Englannissa on käynnistetty poliisitutkinta vihapuheesta koskien keltaisen lehdistön kenties räikeimmän lehden The Sunin kolumnia Evertonin Ross Barkleysta. Barkley sai äskettäin nyrkistä naamaansa liverpoolilaisessa yökerhossa, miehen asianajajan mukaan ”provosoimattomassa hyökkäyksessä”.

The Sun on hyllyttänyt toistaiseksi kolumnin laatineen 70-vuotiaan lehden entisen päätoimittajan Kelvin MacKenzien. MacKenzie ja Sun ovat kuitenkin olleet Liverpoolissa erittäin huonossa huudossa jo entuudestaan, sillä MacKenzien kirjoittama artikkeli Liverpoolin historian synkintä tragediaa, Hillsborough’n katsomotragediaa koskien sai kaupungin raivon partaalle. Liverpool onkin estänyt Sunin toimittajilta pääsyn otteluihinsa ja lehdistötilaisuuksiinsa.

Jalkapalloilijat ja monet muutkin vaativat nyt äänekkäästi MacKenzien irtisanomista. Muun muassa Liverpoolin pormestari Joe Anderson on kertonut valittaneensa MacKenzien jutusta sekä poliisille että Iso-Britannian lehdistövalituksia käsittelevälle yhdistykselle. Anderson moitti lisäksi Evertonia siitä, ettei se ole kieltänyt Sunin toimittajien läsnäoloa tapahtumissaan.

Erityistä raivoa nostatti muutenkin alatyylisen kolumnin kohta, jossa MacKenzie vertaa Ross Barkleyta gorillaan. MacKenzien isoisä on nigerialainen, joten loukkausta pidetään rasistisena herjana.

– Kelvin MacKenzien näkemykset Liverpoolin asukkaista ovat vääriä, ei-hauskoja eivätkä ne edusta lehden kantaa. The Sun pahoittelee loukkauksia. Lehdessä ei tiedetty Ross Barkleyn perimästä eikä mitään herjausta ollut tarkoitus tehdä. Herra MacKenzie on parhaillaan lomalla, mutta asia tutkitaan perin pohjin, kun hän palaa, The Sunin omistajat kommentoivat Guardianin mukaan.

MacKenzie kirjoitti kolumnissaan, että Barkley ansaitsikin tulla hakatuksi. Lehti myös liitti kuvituksessaan Barkleyn gorillan vierelle, ja puhutteli tätä hyvin alatyylisesti ”puuttuvana linkkinä”. MacKenzie kirjoitti näin:

– Ehkä epäreilusti olen aina pitänyt Ross Barkleyta yhtenä hidasjärkisimmistä jalkapalloilijoistamme. Hänen silmissään on jotain havainnointikyvyn puutetta. Olen varma, että valot eivät ole vain sammutettuina, vaan ketään ei ole myöskään kotona.

– Minusta tuntuu samalta, kun katselen gorillaa eläintarhassa. Fysiikka on suurenmoinen, mutta silmät kertovat tarinan.

Jalkapalloilijoista muun muassa Joey Barton ja Stan Collymore ottivat jyrkästi kantaa MacKenzietä ja The Sunia vastaan.

Joe Anderson

@joeando58
.@Everton 😱Your lack of action in banning the S*n from your press conferences is a smack in the face to our City,see below&act now #JFT96💙❤️

👑 Joey Barton 👑

@Joey7Barton
Those comments about Ross Barkley, a young working class lad are disgusting. Then add in the fact he is mixed race! It's becomes outrageous.

👑 Joey Barton 👑

@Joey7Barton
Everybody knows the authors relationship with the city. He simply has to be held accountable for these words. It's an absolute disgrace.

Stan Collymore

@StanCollymore
Verified S** column by Kelvin MacKenzie today. Implied racism at its finest.

Time to boycott sponsors and associated companies.

Raivoa MacKenzien perjantaista kolumnia kohtaan nostaa entisestään se, että juttu julkaistiin vain päivää ennen Hillsborough’n tragedian vuosipäivää.