Entinen Liverpoolin ja Skotlannin maajoukkueen kärkimies Ian St John peräänkuuluttaa jalkapallon silmäätekeviltä toimia dementiaan ja Alzheimerin tautiin sairastuneiden entisten pelaajien auttamiseksi. 78-vuotias St John uskoo, että 1950- ja 1960-luvun painavat jalkapallot ovat selityksenä useiden vanhojen pelikaverien sairastumiselle.

– Meidän aikakaudellamme pallot olivat suuria ja painavia. Rajaheittoja varten tehtiin erityisharjoituksia, ja me pelasimme ja harjoittelimme niillä lumessa, sateessa ja mudassa, St John kertoi BBC:n Radio 5 Liven haastattelussa.

– En tiedä, lyhentääkö dementia elinikää, sillä en ole lääkäri. Mutta tiedän, että moni pelikaverini kärsii näistä ongelmista. Jos joku tarvitsee erityistä hoitoa jalkapallouransa seurauksena, jalkapallon tulisi maksaa hoidot.

St Johnin entinen seurakaveri Liverpoolista, Geoff Strong, kuoli vuonna 2013 Alzheimerin tautiin 75 vuoden ikäisenä. Viime vuonna puolestaan paljastui, että kolme Englannin vuoden 1966 MM-kultaa voittaneen joukkueen pelaajista kärsii samasta sairaudesta. Vuonna 2002 59 vuoden iässä kuolleen entisen West Bromwichin hyökkääjän Jeff Astlen puolestaan todettiin uudessa aivotutkimuksessa menehtyneen aivovaurioon, joka oli todennäköisimmin seurausta vuosia jatkuneesta päällä pelaamisesta.

– Pelin parissa liikkuu valtavasti rahaa, joten ongelmalle ei voi kääntää selkäänsä ja selittää sen johtuvan talousvaikeuksista, St John jatkoi.

Englannin jalkapalloliitto on jo luvannut tukea entisten pelaajien aivovammoja käsitteleviä tutkimuksia. Se on myös pyytänyt FIFA:a tutkimaan, voiko entisten pelaajien dementia olla seurausta peliuran pääpelistä.

Ian St John pelasi Liverpoolin paidassa vuosina 1961-1971 ja ampui joukkueelle 95 maalia. Skotlannin maajoukkuepaidassa otteluita kertyi 21.