Valioliigakauden neljäs kierros saatiin maaliin eilen illalla, kun West Ham kaatoi Huddersfieldin. Hammersin kauden avausvoitto tuonee päävalmentaja Slaven Bilicille hieman lisäaikaa, jota Crystal Palacen Frank de Boer ei enää saanut.

Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen kertoo oman näkemyksensä kierroksen tapahtumista.

Mixu Paatelainen, West Ham otti tärkeän voiton maanantaina. Mitä mieltä olet tuloksesta?

– Ei vain tärkeän, vaan elintärkeän. Slaven Bilic oli varmasti seurannut maanantaina eri tiedotusvälineistä Frank de Boerin kohtaloa. Kolmen tappio-ottelun jälkeen Hammersin johdossa olisi voinut olla paineita painaa paniikkinappulaa. Nyt Bilic sai hengähdysaikaa. Voitto oli todella iso asia heille.

Oliko voitto ansaittu?

– Ilman muuta oli. Huddersfield sinnitteli alussa näennäisesti hyvin mukana, mutta mitä pitemmälle peli meni, sitä enemmän olivat vastakkain isät ja pojat. West Ham Andy Carrollin johdolla oli isompi, ilkeämpi, halukkaampi ja parempi.

Frank de Boerin kohtalo oli karu, kuten totesit. Mitä mieltä olit Crystal Palacen ratkaisusta?

– Harmittaa. Ja käy sääliksi de Boeria. Tämä on niin raakaa. Kyllä – kauden alku ei todellakaan mennyt toiveiden mukaan. Neljä peliä, neljä tappiota ja nolla tehtyä maalia. Heikko alku, ilman muuta. Mutta de Boer hankittiin Crystal Palaceen tuomaan muutosta pitemmällä tähtäimellä, tuomaan joukkueeseen tiettyä uutta. Se työ jäi nyt kerralla kesken.

– Jollain tavalla näytti, että paniikki iski, vaikka Palacen heikko alku ei ollut mikään yllätys. Itsekin povasin heille vaikeaa kautta.

Viikonlopun kierroksen aiemmissa otteluissa Liverpool otti tukkapöllyä Cityltä. Tottenham taas antoi kyytiä Evertonille. Chelsea ja Arsenal päätyivät voittoihin, ja Man United menetti ensimmäiset pisteensä vierastasapelillä Stokea vastaan. Mitä sanot kärkijoukkueista?

– City hallitsee peliä kuin peliä suhteellisen selvästi jopa täysillä miehistöillä. Kun vastustajalta – jopa Liverpoolin tasoiselta – otetaan yksi pelaaja pois, homma on selvä. City hyödynsi ylivoimansa murhaavasti. Kova suoritus heiltä, mutta suurempia johtopäätöksiä ei tämän ottelun perusteella pidä vetää Liverpoolista. Peli ratkesi Sadio Manén ulosajoon, piste.

– Evertonilta odotin huomattavasti enemmän Tottenhamia vastaan – veikkaan, että entisellä huippupakki Ronald Koemanilla oli todella tuskallista katsoa, kun hänen joukkueensa puolustus pelasi Spursin pussiin. Pelaamalla tuolla tavalla Harry Kane ja kumppanit kiittävät ja kumartavat kauniisti ja vievät pisteet mukanaan.

– Arsenal ja Chelsea ottivat rutiinivoitot esittämättä mitään ihmeellistä. Stoke on kova pähkinä purtavaksi kenelle tahansa kotikentällä. Mark Hughes ja kumppanit saivat vähän horjutettua Man Unitedin tekemistä. Ja saivat José Mourinhonkin pitkästä aikaa hankkimaan otsikoita ottelun jälkeisellä käytöksellään. Man Unitedilta ottelu oli vähän ohipeli.

Valioliigahistorian ensimmäinen suomalaispelaaja ja Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen toimii Valioliiga.comin analyytikkona koko kauden ajan. Mixun Special One -palstalla on luvassa kolumneja ja videoita, joissa taktiset huomiot näyttelevät merkittävää roolia (uutinen).