Englannin neljällä ylimmällä sarjatasolla pelaa lähes sata joukkuetta, mutta niin vain viidennellä sarjaportaalla pelaava Lincoln City raivasi tiensä FA Cupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Intohimoisia Burnley-kannattajia lukuun ottamatta pikkuseuran sensaatio lienee ilahduttanut lähes kaikkia brittifutiksen ystäviä.

Kuten Lincolnin manageri Danny Cowley itse totesi: ”Lincoln on tuonut takaisin FA Cupin taian.” Edellisen kerran viidenneltä sarjatasolta oltiin oltu FA Cupin puolivälierissä ennen kahta maailmansotaa.

– Tämä on loistava cup-kilpailu ja jos joku väittää, että FA Cup on kuollut, hän ei ole asunut Lincolnissa viimeiseen kuuteen – kahdeksaan viikkoon. Seuralla on ollut todella raskaita aikoja, mutta tämä cup-taival on tuonut Lincolnin takaisin ihmisten mieliin ja sydämiin.

Lauantaina jalkapallosivustot täyttyivät kuvista ja videoista Lincolnin pelaajien juhlista. Historiatilastoja kierrätettiin ja Lincoln oli kaikkien huulilla. Manageri Cowley on varmasti lähellä totuutta sanoessaan, että jatkopaikka muuttaa pelaajien elämää ja mullistaa seuran talouden.

Kun puolivälieräparit sunnuntaina arvotaan, Lincolnin toiveissa on joko kotipeli tai vieraspeli suurella stadionilla. Burnleyn peliin mahtui vain 3 000 vieraskannattajaa, vaikka tulijoita olisi voinut olla 15 000.

Suurseuroille cup-kilpailut ovat välillä pakkopullaa, ja monessa tapauksessa ymmärrettävästikin. On helppo hyväksyä, että Manchester Citylle tiistain Monaco-peli on lauantaista Huddersfield-ottelua tärkeämpi ja Leicesterin ajatukset ovat cupin sijaan jo ensisijaisesti sarjapaikan säilyttämisessä. Välillä kuitenkin tuntuu siltä, että rotaation kanssa liioitellaan. Pienemmälläkin kierrätyksellä pärjättäisiin, ja nuoriso-osastoa voi ajaa sisään harjoituspeleissäkin.

Oli miten oli, alasarjaseurojen menestystä on ilo seurata, sillä eittämättä valioliigaorganisaatioon C-joukkueenkin pitäisi lähtökohtaisesti pystyä selviytymään viidennen sarjaportaan joukkueista. Mutta kun asenne on oikea, taktiikka tiptop ja tähdetkin oikeassa asennossa, on cup-kilpailuissa aina yllätykset mahdollisia. Ja lincolneille, suttoneille, millwalleille ja muille menestyksensä suotakoon.

FA Cup on paitsi vanha ja perinteikäs, myös modernina aikakautena erittäin arvostettava cup-kilpailu. On vain hienoa, että Englannissa ei ole lähdetty ”korjaamaan” sellaista, mikä ei ole ollut rikki.