Aston Villa putosi vajaa vuosi sitten katastrofaalisen sesongin päätteeksi Valioliigasta. Seuran piti olla Mestaruussarjassa yksi suurimmista nousijasuosikeista, mutta toisin kävi.

Villains pelaa pikemminkin putoamista vastaan. Steve Brucen valmentama joukkue ei ole voittanut kuluvan kalenterivuoden aikana vielä otteluakaan. Edellinen voitto tuli tapaninpäivänä kotikentällä Burtonia vastaan.

Seura siirtyi Tony Xian omistukseen kesällä 2016. Kiinalaisliikemies oli valmis panostamaan seuraan kovalla kädellä. Tästä osoituksena Roberto Di Matteon palkkaaminen seuran peräsimeen. Italialaisvalmentaja sai lähteä 12 ottelun jälkeen.

Joukkueen materiaali on sitä luokkaa, että sen pitäisi taistella vähintään karsintapaikasta Valioliigaan. James Chester, Jordan Amavi ja Jack Grealish kelpaisivat luultavimmin monelle Valioliiga-seuralle.

Ongelmat henkisellä puolella?

Joukkue ei pelannut erityisen huonosti Di Matteon alaisuudessa. Villainsin murheena oli ottelun viimeisillä minuuteilla päästetyt maalit. Johtoasema vaihtui Di Matteon alaisuudessa tasapeliksi peräti neljästi viimeisen viiden peliminuutin aikana.

Joukkue aloitti pirteästi Brucen alaisuudessa. Seitsemän ottelun tappioton putki nosti Villainsin taistelemaan jopa karsintapaikoista Valioliigaan.

Vuosi 2017 on ollut erittäin synkkä. Villains on saanut kasaan yhden vaivaisen pisteen seitsemästä ottelusta. Se on Mestaruussarjan heikoin saldo.

Bruce on syyttänyt pelaajiaan henkilökohtaisista virheistä. Siinä hän on osittain oikeassa. The Guardianin mukaan lähes joka neljäs kaudella päästetty maali on tullut Villa-pelaajan henkilökohtaisen virheen seurauksena.

Välitöntä putoamisuhkaa Brucen miehistöllä ei ole. Putoamisviivaan on matkaa seitsemän pistettä. Kurssin on käännyttävä silti pian, mikäli joukkue haluaa välttää putoamisen Ykkösliigaan. Se olisi lievästikin sanottuna katastrofi.

Bruce saa puolestaan pelätä työpaikkansa puolesta. Aston Villa pelaa seuraavat ottelut Newcastlea (1.) ja Derbyä (11.) vastaan, joten vaikeudet voivat hyvinkin jatkua. Mikäli voittoa ei kummastakaan ottelusta tule, voitottomien otteluiden putki kasvaa jo kymmeneen otteluun.

Silloin joukkue olisi yhä lähempänä katastrofia.