Peter Enckelman siirtyi vuonna 1999 Turun Palloseurasta Valioliigaan ja Aston Villan organisaatioon. Miten 22-vuotias maalivahti oikein löydettiin?

Peter Enckelman vieraili keskiviikkona Bar & Bistro Kipinän Mestarien liiga -illassa Helsingissä ja kertoi muun muassa tarinan siirtonsa Aston Villaan takaa.

Kiinnostus tuli nyt 40-vuotiaan maalivahdin mukaan aika puskista, mutta konkretiaksi asti tapahtumat eivät edenneet pikakelauksella.

– Minulla on oikeastaan vain toisen käden tietoa siitä, miten asiat etenivät. Hakassa tuohon aikaan pelannut brittikaveri (David) Wilson scouttasi pelaajia Aston Villalle Skandinaviassa ja hän oli huikkaissut nimeni heille. Seuran veskarivalmentaja tuli sitten katsomaan alle 21-vuotiaiden maaotteluamme Pohjois-Irlantia vastaan, Enckelman muistelee.

– Sen aikainen manageri John Gregory kirjoittaa kirjassaan, että tuo maalivahtivalmentaja oli laittanut hänelle viestiä viiden minuutin pelin jälkeen, että tässä olisi ihan hyvä lupaus. Ihan niin nopeasti asiat eivät kuitenkaan sopimukseen asti edenneet, hän lisää.

Tämän jälkeen suomalainen lähti seuraan testille. Kyse piti olla viikosta, mutta se venyi kahdeksi kuukaudeksi. Enckelmanin mukaan ostohinta aiheutti turkulaisten ja Villan välillä keskusteluja. Loppujen lopuksi yhteisymmärrykseen päästiin helmikuussa 1999. Enckelman kertoi vielä kuulleensa uutisen lopulta isältään Göran Enckelmanilta, joka istui TPS:n hallituksessa tuohon aikaan.

Enckelman lopetti huippu-uransa kauteen 2014 ja keskittyy tänä kesänä ikämiessarjaan TPS:n joukkueessa.

Katso Valioliiga.comin Facebookissa livenä keskiviikkoiltana näytetty Enckelmanin haastattelu kokonaisuudessaan Facebookista.