Englannin Kakkosliigaan, alimmalle täysammattilaissarjaportaalle ja suomalaistenkin vakioveikkauskupongeille nousi tulevaksi kaudeksi sympaattisesti nimetty pikkuseura Forest Green Rovers. ”Metsänvihreä” seura tunnetaan lempinimellä ”pikkuseura kukkulan laella”, ja seuran tarina on muutenkin täynnä kaikenlaista niin romanttista, että mahdetaanko Forest Greenistä leipoa uusi futishipsterien uusi suosikkiseura?

Forest Green on kotoisin Nailsworthista, jossa asukkaita on 5 800. Vielä koskaan ammattilaissarjojen EFL:ssä ei ole ollut joukkuetta yhtä pienestä kylästä. Sarjanousunsa Forest Green varmisti lyötyään tarunhohtoisella Wembleyllä Tranmeren maalein 3-1.

– On uskomaton saavutus viedä kyläseura ammattilaistasolle Football Leagueen. Aina moititaan sitä, että meillä on niin vähän faneja, mutta pitää muistaa, että sijaitsemme kukkulan laella keskellä ei-mitään. Fanit olivat mahtavia Wembleyllä, manageri Mark Cooper totesi BBC:lle nousun varmistuttua.

Ekologisuus ja kestävä kehitys kaiken toiminnan keskiössä

Nopeasti Forest Greenin askel ylöspäin sarjapyramidissa ei tapahtunut, sillä viidennellä sarjatasolla Konferenssissa se pelasi peräti 19 kautta putkeen. Ensi kaudella se saa kuitenkin vieraakseen maineikkaita takavuosien pääsarjaseuroja Coventrysta ja Swindonista alkaen.

Eivätkä nimekkäät vieraat saavu ihan mille tahansa kentälle, vaan jo stadionin postiosoite antaa mielikuvituksen lentää: The New Lawn, Another Way, Nailsworth, GL6 0FG. Suomeksi siis: ”Uusi Nurmikko ja Toinen Tie”.

Käymättä koskaan missään lähelläkään Nailsworthia Forest Greenin tarina ja mielikuva kenttäolosuhteista saa ajattelemaan 60-luvun hippifestivaalia tai nykyaikaan sovitettuna kenties jotain jooga- ja indiefolkretriitin pitopaikkaa. Ja kyllä seura erottuu muista ammattiseuroista muullakin kuin pienuudellaan – taatusti ainakin omaksi ilokseen, mutta oletettavasti monien fanienkin.

Kentän nurmen lannoittamiseen käytetään skotlantilaista merilevää ja nurmikko leikataan aurinkovoimalla toimivilla ruohonleikkureilla. Pelialustaa pidetään yleisesti jalkapallomaailman ensimmäisenä ja ainoana ”luomuviheriönä”. Pelaajien ruokavaliosta on punainen liha kielletty, ja pelipäivinä stadionilla tarjoillaan ainoastaan lähiseudulla valmistettua vegaanista ruokaa.

– Erilaisuus on aina hyvä juttu. Ja seuran puheenjohtaja on ainakin ehdottomasti erilainen, mitä hänen etiikkaansa ja vakaumukseensa tulee, manageri Cooper jatkaa.

– Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa, mutta me olemme pärjänneet näin, joten se puhuu hänen puolestaan.

Tavoitteet korkealla

Seuran puheenjohtaja on sähköyhtiö Ecotricityn omistaja Dale Vince. Pelkäksi kummajaiseksi Vince ei halua Forest Greenin jäävän, vaan seurapomo uskoo joukkueen pelaavan joskus jopa Mestaruussarjassa. Ykkösliigaan nousun pitäisi olla ”maailman vihreimmäksi seuraksi” kutsutulle Forest Greenille ”pelkkä suupala”.

– Puheenjohtajan tuntien hän haluaa meidän olla vakavasti otettava uhka Kakkosliigassa. Konferenssi on ehdottomasti vaikein sarja tavoitella sarjanousua, koska siellä on niin paljon isoja joukkueita. Se on hautausmaa, Cooper kuvailee.

Forest Green on ymmärrettävästi riippuvainen pelaajahankinnoista, mutta rahaseuran maineesta Cooper sanoutuu irti. Eikä pelaajaksi huolitakaan ketä tahansa, vaan myös näiden noudattaman ruokavalion väitetään vaikuttavan rekrytointeihin.

– Sitä luullaan, että kaikki täällä tienaavat kymppitonnin viikossa. Kun pääsee seuraan sisälle, huomaa, ettei se olekaan totta. Toki meidän pitää houkutella pelaajia rahalla sijaintimme takia.

Jo ennen sarjanousun varmistumista seurapomo Vince oli laatinut suunnitelmia uuden luontoystävällisen stadionin rakentamiseksi. 5 000 katsojaa vetävän ”Eco Parkin” on määrä valmistua vuonna 2020. Aivan stadionin viereen rakentuu ympäristöteknologiakeskus. Stadion rakennetaan luonnollisesti kokonaisuudessaan puusta.

Jutun lähde: BBC