Hienosti sijalle 9 Valioliigassa sijoittunut Bournemouth on vahvistanut rivejään bosnia-hertsegovinalaisella Asmir Begovicilla. 29-vuotias Begovic siirtyy seuraan tuoreesta Valioliigan mestarijoukkueesta Chelseasta.

Bournemouthille pätevän maalivahdin hankinta on todella keskeinen osa uuden kauden valmisteluja, sillä ”Kirsikat” päästivät päättyneellä kaudella sarjassa viidenneksi eniten maaleja, 67. Tehtyjen maalien määrä 55 puolestaan oli liigan seitsemänneksi korkein lukema.

– Asmirin hankinta on vankka näyttö seuralta. Hän lähestyy uransa parhaita vuosia, ja hänellä on jo 29-vuotiaana kokemusta MM-kisoista ja Mestarien liigasta, Bournemouthin toiminnanjohtaja Neill Blake kommentoi seuran kotisivuilla.

– On tärkeää vahvistaa ryhmää viime kauden menestyksen jälkeen. Asmirin hankinta on siinä loistava ensimmäinen askel.

Bournemouthin selkeä ykkösvahti päättyneellä kaudella oli 37-vuotias puolalainen Artur Boruc. Borucin sopimus kattaa vielä ensi kauden.

Bournemouth tuttu kymmenen vuoden takaa

Begovicin perhe lähti Jugoslaviasta sotaa pakoon Saksaan, kun tuleva huippumaalivahti oli vain neljän vanha. Saksasta matka jatkui Kanadaan, ja sieltä Asmir Begovic muutti 16-vuotiaana Englantiin.

199-senttisen maalivahdin ensimmäinen seura Englannissa oli Portsmouth, jonka sopimuspelaaja hän oli vuodet 2005-2009. Vuonna 2007 Begovic pelasi Ykkösliigassa pelanneessa Bournemouthissa kahden kuukauden lainan aikana kahdeksan ottelua, joten hän palaa nyt tavallaan tuttuihin maisemiin.

Varsinaisen läpimurtonsa Begovic teki Stokessa, johon hän siirtyi helmikuussa 2010. Begovic oli Stoken ehdoton ykkösvahti viiden kauden ajan vuosina 2010-2015. Kaudella 2012-2013 bosnialainen valittiin Pottersin parhaaksi pelaajaksi. Stoke-vuosilta muistoihin jäi myös 13 pelin sekunnin jälkeen Southamptonia vastaan tehty maali, jonka Begovic potkaisi 89 metrin päästä vastustajan maalista.

Säännöllinen peliaika tärkeää

Kesällä 2015 Begovic siirtyi Chelseaan. Ensimmäisellä kaudella peliaikaa tuli vielä kohtalaisen mukavasti, mutta Antonio Conte luotti niin järkkymättömästi Thibaut Courtois’aan, että Begovic sai peliaikaa vain kahdessa liiga- ja kuudessa cup-ottelussa.

– Bournemouth on kunnianhimoinen seura, jolla on kaikki edellytykset todella kirkkaaseen tulevaisuuteen. Mestaruuden voittaminen Chelseassa oli mahtavaa, mutta halusin siirtyä muualle, koska haluan pelata säännöllisesti, Begovic taustoitti ratkaisuaan.

– Olen tulossa tärkeään vaiheeseen urallani ja haluan näyttää ihmisille, mihin pystyn.

Bosnia ja Hertsegovinan maajoukkueessa Begovic on pelannut 56 ottelua. Hän oli maan ykkösvahti myös vuoden 2014 MM-turnauksessa.