Englannissa vietetään keskiviikkona arvokkaita syntymäpäiväjuhlallisuuksia, kun yksi maan jalkapalloilun suurimmista legendoista, Sir Bobby Charlton saavuttaa 80 ikävuoden rajapyykin. Charlton muisteli merkkipäivänsä alla BBC:lle antamassaan haastattelussa uransa ja elämänsä synkintä hetkeä, Münchenin vuoden 1958 lentoturmaa.

Onnettomuudessa, joka sattui lentokoneen yritettyä nousua sohjoiselta Münchenin lentokentältä, menehtyi 23 koneen 44 matkustajasta. Kuolleista kahdeksan oli Manchester Unitedin pelaajia.

Charlton oli yksi onnettomuudessa hengissä selvinneistä. Hän kiittää pelastumisestaan sitä, että hän ja eräs pelikaveri vaihtoivat paikkoja kahden muun joukkueen jäsenen kanssa juuri ennen koneen nousua.

– Sitä mietti, että se olisin voinut olla myös minä, mutta minulla oli yksinkertaisesti onnea. Istuin oikealla paikalla, Charlton toteaa.

– Emme koskaan nousseet kiitoradalta, vaan törmäsimme taloon. Se oli painajaista.

– Minun piti odottaa pari päivää ennen kuin saatoin ottaa junan kohti kotia. Kun olin yksikseni, ajattelin asiaa paljon. Minun hyviä, hyvin läheisiä ystäviäni kuoli siinä turmassa, kyynelehtivä legenda muistelee.

– Kun saavuimme sairaalaan, en voinut käsittää koko asiaa. Hoitajat antoivat pistoksen niskaani, enkä herännyt ennen seuraavaa aamua.

– Siellä oli eräs saksalainen kaveri, jolla oli sanomalehti, jossa oli lista kaikista pelaajista. Hän luki nimet ääneen ja kertoi, olivatko he hengissä vai eivät.

– Kun olin siellä, mietin, miten voisin toipua siitä. Minun oli kuitenkin pakko toipua jollain tapaa.

Charlton totisesti myös toipui. Onnettomuuden sattuessa hän oli vasta 20-vuotias, mutta sen jälkeen hän teki yhden Englannin ja koko maailman komeimmista pelaajaurista. Charlton pelasi neljissä MM-kisoissa ja kuului Englannin avainpelaajiin vuoden 1966 MM-kultaa tuoneessa kisoissa.

Lähes koko pelaajauransa Manchester Unitedissa pelannut Charlton piti myös pitkään hallussaan sekä Englannin että Unitedin ottelu- ja maaliennätyksiä. Kymmenen vuotta lentoturman jälkeen Charlton juhli uudelleenelvytetyn Unitedin kanssa Euroopan Cupin voittoa.

Englannin jalkapalloliitto juhlistaa Charltonia nimeämällä maajoukkueen harjoituskentän hänen mukaansa.

Charltonin lisäksi lentoturmassa mukana olleista Manchester Unitedin pelaajista on hengissä enää yksi, 84-vuotias pohjoisirlantilainen maalivahti Harry Gregg. Gregg pelasti Charltonin koneen hylystä törmäyksen jälkeen.