Britannian eroprosessi Euroopan unionista käynnistyi hiljattain virallisesti. Brexitillä on valtavia vaikutuksia eri aloilla, ja niiden joukkoon lukeutuu myös jalkapallo.

Tässä vaiheessa kukaan ei vielä tiedä, millainen brexit-sopimuksesta tulee. Birmingham Mail -lehti kysyi West Bromwichin johtoportaaseen kuuluvalta Richard Garlickilta arvioita tulevasta EU-erosta.

– Minulle ei ole tullut sellainen tunne, että yhdenkään seuran nykyinen rekrytointistrategia olisi tehty brexit mielessä juuri tällä hetkellä. Se voi muuttua, Garlick kommentoi.

– En kuitenkaan usko massiiviseen muutokseen, etenkään parissa seuraavassa siirtoikkunassa.

Sanoisin, että kotimaisista pelaajista maksetaan joka tapauksessa ylihintaa tällä hetkellä.

On mahdollista, että EU-maista tulevat pelaajat joutuvat jatkossa käymään läpi saman työlupaprosessin kuin EU:n ulkopuolelta tulevat pelaajat. Niin sanottu kova brexit voisi johtaa tilanteeseen, jossa seuroilla olisi yhtäkkiä suuri tarve hankkia brittipelaajia.

– Jos niin tapahtuisi, se johtaisi lamaannuttavaan inflaatioon kotimaisten pelaajien keskuudessa, joten se pitäisi hoitaa tietyllä tavalla. Sanoisin, että kotimaisista pelaajista maksetaan joka tapauksessa ylihintaa tällä hetkellä, huomauttaa Garlick.

– Valioliigajoukkueiden välillä tapahtuva siirtoliike on vähemmän riskialtista, koska valioliigapelaajat tunnetaan. Heidät nähdään joka viikko. Ulkomaiset pelaajat ovat riskialttiimpia, ja heidän kanssaan vaaditaan enemmän työtä, hän lisää.

– Jos seura aikoo investoida ulkomaiseen pelaajaan, heidän on tehtävä se oikeista syistä: He ovat todella lahjakkaita, he tuovat menestystä. Mutta jos suunta muuttuisi yhtäkkiä ja tulisi selvästi enemmän rajoituksia, ja siksi seurat olisivat pakotettuja ostamaan brittipelaajia, se johtaisi erittäin merkittävään inflaatioon hinnoissa.