Rahalla saa, ja hevosella pääsee. Sen tietävät kaikki. Olisi ollut täysin absurdia olettaa, että vuosi sitten 105 miljoonalla eurolla Manchester Unitediin siirtynyt Paul Pogba ei nousisi punapaitojen johtavaksi pelaajaksi. Yhtä älytöntä olisi kuvitella, etteikö uusi ME-mies, 222 miljoonan euron Neymar ottaisi Ranskan Ligue 1:tä heti takataskuunsa, kunhan pelilupa PSG:hen heltiää.

Pogban ja Neymarin kaltaiset megasiirrot ovat mullistaneet jalkapallon siirtomarkkinoita. Kun vielä vuonna 1999 Christian Vieristä tuli ME-mies 49 miljoonan euron siirtosummalla, aletaan tuollaisia summia maksaa nykyään lähes ”keskinkertaisuuksista” – kärjistettynä totta kai.

Lukemattoman monet valioliigaseurat ovat panneet tänä kesänä siirtoennätyksensä uusiksi, ja jotkut niistä jopa useaan otteeseen. Ennätys on mennyt uusiksi niin ”rahaliigan” kärkipäässä, kun Arsenal hankki Alexandre Lacazetten ja Chelsea Álvaro Moratan, sekä sitäkin tiheämmin pienten ja keskisuurten seurojen parissa.

On päivänselvää, etteivät huddersfieldit, brightonit ja burnleyt kamppaile samoista pelaajista Manchester Cityn, Chelsean ja Manchester Unitedin. Ja hyvä niin. Jos näin olisikin, niin suurseuroilta pyydettäisiin arvatenkin huomattavasti korkeampia siirtokorvauksia.

40-60 miljoonan euron siirroista on tulossa Valioliigassa arkipäivää, ja tässä rankkauksessa jätetään Lukaku, Morata, Walker, Matic ja kumppanit oman onnensa nojaan. Älkää siis vertailko näitä nappihankintoja heihin, vaan miehistä maksettuun hintalappuun. Nyt on tarkoitus etsiä kesän hankintoja, jotka voivat nykymarkkinoiden valossa osoittautua todellisiksi ryöstöiksi.

5. Javier Hernández (West Ham)

Javier Hernández palaa Valioliigaan, ja mieheltä odotetaan tietysti maaleja. Kuva: Getty Images

29-vuotias ”Chicharito” valittiin kahden Bayer Leverkusen -kautensa aikana peräti viisi kertaa Bundesliigan kuukauden pelaajaksi. Meksikon maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä rikkoi jo vuosikymmenen alkupuolella kolme kertaa 10 maalin rajan Manchester Unitedissa pelatessaan.

Chicharito on edelleen parhaassa peli-iässään, eikä 15 maalia ole lainkaan epärealistinen tavoite. 15 maalin miehestä vajaat 18 miljoonaa euroa on nykyjalkapallossa jo halpa hinta. Saapa nähdä, heiluvatko verkot ensi kerran jo sunnuntaina, kun West Ham avaa kautensa meksikolaiselle tutulla stadionilla Old Traffordilla.

4. Nathan Aké (Bournemouth)

Bournemouth oli valmis menemään Nathan Akén vuoksi äärirajoille. Kuva: Getty Images

22-vuotias hollantilaistoppari on pelannut jo kaksi erittäin onnistunutta lainapestiä, ensin Watfordissa ja sitten viime syksynä Bournemouthissa. Chelsea haki oman pelaajansa kotiin kevään ajaksi, mutta minuutit jäivät mestariryhmässä hyvin vähiin.

Bournemouthiin Aké oli kuitenkin tehnyt jo lähtemättömän vaikutuksen. Seura halusi miehen takaisin niin palavasti, että oli valmis maksamaan puolustajasta seuran ennätyssumman. 22,7 miljoonaa euroakin voi kuitenkin vielä osoittautua edulliseksi hinnaksi, jos Aké jatkaa siitä, mihin viime syksynä jäi – ja kehittyy entisestään.

3. Vicente Iborra (Leicester)

Vicente Iborra kantoi Sevillassa myös kapteenin nauhaa. Kuva: Getty Images

29-vuotias Iborra tulee Valioliigaan kahdeksan La Liga -kauden kokemuksella. Neljän Sevilla-kautensa aikana espanjalainen sai nauttia todella merkittävästä roolista, ja kolmena keväänä hän sai kunnian juhlia Eurooppa-liigan voittoa.

Kolmella viimeisellä kaudellaan Iborra teki keskikentän pohjalta kunnioittavat seitsemän La Liga -maalia per kausi. Myös Leicesterin pelin keskiössä on tärkeitä tehtäviä tarjolla. Ei Iborran pelilliset ansiot välttämättä esimerkiksi Nemanja Maticin tasolla tule olemaan, mutta Maticista maksettiinkin kolme kertaa enemmän kuin 15 miljoonan euron Iborrasta.

2. Roque Mesa (Swansea)

Onko Roque Mesassa aineksia yhdeksi kauden löydöistä? Kuva: Getty Images

28-vuotias Roque Mesa nousi viime kausien aikana keskeiseksi pelaajaksi La Ligan Las Palmasissa. Keskikentän pohjapelaaja sai viime kauden aikana suurta ylistystä otteistaan, ja 12,5 miljoonan euron miehenä voi osoittautua Joutsenissa varsinaiseksi löydöksi. Aika näyttää, miten Kanariansaarten kasvatti sopeutuu Walesin nummille.

1. Sandro Ramírez (Everton)

Kuusi miljoonaa Sandro Ramírezista kuulostaa suorastaan pilkkahinnalta. Kuva: Getty Images

22-vuotiaasta Sandro Ramírezista on suorastaan helppoa povata kaikkein suurinta löytyä uusien valioliigapelaajien joukosta. Roque Mesan tavoin Kanariansaarilla varttunut pelaaja on imenyt jalkapallo-oppia Barcelonan maineikkaassa La Masiassa, jonne hän siirtyi 14-vuotiaana.

Barcelonassa tie meni kuitenkin tukkoon melko nopeasti, ja viime kauden Sandro vietti lainalla Málagassa. Nuorimies kiitti vastuusta, ja tulitti ensimmäisellä täydellä La Liga -kaudellaan komeat 14 maalia. Verkko heilui kertaalleen myös kesän alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa.

Sandron sopimuksessa oli todella vaatimaton 6 miljoonan euron ulosostoklausuuli, eikä Everton aikaillut sen laukaisemisessa. Vaikka hyökkääjä aloittaisikin vielä tällä kaudella useimmat ottelut vaihtopenkillä, sallii nelivuotinen Toffees-sopimus vielä paljon kasvun varaa.