Laadukas harjoittelu oikeassa suhteessa levon kanssa, huolellinen panostaminen fysioterapiaan, terveellinen ruokavalio ja palautumisen merkityksen korostaminen. Siinä joitakin syitä siihen, miksi ammattiurheilijan peliura voi nykyään kestää pidempään kuin menneillä vuosikymmenillä.

Erityisesti peliura on jatkunut loppupäästä maalivahtien kohdalla. Ei ole enää mikään erityinen harvinaisuus, että ammattilaiskentillä nähdään yli 40-vuotiaita maalivahteja. Yksi heistä oli päättyneellä valioliigakaudella irlantilainen Shay Given.

Givenillä on ikää 41 vuotta, ja hän aloitti ammattilaisuransa jo vuonna 1994. Viimeiset kaksi kautta hän on ollut Stoken palkkalistoilla, mutta peliaika jäi melko vähäiseksi Lee Grantin ja Jack Butlandin oltua hierarkiassa Givenin edellä. Stoke ei enää antanut Givenille jatkosopimusta, mutta pelihaluja veteraanilla edelleen on.

– Kyllä, olen 41-vuotias, mutta minusta tuntuu, että voisin pelata vielä vuoden. Oli se sitten kakkos- tai kolmosvahtina Valioliigassa tai ykkösvahtina Mestaruussarjassa, Given totesi Sunday Independentille.

Given ei halua joutua katumapäälle

Päättyneellä kaudella otteluita kertyi Givenille kuusi. Yhteensä hän on pelannut kuitenkin jo 636 ottelua ammattilaisuransa aikana, ja lisääkin voi olla tulossa. Parhaiten Given muistetaan Newcastlen ja Manchester Cityn paidasta, sekä tietysti Irlannin maajoukkueesta, jossa hän on Robbie Keanen jälkeen eniten maaotteluita pelannut pelaaja.

– Ehkä saan vielä yhdet juhlat, eli sarjanousun. Riippuu siitä, mitä on tarjolla.

– Tiedän, että urani loppu on lähellä. Se voi olla tänä vuonna tai ensi vuonna. Kuitenkin, kun minun iässäni panee nappikset naulaan, ei voi palata puolta vuotta myöhemmin ja todeta muuttaveensa mieltään. Kaikki entiset pelaajat kannustavat minua jatkamaan niin kauan, kuin pystyn, Given perustelee.

– On rohkaisevaa, että minulla on pari vaihtoehtoa. Tiedän, että jos puhelimeni ei soi siirtoikkunan sulkeutuessa, juhlat ovat ohi. Mutta koen, että voisin ehdottomasti pelata vielä vuoden.

Legendaarinen irlantilaisvahti aikoo jatkaa jalkapallon parissa peliuran päätyttyäkin. UEFA:n A-valmentajalisenssi on jo Givenillä taskussa. Given kuitenkin murehtii sitä, että yhä useammat brittiseurat luottavat mannereurooppalaiseen valmentajaosaamiseen kotimaista enemmän.

– Englantilaisia ja irlantilaisia managereita ei ole kovin paljoa. Ei ole kovin kannustavaa nähdä, kuinka seurat palkkaavat ulkomaisia valmentajia, kuten Norwich äskettäin.

– Vaikka olisikin valmis apulais- tai maalivahtivalmentajaksi, he tuovat usein mukanaan omat taustaryhmänsä, joten työpaikkoja ei vain ole, Given harmittelee.

Lähde: Sky Sports