Viime syksynä Ison-Britannian jalkapallopiirejä ja koko yhteiskuntaa kuohuttanut hyväksikäyttöskandaali paisuu edelleen. Marraskuisesta Andy Woodwardin haastattelusta esille tulleet tapaukset aloittivat laajamittaiset tutkinnat jalkapalloseurojen ympärillä.

Uhreille avattiin myös puhelinlinja, johon voi soittaa anonyymisti. Tutkimuksissa on selvinnyt, että hyväksikäyttöä on tapahtunut aivan viime aikoinakin – ja tapahtuu valitettavasti mahdollisesti edelleen.

Nyt julki tulleet luvut kertovat, että 46 raportoiduista hyväksikäyttötapauksista tapahtui vuosina 2005-2016. Näistä vuoden 2011 jälkeen on kirjattu tapahtuneeksi 23. Kaikkiaan lasten hyväksikäyttötapauksia on rekisteröity vuoden 1996 jälkeen 187. Vuosien 2005-2016 tapaukset jakautuvat tarkastelujakson jokaiselle vuodelle.

Erään uhrien asianajajan mukaan todellinen luku on todennäköisesti vielä huomattavasti suurempikin, sillä monet painivat pitkään henkilökohtaisen häpeänsä kanssa.

– Seksuaalisesti hyväksikäytettyjen lasten julkitullut lukumäärä ovat todennäköisesti vain jäävuorenhuippu. Useimmat uhrit eivät kykene puhumaan hyväksikäytöstään ennen kuin he ovat hieman yli tai alle 40-vuotiaita. Osa selviytyjistä ei puhu asiasta koskaan, vaan vie kokemuksensa mukanaan hautaansa, uhreja edustava Dino Nocivelli kertoo Guardianissa.

Kun aiemmat vuosikymmenetkin 1950-luvun alkuun saakka otetaan lukuun, polisin tiedottamat luvut ovat vielä paljon hurjemmat. Tällöin puhutaan jopa 526 potentiaalisesta uhrista ja 184 epäillystä.