Valioliigalauantain klo 17 alkaneissa neljässä ottelussa ei tulessa ollut ainuttakaan kärkiryhmistä, vaan toisistaan ottivat mittaa keskikastin seurat sekä näennäisesti säilymisestään yhä kamppailevat joukkueet. Kovimmat panokset oli Hullilla, joka tarvitsisi yhä pisteitä sarjapaikkansa takaamiseksi. Se sai vastaansa jo putoamisensa varmistaneen Sunderlandin. Muut kamppailut olivat Leicester-Watford, Bournemouth-Stoke ja Burnley-West Bromwich.

Yksi päivänsankareista oli Leicesterin Riyad Mahrez, joka ylsi valioliigahistorian ensimmäisenä algerialaispelaajana 100 pelatun ottelun rajapyykille.

100 - Riyad Mahrez will today become the first Algerian player to make 100 @premierleague appearances. Centurion.

Toinen suuri ilonaihe oli tammikuussa vakavasti loukkaantuneen Ryan Masonin löytyminen Hullin katsomosta. Masonin kallo murtui törmäyksessä Chelsean Gary Cahillin kanssa, miestä hoivattiin pitkään ja hartaasti ja hän itsekin totesi ”olevansa iloinen, että on yhä hengissä”. Mason palasi myös eilen Hullin harjoituksiin pitkän poissaolon jälkeen.

Chris Pinder

@ChrisPHull
Great to see @RyanMason in the crowd today #hcafc

Mahrez vastasi kierroksen ensimmäisestä maalipaikasta neljännen peliminuutin kaukolaukauksellaan, mutta muuten merkittävät tapahtumat olivat ottelujen alussa vähissä. Jos edellisviikon kierros oli laimea ja vähämaalinen, niin hiljaista oli nytkin. 0-0 komeili paikkakunnasta toiseen taululla pitkään.

Hullissa nähtiin 20 minuutin molemmin puolin ensimmäiset kunnon maalintekoyritykset, ja molemmista vastasi kotijoukkue. Ensin Sam Clucas pakotti kaukolaukauksellaan Jordan Pickfordin komeaan torjuntaan ja miltei heti perään Harry Maguire ampui tulisesti, mutta noin metrin maalin ohi.

Muillakin paikkakunnilla päästiin lähemmäs maalintekoa, ja maalipuutkin alkoivat kolista. Bournemouthissa Adam Smith ampui maalin tolppaan, ja Leicesterissä Jamie Vardyn maalintekoyritys tyrehtyi, kun Adrian Mariappa purki pallon tolpan kautta väljemmille vesille. Watford oli miltei heti perään lähellä toistakin omaa maalia, kun Christian Kabasele puski pallon kohti oman maalin ylänurkkaa, mutta maalivahti Heurelho Gomes oli hereillä.

Maalin makuun pääsi kaikista joukkueista ensimmäisenä Stoke – kaikkien tilastojen vastaisesti. Stoke oli pelannut vieraissa yli kymmenen tuntia ilman maalia, mutta vihdoin kuiva kausi meni poikki. Stoken edellisen vierasmaalin oli tehnyt tammikuussa Peter Crouch Sunderlandin verkkoon. Nytkään maalia ei tosin tehnyt Stoken oma pelaaja, vaan osuma merkittiin isäntien Lys Mousset’lle. Mousset pelasi ensimmäistä otteluaan avauskokoonpanossa Valioliigassa.

Stoke have scored away from home in the league for the first time in 629 minutes.

It wasn't even a Stoke player. 🙃

Seuraavaksi maalinteossa oli Leicester 38. peliminuutilla. Wilfred Ndidi täräytti pallon verkkoon kulmapotkun jälkitilanteesta. 2-0:kaan ei ollut kaukana ennen taukoa, kun Riyad Mahrezin laukaus kimmahti yläriman kautta katsomoon.

Jos Hull-Sunderland -ottelussa nähtiinkin maalitilanteita isäntien istuessa kuskin paikalla, kertoivat raportit siitä, että Burnleyssa pelattiin umpitylsää ottelua. Molemmissa peleissä tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu vajaat viisi minuuttia, sai Sunderland loistavan tilaisuuden siirtyä johtoon. Jordan Pickfordin pitkä ja tarkka avaus löysi Jermain Defoen, joka kirmasi puolustukselta karkuun. Defoen viimeistely jäi kuitenkin kesyksi. Lähes heti perään toisessa päässä Alfred N’Diaye sai pallon avopaikkaan, mutta sormi meni suuhun ja jalat solmuun eikä pallo koskaan päätynyt kohti maalia.

57. minuutilla Lazar Markovic puski kohti maalia, mutta Jordan Pickford venyi upeaan torjuntaan. Kolme minuuttia myöhemmin Hull painoi jälleen päälle, mutta nyt Abel Hernandez veti hieman ohi. Hull yritti jatkuvasti täydellä höyryllä, mutta maalitili ei auennut millään ilveellä.

Muualla sen sijaan maaleja nähtiin. Burnley siirtyi 1-0 -johtoon Sam Vokesin maalilla ja synkensi surkeaa kevättä pelaavan West Bromwichin ilmettä entisestään. Eikä West Bromia ilahduttanut sekään, että Jonny Evans joutui tulemaan nilkkavamman takia vaihtoon. Tilalle juoksi Allan Nyom.

