Mikael Forssellin peliura jatkuu vielä kotimaan kamaralla, mutta käännetään hetkeksi viisareita 20 vuotta taaksepäin.

Tätä nykyä suomalaishyökkääjällä on ikää 36 vuotta. 16-vuotiaana nuoren miehen ura oli vasta lähdössä nousuun.

– Olin pelannut HJK:n miesten joukkueessa vähän pidempään. Breikkasin siellä 16-vuotiaana. Ja sitten pelasin poikamaajoukkueissa, joissa tein maaleja. Kykyjenetsijät ympäri maailmaa alkoivat lähetellä faijalle fakseja – meillä oli silloin vielä faksi kotona, Forssell sanoi Bar Kipinässä pidetyssä haastattelussa, joka lähetettiin hiljattain suorana Valioliiga.comin Facebook Livessä.

– Sopimustarjouksia tuli aika paljon. Niitä tuli Interistä, Ajaxista, Liverpoolista ja sitten myös Chelseasta. Ja Leverkusenista ja Bayern Münchenistä muun muassa. Mutta se ei tietenkään tarkoita vielä mitään.

Isän kanssa olin päättänyt, että menen Bayer Leverkuseniin.

Moni muistaa, että Forssell siirtyi lopulta Chelseaan kesällä 1998. Niin ei pitänyt aluksi käydä.

– Isän kanssa olin päättänyt, että menen Bayer Leverkuseniin. Heillä oli sellainen suunnitelma, että olisin mennyt sinne jo 16-vuotiaana ja olisin mennyt siellä saksalaiseen kouluun. Olisin aloittanut kakkosjoukkueessa ja onnistuessani olisin päässyt nousemaan edustusjoukkueeseen.

– Sitten kuitenkin päätin, että käyn Helsingissä saksalaisen lukion, koska halusin käydä lukion loppuun. He (Leverkusen) auttoivat minut sinne, ja menin sinne ihan ummikkona. He (koulu) vähän vastahakoisesti ottivat minut vastaan, mutta Leverkusen puski tämän jutun läpi. Mitään sopimusta ei silloin vielä ollut.

Jostain käsittämättömästä syystä vedin elämäni treenit.

Miksi Leverkusen vaihtui Chelseaan?

– Vuoden olin täällä ummikkona, mutta sitten Chelsea tuli yhtäkkiä kuvioihin. Yksi agentti sanoi, että ”Chelsea haluaa ottaa sinut suoraan ykkösjoukkueeseen”. Sanoi, että he olivat nähneet tarpeeksi pelejäni maajoukkueissa ja HJK:ssa. He halusivat minut suoraan ykkösjoukkueeseen ilman mitään reservejä. Se oli ratkaiseva tekijä.

– Kävin siellä ja treenasin 16-vuotiaana yhdet treenit ykkösjoukkueen kanssa. Jostain käsittämättömästä syystä vedin elämäni treenit. Kaikki meni sisään saksareita myöten. Tuli sellainen fiilis, että tuonne minä haluan.

Forssell päätyi pelaamaan Chelseassa 42 ottelua, joissa hän teki viisi maalia. HJK:n ja Chelsean lisäksi Forssell on edustanut urallaan Crystal Palacea, Borussia Mönchengladbachia, Birminghamia, Hannoveria, Leedsiä, Bochumia ja IFK:ta.