Englannin kentillä tehdään joka vuosi ikimuistoisia maaleja. Kokosimme alle viisi todella erikoista osumaa viimeksi kuluneen 20 vuoden ajalta.

Sen piti olla maalipotku – ei maali

Lähihistorian kenties erikoisin maali nähtiin Watfordin ja Readingin välisessä Mestaruussarjan kohtaamisessa vuonna 2008, kun erotuomari Stuart Attwell hyväksyi avustavan erotuomarin Nigel Bannisterin merkistä osuman, vaikka Noel Huntin yrittäessä pelata pallon maalin eteen se oli ylittänyt päätyviivan – ei maaliviivaa. Peliä olisi pitänyt jatkaa Watfordin maalipotkulla, mutta kaikkien ihmetykseksi pallo vietiinkin keskelle. Osuma merkittiin John Eustacen omaksi maaliksi, ja pisteet jaettiin lopulta maalein 2–2. – Todennäköisesti huonoin tuomariratkaisu, jonka olen koskaan nähnyt jalkapallossa, kommentoi Readingin Stephen Hunt.

Vintage Football Shirts

@VFshirts
On this day in 2008, Reading 'scored' this ghost goal against Watford, it still stands and finished 2-2 #URZ #WatfordFC

Ratkaiseva kimmoke rantapallosta

Sunderlandin Darren Bent laukoi vuonna 2009 valioliigaottelussa 1–0-voittomaalin, joka on huvittanut luultavasti kaikkia maailman jalkapalloihmisiä paitsi Liverpoolin kannattajia. Kovan onnen Liverpool-fani heitti päätykatsomosta kentän puolelle seuran logolla varustetun rantapallon, josta Bentin pyssyttämä pelipallo otti pienen kimmokkeen ja yllätti maalivahti Pepe Reinan. Juostessaan tuulettamaan maalintekijä vilkaisi vielä erotuomari Mike Jonesiin päin varmistaakseen, että hyväksytäänkö osuma todella. Jones ei nähnyt syytä hylkäämiseen, joten pallo vietiin keskelle. Tämä maali oli klassikko jo syntyessään ja siitä puhutaan vielä pitkään.

Kun reilun pelin henki unohtui

Yksi FA Cupin oudoimmista hetkistä koettiin vuonna 1999, kun Arsenal ja Sheffield United kohtasivat viidennen kierroksen ottelussa Highburyllä. Tykkimiehet voittivat 2–1 Marc Overmarsin viimeisteltyä voittomaalin Nwankwo Kanun syötöstä, mutta osumaa ei olisi koskaan pitänyt syntyä. Unitedin pelaaja oli nimittäin potkaissut pallon ulos kentältä, jotta hänen loukkaantunut joukkuekaverinsa saisi hoitoa. Kaikki yllättyivät, kun Kanu ei palauttanutkaan palloa reilun pelin hengen mukaisesti vastustajalle, vaan murtautui oikealta läpi ja syötti Overmarsin maalintekoon. Vierasjoukkueen pelaajat raivostuivat Kanulle, joka oli ymmärtänyt tilanteen väärin ja protestoivat pitkään. Arsenalin manageri Arsène Wenger ehdotti pelin jälkeen uusintaottelua, johon kaikki osapuolet suostuivat. Tuokin kamppailu päättyi lopputulokseen 2–1.

Classic Football Shirts

@classicshirts
#OnThisDay 1999: Sheffield United walked off the pitch after Arsenal failed to give the ball back and scored instead. The result was voided.

Suomalaisvahdin sysimusta hetki

Peter Enckelman pelasi Aston Villan tolppien välissä useammankin huippupelin, mutta niistä suuri yleisö ei häntä muista. Suomalaisvahdin uran synkin hetki sattui syyskuisena maanantai-iltana vuonna 2002, jolloin hän pelasi yhden tilanteen huolimattomasti Valioliigan tärkeässä paikallistaistossa Birminghamia vastaan. Joukkuekaveri Olof Mellberg suuntasi sivurajaheittonsa 77. minuutilla taaksepäin Enckelmanille, joka ei onnistunut haltuunotossaan, vaan pallo vieri maaliin asti. Erotuomari David Elleray tulkitsi nahkakuulan hipaisseen matkalla Enckelmanin jalkaa ja hyväksyi kotijoukkueen vähintäänkin erikoisen 2–0-johtomaalin. Birmingham voitti ottelun 3–0.

Haamumaali, josta puhutaan vielä tänäkin päivänä

Liverpoolilla oli onneakin mukana matkalla Mestarien liigan voittoon vuonna 2005, sillä välierien toisessa osaottelussa Anfieldilla Luis García viimeisteli erittäin kiistanalaisen 1–0-voittomaalin Chelsean verkkoon. Vain kolmen minuutin pelaamisen jälkeen García ehti irtopalloon ensimmäisenä ja tuikkasi sen kohti maalia, mutta vierasjoukkueen puolustaja William Gallas näytti pelastavan pallon väljemmille vesille maaliviivalta. García alkoi tuulettaa villisti, ja kun avustava erotuomari piti tilannetta maalina, erotuomari Ľuboš Micheľ hyväksyi sen. Vielä tänäkään päivänä TV-hidastusten perusteella ei pysty varmuudella sanomaan, oliko ratkaisu oikea vai väärä. – Voimme sanoa ”jos sitä” ja ”jos tätä”, mutta maali hyväksyttiin, García on todennut.