Leicesterin sarjapaikka alkoi varmistua lopullisesti, kun juhlaotteluaan pelannut Riyad Mahrez muutti lukemiksi 2-0.

Stoken olisi pitänyt siirtyä niin ikään jo kahden maalin johtoon, kun Joe Allen petasi Marko Arnautovicille avopaikan. Itävaltalainen onnistui kuitenkin puskemaan jotenkin paikasta vielä yli. Bournemouthin kosto oli suloinen, sillä heti hassin jälkeen Junior Stanislas tasoitti numeroiksi 1-1.

West Bromwich oli tehnyt ennen lauantaita maalin viimeksi kuusi viikkoa sitten, mutta tänään helähti. Ensin joukkue pelasi pallon ylärimaan, mutta hyökkäyspää sai tulostaulullekin liikettä aikaiseksi, kun venezuelalainen Salomon Rondon onnistui maalinteossa. Myös Rondonilla oli alla pitkä kuiva kausi, joten helpotus oli kaksin verroin suurempi.

19 - Salomon Rondon's goal was his first in 19 Premier League games, since netting a hat-trick vs Swansea in December. Relief.

West Brom's first Premier League goal in 516 minutes ✅

Salomón Rondón's first Premier League goal in 1265 minutes ✅

Double drought over.

Vihoviimeisenä maalihanat aukesivat Hullissa. Suurista panoksista pelaava Hull oli painanut päälle, ja oli ollut kivenkova kotijoukkue Marco Silvan tultua puikkoihin, mutta avausmaalista vastasi vierasjoukkue Sunderland. ”Mustat Kissat” saivat kulmapotkun, ja pitkästä aikaa avaukseen päässyt Billy Jones puski täysin vapaasti suoraan maalin edestä kauden avausmaalinsa. Swanseassa tuuletettiin.

Oliver Holt

@OllieHolt22
News of Sunderland's goal at Hull has gone down very well at the Liberty, as you might expect. Shouts and whoops echoing round stadium

Hullin painostus jatkui, mutta edelleen tehottomana. Seuraavana maalin ohi paikastaan ampui Oumar Niasse. Jordan Pickfordillakin riitti silti hommia, ja nuori englantilainen antoikin toden teolla näyttöjä ensi kauden ostajaehdokkaille.

Pitkä kuivia kausia katkottiin lauantaina oikein olan takaa. Seuraavaksi oli vuorossa Stoken Mame Biram Diouf, joka oli viimeksi onnistunut maalinteossa viime kauden päätöskierroksella.

Mame Biram Diouf has scored his first goal of the season; ending a run of 26 games across all competitions without scoring.

Huge relief.

Kun kerran maaleja alkoi tulla, niin sitten niitä satoikin kaatamalla. Ensin West Bromwichin puolustaja Craig Dawson vei joukkueensa vierasjohtoon syntymäpäivämaalillaan. Sitten huipputehokasta kevättä pelaava Joshua King järjesti paitsioasemasta Bournemouthille tasoituksen, joka lopulta merkittiin Ryan Shawcrossin omaksi maaliksi. Samoihin numeroihin toisaalla nosti Burnleyn illan toisella osumallaan Sam Vokes.

Avausjakson kaksi maalia saivat mielettömän kontrastin toisilta puoliajoilta, sillä neljässä ottelussa tehtiin päätösjaksoilla peräti 11 maalia. Jermain Defoe varmisti Hullin ensimmäisen kotitappion Silvan aikakaudella panemalla pussiin Sebastian Larssonin antaman vapaapotkun. Defoenkin kuiva kausi oli kestänyt yli tuhat minuuttia, mutta tämä putki meni poikki selvällä paitsiomaalilla, jota avustaja ei pois liputtanut. Tuomarivirhe meinasi olla kohtalokas, sillä lopun kulmapotkusta Hullin Andrea Ranocchia oli onnistua maalinteossa, mutta Larsson siivosi menestyksekkäästi maaliviivaa.

Marco Silva has lost at home in the league for the first time since March 2014.

His 41-game unbeaten run comes to an end.

Marc Albrightonin 3-0 -maali Leicesterissä oli pelkkää kosmetiikkaa.

Hullin kotitappio merkitsi sitä, että Swansea voi voitolla Evertonista nousta jälleen putoamisviivan yläpuolelle. Viimeisen putoajan paikan välttämisestä uhkaa tulla todella ankara taistelu. Myös Middlesbrough’n oljenkorsi säilyi Hullin tappion myötä katkeamattomana. Leicesterin ja Bournemouthin hankkimat sarjapisteet puolestaan varmistivat lopullisesti näiden joukkueiden sarjapaikan ensi kaudeksi. Päivitys juttuun 6.5. klo 22.25: Swansean voitettua iltapelissä Evertonin myös Stoken, Burnleyn ja Watfordin sarjapaikka varmistui lauantaina.

Bournemouth-Stoke 2-2 (0-1)

0-1 Lyn Mousset om. (33′)
1-1 Junior Stanislas (62′)
1-2 Mame Biram Diouf (73′)
2-2 Ryan Shawcross om. (81′)

Burnley-West Bromwich 2-2 (0-0)

1-0 Sam Vokes (56′)
1-1 Salomon Rondon (66′)