Manchester Unitedissa on vuosien varrella pelannut legendaarisia pelaajia. Mutta on ollut myös monta legendaa, jotka eivät ole päätyneet Unitediin – syystä tai toisesta. Seuran puheenjohtajana vuosina 1980-2002 toiminut Martin Edwards kertoi joitain tarinoita kulisseista.

Miksei United esimerkiksi lähtenyt Zinédine Zidanen perään, kun mies vielä pelasi Bordeaux’ssa?

Les Kershaw, kykyjenetsijäpäällikkömme, sanoi minulle, että meidän pitäisi olla kiinnostuneita hänestä [Zidanesta]. Mainitsin siitä Alexille [Ferguson]. Alex sanoi, että Éric [Cantona] oli maininnut hänelle Zidanesta, mutta Alex ajatteli että Zidane pelasi samaa pelipaikkaa Cantonan kanssa, Edwards kertoi Unitedin verkkosivujen haastattelussa.

– Hän [Ferguson] oli mennyt Ranskaan taivuttelemaan Cantonaa palaamaan meille Crystal Palace -tapauksen jälkeen. Hän [Ferguson] ajatteli, että jos hän hankkisi Zidanen, se olisi voinut vaikuttaa Cantonan päätökseen. Siksi hän pitäytyi Cantonassa.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että Ferguson veikkasi väärää hevosta. Cantona kun pelasi ”Crystal Palace tapauksen”, eli kung fu -potkun jälkeen vain 1,5 vuotta. Zidanesta taas tuli yksi kaikkien aikojen parhaista.

Suuret englantilaiset

Edwards kertoi muitakin tapauksia. Kuten mitä tapahtui Paul Gascoignen suhteen.

– Paul Gascoigne oli ehdottomasti sellainen [joka jäi saamatta]. Luulimme, että hän oli tulossa, mutta hän päättikin siirtyä Tottenhamiin. Luulen, että siihen liittyi jotain viime hetken kannustimia.

Gascoigne pelasi Spursissa neljä kautta (1988-92) ennen kuin jatkoi matkaansa Lazioon. Ristiriitaisena hahmona tunnettua ”Gazzaa” pidetään yhtenä kaikkien aikojen lahjakkaimmista pelaajista Englannissa.

Entä Englannin ehkä legendaarisin hyökkääjä, Alan Shearer?

– Olin neuvotellut Alan Shearerin kanssa. Luulin hänen olevan tulossa. Mutta [Blackburnin omistaja] Jack Walker oli hyvin järkkymätön kannassaan, ettei häntä [Shearer] päästettäisi Manchester Unitediin. Se oli ”vain kuolleen ruumiini yli” -tyyppinen tapaus. Mutta hän [Walker] antoi hänen [Shearer] siirtyä Newcastleen.

Shearer oli toki ollut jo Southamptonissa ja Blackburnissa kovan luokan maalintekijä, mutta Newcastlessa hän nousi legendojen joukkoon. Shearer johtaa edelleen ylivoimaisesti Valioliigan kaikkien aikojen maalipörssiä (260 maalia). Englannin kaikkien aikojen pääsarjamaaleissa Shearer on viidentenä.

Lineker ja Barnes

Jos ei Zidanessa, Gascoignessa ja Shearerissa ollut vielä tarpeeksi, Edwards puhui myös Gary Linekeristä ja John Barnesista.

– Gary Lineker oli matkalla Evertoniin. Hänen agenttinsa John Holmes soitti minulle sinä päivänä ja sanoi: ”Me olemme astumassa junaan ja menossa Evertonin pakeille, mutta hänen [Lineker] ykkösvaihtoehtonsa olisi Manchester United, jos vain haluatte hänet.”

– Sanoin asiasta Ronille [Atkinson, United-manageri 1981-86]. Hän vastasi: ”Meillä on jo neljä hyökkääjää. Uusi hyökkääjä on viimeinen asia, mitä tarvitsemme.”

Lineker pelasi Evertonissa kauden 1985-86, kunnes siirtyi Barcelonaan ja sittemmin Tottenhamiin. Lineker on Englannin maajoukkueen kaikkien aikojen maalipörssissä kolmantena.

– John Barnesin kanssa kävi niin, että [Watford-manageri] Graham Taylor soitti Alex Fergusonille kysyäkseen, haluaako tämä hankkia Barnesin ennen kuin hän siirtyisi Liverpooliin. Alex jätti kaupan tekemättä, koska hänellä oli ensimmäinen kausi menossa ja hän halusi nähdä, miten Jesper Olsen pärjäisi.

Nyt on helppo kertoa, miten meni. Olsen pelasi tuon kesän (1987) jälkeen Unitedissa puoli kautta, kunnes hänet lainattiin Tanskaan. Vuotta myöhemmin mies myytiin Ranskaan. Barnes sen sijaan päätyi pelaamaan Liverpoolissa 407 ottelua. Häntä pidetään yhtenä seuran kaikkien aikojen parhaista.