Arsenal pelasi torstaina historiallisen ensimmäisen ottelunsa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Köln kaatui numeroin 3-1, mutta itse ottelua enemmän puhutti vähintäänkin hämmentävä tunnelma Lontoossa ennen peliä ja pelin aikana.

Kaikki ei todellakaan sujunut kuin rasvattu. Ottelun alkua jouduttiin siirtämään tunnilla, sillä Saksasta oli paikan päälle matkustanut huomattavasti enemmän faneja kuin järjestävä taho oli uskaltanut odottaa.

Kölnin lippukiintiö otteluun oli 3 000, mutta arvioiden mukaan vieraskannattajia oli Emirates Stadiumilla jopa 20 000. Lähes seitsemänkertainen määrä siis.

Emirates Stadiumin katsomokapasiteetti on hieman alle 60 000 katsojaa. Tämä merkitsee sitä, että noin joka kolmas ottelun katsojista tuli vieraiden leiristä. Hämmentävä lähtötilanne.

Saksalaisia ”Arsenal-faneja”, trokarien metsästäjiä ja kenties liputtomiakin

Arsenalin manageri Arsène Wenger ilmoitti ottelun jälkeen olettaneensa, että peli tullaan siirtämään kokonaan toiselle päivälle. Joukkueille valmistautuminen ei siis todellakaan ollut helppoa. Ottelu kuitenkin pelattiin, ja nyt Wenger peräänkuuluttaa selvitystä siitä, miten ihmeessä oli mahdollista, että Kölnin kannattajia pääsi stadionille niin paljon. Se kiinnostaa muitakin.

Jotta vieraskatsojat voisivat saada muista kuin omasta katsomonosastaan lipun, tulee näiden rekisteröityä Arsenalin kannattajiksi. Ottelua edeltävinä viikkoina olikin saatu piikki Saksasta lähetetyissä jäsenhakemuksissa. Lopulta Arsenal päätti oman tiedotteensa mukaan kieltää lippujen oston niiltä, jotka olivat hankkineet jäsenyytensä vasta lohkoarvonnan jälkeen.

Hyvin suurella todennäköisyydellä lipputrokareilla on ollut likaiset sormensa pelissä. Erään arvion mukaan jopa yli 15 000 lipun edestä. Halukkaita maksajia on Saksasta löytynyt, eivätkä Arsenalin omat fanit ole olleet torstailiigan pelistä riittävän kiinnostuneita – ainakaan tarpeeksi hyvissä ajoin.

Kolmas mahdollisuus on se, että jollain osalla stadionille päässeistä saksalaiskatsojista ei edes ole ollut pääsylippua. Varmuudella ei siis ainakaan omaan katsomonosaansa. Stadionilla tiedettiin kuitenkin olevan tilaa, ja turvallisuusviranomaiset päättivät päästää liputtomiakin katsojia sisälle mellakoiden välttämiseksi. Tätä tietoa ei ole vahvistettu, mutta jos se pitää paikkansa, on päätös saattanut olla hyväkin.

Jos tämä sakki ei olisi päässyt stadionille, olisi voinut mennä hulinaksi. Kuva: Getty Images

Vaikka Kölnistä saapuneet jalkapallon ystävät olivatkin viettäneet suurelta osin päivän oluen ääressä, kerrotaan heidän käyttäytyneen pääosin asiallisesti – joitain soihdutteluja ja muutamaa poliisin kanssa käytyä yhteenottoa lukuunottamatta.

Jos lähes koko sakki päätettiin ottaa sisälle epäselvästä lipputilanteesta riippumatta, saattoi ratkaisu olla niinsanotusti ”pienempi paha”, toisin sanoen turvallisin vaihtoehto. Pettymystään purkavat saksalaiset olisivat saattaneet saada stadionin ulkopuolella pahempaa jälkeä aikaan.

Edes Eurooppa-liigan uutuudenviehätys ei saanut Arsenal-faneja innostumaan

Lippukiintiöille on joka tapauksessa olemassa perusteensa, joten ottelujärjestelyjen voi todeta epäonnistuneen. Kannattajiksi rekisteröitymisen kautta lipun hankkimista tai trokarilta piletin ostoa on kuitenkin vaikea valvoa, ja vastaavien ongelmien kanssa painivat suuremmatkin tapahtumat.

Liputta sisään päässeiden osalta puhutaan edelleen vain huhusta, jota Arsenal ei vahvista. Silti sellaistakin huhutaan, että saksalaisfanit olivat ostaneet massoittain Arsenalin fanikrääsää sisäänpääsynsä varmistaakseen. Lisäksi näitä oli pyydetty olemaan hurraamatta oman joukkueen tehdessä maalin, mutta luonnollisesti turhaan. Jättäisitkö itsekään tuulematta oman joukkueesi maalia?

Köln-faneille Eurooppa-liiga merkitsee suurta juhlaa, Arsenal-faneille se on kitkerä lohdutuspalkinto. Kuva: Getty Images

Arsenalin Eurooppa-liigan debyytti jätti paljon kysymyksiä, mutta yksi vastauskin saatiin. Jos aiemmin oli pohdittu, kuinka paljon kannattajat jaksavat Eurooppa-liigasta innostua 20 Mestarien liiga -vuoden jälkeen, niin nyt tiedetään, ettei tarpeeksi. Vuosi sitten lohkovaiheessa vastassa oli PSG:n ohella keskisuuri Basel ja piskuinen Ludogorets Razgrad, ja silti Arsenal sai omat lippunsa myytyä sataprosenttisesti.

Kölnin luulisi olevan kiinnostavuudeltaan jokseenkin Baselin luokkaa, mutta kilpailu häviää hohdokkuudessa Mestarien liigalle. Arsenalin sijoitus viime kaudella oli tuon kokoluokan seuralle keskinkertainen, pelaajisto on paperilla keskinkertainen, joukkueen asenne tuntuu olevan ajoittain lähes välinpitämätön, ja koko Eurooppa-liiga symboloinee kannattajien mielissä tuota keskinkertaisuutta.

Torstailiiga ei vedä, vaikka lippujen hinnat ovatkin selvästi edullisempia kuin Mestarien liigassa. Lohkon muiden joukkueiden BATE:n ja Belgradin Punaisen Tähden leiristä Lontooseen tuskin tulee vastaavaa yleisöryntäystä, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mikä Emirates Stadiumin täyttöaste tuolloin on.

Myös turvallisuusvastaavien toimintaa on ehdottomasti syytä kyseenalaistaa. Köln on yksi Saksan suurimmista kaupungeista, sen kotipeleissä kävi viime kaudella keskimäärin 49 000 katsojaa, ja seura pelasi ensimmäisiä europelejään 25 vuoteen. Heti ensimmäisessä ottelussa se pääsi vierailemaan koko kilpailun kiinnostavimman joukkueen kotistadionilla, joten kaikkien tiedossa piti olla, että Kölnistä tulee Lontooseen todellinen yleisöryntäys.

Silti viime viikolla Millwallin 1 500 kannattajaan varauduttiin Lontoossa ratsupoliiseilla ja tiesuluilla, ja karnevaalikaupungin äänekkäitä ja intohimoisia kannattajia yrittivät hillitä paikoin yksittäiset virkavallan edustajat. Tuhansien futisfanien seisottaminen ahtailla kaduilla odottamassa päätöstä siitä, pelataanko peliä vai ei, ei välttämättä ole se kaikkein miellyttävin tilanne, jos on vähänkään klaustrofobiaan taipuvainen.

Jutun lähteinä on käytetty Guardiania sekä Arsenalin kotisivujen tiedotetta.