Maajoukkuetauon jatkuessa teemme lyhyen katsauksen historiaan. Järjestykseen laitetaan sarjan kaikkien aikojen nuorimmat maalintekijät. Myös suomalaisväriä on mukana.

Kuva: Getty Images

10. Mikael Forssell (17 vuotta, 11 kuukautta, viisi päivää)

Suomen maajoukkueen pitkäaikainen ykköskärki Mikael Forssell oli vasta 17-vuotias maalatessaan helmikuussa 1999 ensimmäisen valioliigamaalinsa Nottingham Forestin verkkoon. Osuma syntyi heti ottelun alkuun jo kuudennella minuutilla. Pirteästä startista huolimatta Forsselin esiintymiset Chelsean paidassa jäivät seitsemän vuoden aikana 33 sarjaotteluun. Suomalaishyökkääjällä oli tänä aikana kolme eri lainaseuraa.

Kuva: Getty Images

9. Raheem Sterling (17 vuotta, 10 kuukautta, 12 päivää)

Raheem Sterlingin läpimurto Liverpoolissa oli nopea. Englantilaislaiturin ensimmäinen täysosuma lokakuussa 2012 keräsi valtavan huomion miehen ratkaistua sillä Redsille sarjapisteet Readingista. Vielä tuon kauden aikana läpimurtoa ei tapahtunut, mutta jo seuraava vuosi tuotti yhdeksän maalia. Liverpool myi kesällä 2015 Sterlingin Manchester Cityyn ja nettosi pelaajasta 62,50 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

8. Federico Macheda (17 vuotta, 7 kuukautta, 14 päivää)

Federico Machedalta odotettiin Manchester Unitedissa paljon. Italialaisen huhtikuussa 2009 tekemä debyyttimaali 3-2-voitossa Aston Villasta pelasti lisäajan kolmannella minuutilla Unitedille pisteet. Tuon osuman jälkeen ikuiseksi lupaukseksi jäänyt Macheda teki vain kolme lisää Manchesterissa. Old Trafford jäi lopullisesti vuonna 2014 taakse ja nykyisin mies pelaa Italian toiseksi ylimmällä sarjatasolla Novaran riveissä.

Kuva: Getty Images

7. Michael Ball (17 vuotta, 6 kuukautta, 7 päivää)

Jo peliuransa päättänyt Michael Ball on siitä erikoinen tapaus, että laitapuolustaja siirtyi Evertoniin paikallisvastustaja Liverpoolin juniorimiehistöstä. Ensimmäinen maali syntyi miehen toisella Toffees-kaudella huhtikuussa 1997 Leicesteriä vastaan. Ball edusti Evertonia lopulta viiden vuoden aikana 121 sarjaottelussa ennen siirtoaan Glasgow Rangersiin.

6. Andy Turner (17 vuotta, 5 kuukautta, 13 päivää)

Keskikenttäpelaaja Andy Turner onnistui tekemään ensimmäisen valioliigamaalinsa syyskuussa 1992 varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla Evertonin verkkoon. Se oli myös Tottenhamille voiton ratkaissut osuma. Turnerin esiintymiset Spursissa jäivät neljän vuoden aikana 21 sarjapeliin, jonka jälkeen ura eteni Englannin alemmilla sarjatasoilla.

Kuva: Getty Images

5. Michael Owen (17 vuotta, 4 kuukautta, 22 päivää)

Michael Owenin ensimmäinen maali MK Donsin verkkoon oli lähtölaukaus useamman vuoden dominoinnille Liverpoolissa. Hyökkääjä voitti kahdesti Valioliigan maalikuninkuuden ja kerran sarjan parhaan pelaajan palkinnon. Pelkästään Liverpool-vuosinaan 118 maalia tehneen englantilaisen ura päättyi kaudella 2012-13 Stokessa.

Kuva: Getty Images

4. Cesc Fàbregas (17 vuotta, 3 kuukautta, 21 päivää)

Cesc Fàbregas teki 17-vuotiaana avausmaalinsa Valioliigassa, mutta ehti jo debytoida vuotta nuorempana Arsenalin edustuksessa. Taiturimainen pelintekijä iski kokonaisuudessaan Tykkimiesten keskikentällä 212 otteluun 35 maalia ja oli läpimurtonsa jälkeen lontoolaisten avainhahmo. Nykyisin Fàbregasin löytää paikallisvastustaja Chelsean väreistä.

Kuva: Getty Images

3. Wayne Rooney (16 vuotta, 11 kuukautta, 25 päivää)

Wayne Rooney palasi kesällä Evertoniin saavutettuaan Manchester Unitedissa kaiken mahdolliseen. Lokakuussa 2002 syntyneellä avausmaalilla oli iso merkitys. Se nimittäin päätti Arsenalin 30 ottelun tappiottoman putken. Rooneysta tuli tuolloin myös Valioliigan nuorin maalintekijä, mutta ennätys on ohitettu sen jälkeen kahdesti.

Kuva: Getty Images

2. James Milner (16 vuotta, 11 kuukautta, 22 päivää)

James Milner oli ensimmäinen Rooneyn ennätyksen ryöstänyt pelaaja. Tuolloin Leedsiä edustanut keskikenttäpelaaja avasi maalitilinsä joulukuussa 2002 vain reilu kolme kuukautta maanmiestänsä myöhemmin. Milner on Leedsin jälkeen luonut pitkän valioliigauran. Aston Villaa ja Manchester Cityä tähdittänyt englantilainen on pelannut vuodesta 2015 lähtien Liverpoolissa.

Kuva: Getty Images

1. James Vaughan (16 vuotta, 8 kuukautta, 27 päivää)

James Vaughan nousi Evertonin miehistöön seuran junioriakatemian ja reservien kautta. Ennätysmaali syntyi heti debyytissä, kun hyökkääjä astui Crystal Palacea vastaan vaihdosta sisään. Vaughan teki kokonaisuudessaan 47 ottelussa seitsemän sarjamaalia Toffees-paidassa. Nykyisin englantilainen pelaa Mestaruussarjaa Sunderlandin riveissä.