Eilinen päivä Old Traffordilla kuvasti jälleen hyvin, miksi Manchester United ei ole tällä hetkellä neljän parhaan joukossa. Paikkoja ratkaista oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta 90 minuutin pelin jälkeen pisteet jaettiin West Bromwichin kanssa ja tulostaululla kiiluivat pettymykselliset 0-0-lukemat.

Tarina on Unitedin kauden aiemmista peleistä surullisen tuttu. Täysi pistepotti karisi tehottomuuteen kotinurmella myös Burnleya, Hullia, West Hamia ja Stokea vastaan. Muutama viikko sitten puolestaan joukkue sai saanut 45 minuutin miesylivoimalla ainuttakaan osumaa Bournemouthin verkkoon. Mistä tällainen saamattomuus johtuu?

Hyökkääjien kokemattomuus

Ensimmäisenä esiin nousee väistämättömästi muiden hyökkäyspään pelaajien kokemattomuus ja peliajan puute verrattuna ykköspyssy Zlatan Ibrahimoviciin. Kärjistä Anthony Martial on pelannut kahden kauden aikana 48 valioliigaottelua ja Marcus Rashford vain 34. Laitureista Jesse Lingardilla pelejä on vyöllä 41 ja Borussia Dortmundista kesällä värvätyllä Henrikh Mkhitaryanialla vain 16.

Nelikosta Rashford ja Martial pärjäsivät mainiosti vielä viime kaudella. Rashford paukutti 11 otteluun viisi maalia ja Martial oli 11 osumallaan Unitedin tehokkain Valioliigassa. Tänä vuonna kumpikin kaksikosta on kuitenkin jäänyt auttamattomasti Zlatanin varjoon. Puolittunut peliaika taas on näkynyt vaikeuksina löytää tasaisuutta otteisiin.

Kaikki munat Zlatanin varaan

Katsotaanpa vielä peliminuutteja. Zlatan on kerännyt tällä kaudella Valioliigassa Red Devilsin hyökkääjistä reilusti suurimmat 2250 peliminuuttia. Vertauksena Rashfordille minuutteja on kertynyt yli puolet vähemmän 1245 ja Martialille vain 982.

Zlatan on siis pelannut aina, kun hän on vain ollut pelikelpoinen. Nyt ruotsalaisen oltua kolme ottelua pelikiellossa, takana on yksi voitto, putoaminen FA Cupista ja vain kolme tehtyä maalia. Onko kaikkien munien laittaminen yhteen koriin järkevää? Unitedin tapauksessa siitä on ainakin saanut kärsiä muiden hyökkääjien tehot.

Erittäin heikko viimeistelyprosentti

Sitten viimeiseen surulliseen tosiasiaan. Unitedin viimeistelyprosentti 14,19 on heikompi kuin koko sarjan keskiarvo. Muut valioliigajoukkueet ovat laittaneet paikoistaan keskimäärin 17,71 prosenttisesti sisään.

Jos United olisi pystynyt viimeistelemään edes koko sarjan keskiarvon mukaisesti, joukkueella voisi olla peräti 12 pistettä enemmän. Tällöin Red Devils olisi tällä hetkellä Valioliigassa peräti Tottenhamin edellä toisena.

Nykyisellä viimeistelyprosentilla Unitedin rahkeet eivät riitä edes Mestarien liiga -paikkaan. Tasurit alemman keskikastin ja häntäpään joukkueita vastaan olisi pystytty kääntämään paremmalla viimeistelyllä eduksi. Nyt Unitedin vaarana on jäädä toista vuotta putkeen rannalle Euroopan kovimmista seurajoukkueturnauksesta.