Kovaluinen ja kovaotteinen Manchester Unitedin ja Irlannin maajoukkueen entinen kapteeni Roy Keane on ottanut kantaa päävammoihin jalkapallossa. Keanen mielestä fyysiset kontaktit kuuluvat peliin, ja vammoja pelkäävien pitäisi hakeutua rauhallisemman lajin – kuten shakin – pariin.

Nykyisin Irlannin maajoukkueen apuvalmentajana toimivan Keanen kommentit ovat reaktio Kevin Doylen uran päättymisilmoitukseen. 34-vuotias Doyle ilmoitti viime torstaina lopettavansa jalkapalloilun, sillä useat aivotärähdykset ovat aiheuttaneet hänelle sitkeää ja jatkuvaa päänsärkyä.

Hyökkääjänä pelannut Doyle pelasi Irlannin A-maajoukkueessa 62 ottelua ja oli mukana vuoden 2012 EM-turnauksessa. Valioliigaa Readingin, Wolverhamptonin ja Crystal Palacen riveissä pelanneen Doylen uran viimeiseksi joukkueeksi jäi MLS-joukkue Colorado Rapids.

– Jos jotakuta huolestuttaa minkä tahansa urheilulajin fyysinen puoli – ja siitä on tietoinen – niin sitten on parempi pelata shakkia, Keane sanoi The Telegraphin mukaan.

[readmore from=Roy-Keane]

– Se on osa peliä, olipa laji sitten hurling, amerikkalainen jalkapallo tai rygby. Fyysisyys kuuluu peliin.

– Kun sen rajan ylittää, kuuluu riski asiaan. En usko, että asialla on nykypelaajille mitään merkitystä. He kaikki haluavat joka tapauksessa olla jalkapalloilijoita, Keane jatkoi.

Keanen kommentit ovat suomalaisittainkin kiinnostavaa kuultavaa siksi, että Suomen jääkiekkoliigaa ovat puhuttaneet tänä syksynä useat päähän kohdistuneet taklaukset. Jalkapallokeskustelua ajatellen Doylen ilmoitus on mielenkiintoinen siksikin, että hänen aikanaan ei ole enää pelattu painavilla ”nahkakuulilla”, joita takavuosien päävammoista usein syytettiin.

– Tänä vuonna minulle kävi selväksi, että pallon puskemisesta oli tulossa ongelmallista, ja se aiheutti minulle toistuvasti päänsärkyä. Kaksi aivotärähdystä tällä kaudella ja lukuisia muita vuosien varrella saivat minut huolestumaan entisestään, Doyle sanoi lopettamisilmoituksensa yhteydessä.