Middlesbrough’ssa. Boron kasvattama skotti edusti nuorena poikana seuraa viime vuosikymmenen edellisellä Valioliiga-visiitillä 66 sarjapelin verran. Sittemmin Morrison on luonut menestyksekkään uran The Hawthornsilla ja noussut Skotlannin maajoukkueeseen.

2) Lee Cattermole

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Vuoden 1988 ikäluokan Lee Cattermole jyrää edelleen taklauksillaan vastustajiaan Valioliigassa. Vaikka viimeiset seitsemän ja puoli kautta on mennyt Sunderlandissa, kaikki alkoi Boron suojista. Cattermole aloitti Boron akatemiassa vuonna 1998 ja nousi edustukseen kaudella 2005-2006. Puolustava keskikenttäpelaaja pelasi kolmen kauden aikana hyvät 69 valiioliigapeliä. Nykyisin Cattermole on Sunderlandin kapteeni. Kokemusta on myös kertynyt 16 ottelun verran Englannin maajoukkueesta.

1) Stewart Downing

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Vuoden 1984 ikäluokan Stewart Downingin kohdalla voidaan puhua jo Boro-ikonista. Kaupungin oma poika pelasi ensimmäisellä pestillään vuosina 2001-2009 kahdeksan kautta seurasta ja kuului läpimurtonsa jälkeen joukkueensa parhaimpiin pelaajiin. Parhaimmalla kaudellaan Middlesbrough’ssa laituri takoi jopa yhdeksän maalia Valioliigassa.

Downing jätti Boron vuonna 2009 ja vietti kuusi kautta muissa seuroissa, kuten Liverpoolissa ja West Hamissa. Paluu kotiseudulle tapahtui vuosi sitten. Tuolloin englantilainen oli tärkeässä roolissa nostamassa rakasta seuraansa takaisin Valioliigaan. Nykyisin 32-vuotias Downing on edustanut Englantia myös kahdessa arvoturnauksessa. On hyvinkin mahdollista, että tämä yli 200-ottelun Boro-mies tulee jäämän seuran historiaan.