Manchester Cityn maalivahti Claudio Bravo oli illan juhlittu sankari, kun Chile eteni Confederations Cupin välieriin voitettuaan Portugalin rangaistuspotkukilpailussa 3-0. Ennen rankkareita ei ottelussa maaleja nähty, eikä hallitseva euroopanmestari onnistunut ohittamaan Bravoa myöskään 11 metristä.

Chilen voittoa voi pitää sikäli ansaittuna, että sillä oli jatkoajalla hyvä mahdollisuus saada rangaistuspotku ja lisäksi Chile kolisteli maalikehikkoa kahdesti peräkkäin. Pilkkukisassa Chilen pelaajat Arturo Vidal, Charles Aranguiz ja Alexis Sánchez osoittivat kylmää hermojenhallintaa, mutta suurimmaksi sankariksi nousi Bravo.

Kolme perättäistä torjuttua rankkaria ilman ainuttakaan päästettyä jää historiankirjoihin, sillä koskaan aiemmin ei FIFA:n aikuisten turnauksissa oltu nähty maalivahdilta yhtä vakuuttavaa saldoa. MM-kisoissa 2006 Portugalin Ricardo torjui kolme pilkkua Englantia vastaan ja vuoden 2013 Confederations Cupissa Gianluigi Buffon kolme Uruguayn yritystä, mutta molemmilla kerroilla maalivahti joutui päästämään yhden vedon taakseen.

Myös vuoden 2011 Copa Américan puolivälierissä Paraguayn Justo Villar selvisi takaiskumaaleitta Brasiliaa vastaan, mutta kaikki brassien yritykset eivät osuneet maalipuiden väliin.

Manchester Cityn maalivahti oli kärsinyt pohjevammasta eikä ollut pelannut ainuttakaan ottelua sitten huhtikuun ennen lohkovaiheen päätösottelua Australiaa vastaan. Bravo myöntääkin, että on yhä valmis parantamaan.

– Minusta tuntuu samalta kuin aina. Olen hyvin tasapainoinen ihminen, Bravo totesi vaatimattomasti tuntemuksistaan pelin jälkeen.

– Olin loukkaantunut enkä pelannut normaalilla rytmilläni.

Bravo kertoo, että rankkarikisan onnistumisen takana oli huolellinen valmistautuminen. Chileläisvahti oli opiskellut Ricardo Quaresman, Joao Moutinhon ja Nanin rankkarihistoriaa jo etukäteen.

– En usko, että kyse oli pelkästä tuurista. Se vaatii kovaa työtä ja vastustajien opiskelua. Olimme lopussa aika väsyneitä, mutta käytimme päätämme ja sydämiämme. Tiesin, mitä minun täytyi tehdä.

Bravon huikea saldo oli luonnollisesti myös Chilen päävalmentajan Juan Antonio Pizzin mieleen.

– Onneksemme Claudio oli mahtava rankkareissa, samoin kuin pilkkujen vetäjämmekin. Ansaitsemme paikan finaalissa.

– Claudio oli analysoinut vastustajansa erittäin hyvin ja siksi kykenimme voittamaan. Maalivahdillamme oli kyky nähdä, mitä vastapelaaja tulisi tekemään. On totta, että meillä oli tuuria, mutta ei se pelkkää tuuria ollut, Pizzi muistuttaa.

Haltioihinsa Bravon torjuntatyöskentely sai myös Chilen kaikkien aikojen tennispelaajan Marcelo Riosin, joka ylisti maanmiestään Twitterissä.

– Claudio Bravo, menit liian pitkälle!! En ole ikinä ollut näin innostunut chileläisestä urheilijasta, Rios kirjoitti.

Marcelo Rios Mayorga

@MarceloRios75
@C1audioBravo te pasaste!! Nunca me había emocionado tanto con un deportista chileno 👏

Chilen menestys rankkarikisoissa ei tullut yllätyksenä, sillä se voitti Copa Américan loppuottelun sekä vuonna 2015 että 2016 niin ikään rankkarikisan jälkeen.

Lähteet: 24horas, RedGol ja ESPN