FA Cupin neljäs kierros on tarjonnut lukuisia yllätyksiä, ja viimeisimpänä näistä Sutton United pudotti cupista Leeds Unitedin. Merkittävän asiasta tekee se, että Sutton pelaa Englannin viidennellä sarjaportaalla Konferenssissa ja Leeds Mestaruussarjassa kolme sarjatasoa ylempänä.

Ottelun ainoan maalin viimeisteli 53. peliminuutilla rangaistuspotkusta Jamie Collins. Suttonin selviytymistaistelu aneemisesti esiintynyttä Leedsiä vastaan sen sijaan helpottui, kun vieraiden kapteeni Liam Cooper ajettiin ulos toisella keltaisella kortilla kymmenisen minuuttia ennen ottelun päätöstä.

Sutton United FC

@suttonunited
FT: Sutton United 1 Leeds United 0 #EmiratesFACup - wow, wow, Wow

Leedsin paidassa edustusjoukkuedebyyttinsä teki vaihdosta sisään tullut 18-vuotias Mallik Wilks. Wilksin elämässä cup-tappio lienee juuri nyt pieni murhe, sillä hänen veljensä ammuttiin kuoliaaksi viime torstaina Leedsissä.

Sutton on toinen neljännesvälieriin eli 16 parhaan joukkoon selviytynyt Konferenssin joukkue, sillä jo eilen paikkansa viidennellä kierroksella varmisti Brightonin 3-1 -lukemin kukistanut Lincoln City. Sekä Sutton että Lincoln ovat raivanneet tieltään jo kolme ylempien sarjatason joukkuetta.

Suttonin huikeaa cup-taivalta ei varmasti väheksyttäisi muutenkaan, mutta vielä säväyttävämmän siitä tekee se, että omassa Konferenssin lohkossaan Sutton on vasta sijalla 16. Nyt se on 16 parhaan joukossa cup-kilpailussa, johon osallistuvat kaikki ylempien sarjatasojen seurat.

Suttonille paikka neljännesvälierissä on sen seurahistorian ensimmäinen. Historiallista on sekin, että näin pitkälle on edennyt ensimmäistä kertaa kaksi viidennen sarjatason joukkuetta.

OptaJoe

@OptaJoe
4 - Sutton have never gone further than this stage, losing 6-0 to Leeds in the fourth round in 1970 and 8-0 to Norwich in 1989. Underdogs.

OptaJoe

@OptaJoe
2 - For the first time since the foundation of the Football League, there will be two non-league clubs in the FA Cup 5th round. Historic.

Suttonilla ja Lincolnilla on suuri todennäköisyys saada vastaansa neljännesvälierässä valioliigajoukkue, sillä 16 parhaan joukossa nähdään varmuudella ainakin kuusi valioliiganippua. Pelaamatta neljännen kierroksen otteluista on yhä sunnuntaina klo 18 alkanut Manchester United-Wigan sekä 8.2. pelattava uusintaottelu Leicester-Derby.

Ykkösliigasta mukana on vielä kaksi joukkuetta (Oxford ja Millwall), mutta Suttonia ja Lincolnia sarjaporrasta ylempänä olevasta Kakkosliigasta ei ainuttakaan. Otteluparit arvotaan maanantai-iltana.