Englannin maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate on päässyt lehdistön silmissä toistaiseksi melko helpolla. Ainakin edeltäjiinsä verrattuna. Nyt Southgate joutui kuitenkin tentattavaksi.

Aiheena olivat kaksoiskansalaiset. Ilmiö on ollut tapetilla tällä maajoukkuetauolla, sillä Liverpoolin lupaava Ben Woodburn sai kutsun Walesin maajoukkueeseen, ja Wilfried Zaha iski ensimmäisen maalinsa Norsunluurannikolle Venäjää vastaan. Molemmat olisivat voineet edustaa myös Englantia.

– Systeemissämme on helkkarin paljon nuoria, joilla on kaksi kansalaisuutta tai enemmän. Se on jatkuva haaste. Woodburn on esimerkki. Hän oli kerran meidän harjoitusleirillämme ja kahdesti Walesin leirillä. Kun pelaajan jättää kokoonpanon ulkopuolelle, sitä ottaa riskin, että pelaaja vaihtaa leiriä, Southgate sanoi lehdistölle.

– Mutta minun on keskityttävä niihin pelaajiin, jotka haluavat epätoivoisesti edustaa Englantia. Vaikka olen aina valmis istumaan alas pelaajien kanssa, heidän pitäisi lähestyä meitä. Mielestäni tämä poikkeaa seurajoukkueesta, jossa yritetään myydä hyviä puolia pelaajille. Ymmärrän, että pelaajat haluavat kokea arvostusta, mutta tärkeintä on halu pelata oman maan puolesta.

”Minulla oli kolme päivää aikaa”

Southgate selitti tarkemmin tapaus Zahaa.

– Minulla oli lokakuussa kolme päivää aikaa valita joukkue. Valitsin vain sellaisia pelaajia, jotka tunsin entuudestaan. Marraskuussa minulla oli mahdollisuus katsoa laajemmalti, mutta olin tyytyväinen lokakuussa pelanneeseen joukkueeseen.

– Näin hänet (Zahan) Burnleya vastaan (5.11.). Hän oli ok ensimmäisellä jaksolla ja erittäin hyvä toisella. Mutta en arvostanut sitä, että kello tikitti Norsunluurannikon suuntaan.

– Hän oli ensimmäinen pelaaja, jota menin katsomaan valintani (väliaikaisesta pysyväksi manageriksi) jälkeen, mutta hän oli jo tehnyt päätöksensä. He olivat jutelleet hänen kanssaan, ja hän oli ollut sivussa Englannin toiminnasta muutaman vuoden ajan. Toivoimme hänestä vaihtoehtoa meille, mutta emme voineet enää tehdä mitään.

Crystal Palacen puheenjohtaja Steve Parish on ottanut Zaha-tapaukseen kantaa moneen otteeseen. Parish pohti maalin jälkeen, miksei tätä nähty Englannin paidassa.

Steve Parish

@CEO4TAG
Never wavered in my belief of @wilfriedzaha, why is this goal not for @England? Thanks be Wilf is #cpfc, So proud!

mirror.co.uk/sport/football…

– En ole missään vaiheessa kyseenalaistanut hänen lahjakkuuttaan. On hienoa nähdä, että hän pelaa hymy kasvoillaan. Tiedän, mitä mieltä puheenjohtaja on asiasta, Southgate sanoi.

– Steve on fiksu kaveri, joka on tehnyt erinomaista työtä seuransa eteen. En ole varma, auttaako hänen kommentointinsa asiaa. Minä en kommentoisi hänen päätöksiään.

– Puhuin hänen kanssaan, kun prosessi oli vielä kesken. Hän ajoi asiaansa (Zahaa Englannin maajoukkueeseen). Mutta se oli tiukka aikaikkuna. En halunnut valita häntä vain siksi, että oli mahdollisuus olemassa (siirtymisestä Norsunluurannikon maajoukkueeseen).