Everton ja Arsenal kohtasivat toisensa Goodison Parkin sunnuntai-iltapäivässä. Ottelu osoitti, miten hämmentävän huonossa jamassa Toffee-miehistö on. Lopputulos 2-5.

Surkeasti alkukauden töistään suoriutuneen Ronald Koemanin pesti Evertonin managerina oli vaakalaudalla tänäänkin; joukkue oli ennen Gunners-peliä ottanut vasta kaksi voittoa Valioliigassa, ja löytyi sarjataulukon sijalta 16. Suhteutettuna kesän siirtoikkunassa tehtyihin hankintoihin huippuluokan alisuorittamista. Nähdyn ottelun perusteella on ihme, jos hollantilainen on työssään vielä ensi kierroksella.

68-vuotispäiväänsä Goodison Parkilla viettänyt Arsène Wenger tuntee virkaveljensä tilanteen todella hyvin – ranskalaisen eroa/erottamista ollaan vaadittu vuosikausia. Manageri-ikoni sai viimein avauskokoonpanoonsa hyökkäystrion Mesut ÖzilAlexis SánchezAlexandre Lacazette.

@SkySportsPL
Here's how @Everton and @Arsenal line up at Goodison Park. Watch live on Sky Sports Premier League: skysports.tv/fHzmqA

Arsenal sai ensimmäisen hyökkäyksensä aikaan kolmannella minuutilla. Sánchez ja Özil näyttivät parasta osaamistaan pelaten Aaron Ramseyn nopeilla syötöillä maalintekopaikkaan – walesilaisen veto ohi takakulman.

Jos ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana nähty puolustaminen on ollut tämän kauden Evertonille tyypillistä, on ihme ettei se löydy vieläkin alempaa sarjataulukosta.

Hyökkäyspäässä sen sijaan tapahtui: Wayne Rooney ampui isännät johtoon 11. minuutin pelin jälkeen. Granit Xhaka menetti pallon vaarallisilla vesillä Idrissa Gueyelle, joka pääsi vapauttamaan Arsenalin upottamisen takuunimen. Veto vasempaan kulmaan, ja tilastoihin nähden todella yllättävä johtoasema.

Wayne Rooney has now scored 12 Premier League goals against Arsenal; more than any other player has managed against them.

Ottelussa tuntui sen alkupuolella olevan huomattavasti enemmän vauhtia kuin järkeä. Ramsey ehti yrittää maalintekoa 15 minuutin sisään kolmesti, ja ainakin yhtä monta kertaa vieraat menettivät pallon todella vaarallisesti omassa hyökkäyspäässään. Ylivoimaisesti työllistetyin – ja myös työssään onnistunut pelaaja löytyi kotijoukkueen tolppien välistä.

Johtomaali valoi uskoa isäntiin, kun taas Arsenal-pelaajien jaloissa pallo näytti polttavan. Pelin painopiste siirtyi selkeästi lähemmäs Petr Cechin maalia, ja 2-0 -tilanne näytti olevan lähempänä kuin 1-1.

Puolen tunnin kohdalla erotuomari Craig Pawson osoitti rohkeuden puutetta jättäessän ajamatta Ashley Williamsin ulos. Jo aiemmin varoitettu toppari pysäytti Lacazetten tavalla, josta missä tahansa muussa tilanteessa olisi noussut keltainen kortti. Gueye puolestaan nappasi lapun muutamaa minuuttia myöhemmin, myöhästyttyään vähintään kolmannen kerran taklauksessaan.

Ensimmäinen jakso oli kaksijakoinen. Arsenal vei sen alkua täysin, mutta ajautui tappiolle jäätyään kaaokseen. Tarvittiin lopulta Nacho Monreal tasoittamaan peli, 39. minuutilla. Espanjalainen pääsi ohittamaan Jordan Pickfordin tämän torjuttua ensin Xhakan kaukovedon.

Everton

@Everton
Goal. #EFC 1-1 @Arsenal. Pickford does well to save from Lacazette but the rebound is kind for Monreal. Five minutes until HT. #EFCmatchday

Hetkeä ennen taukoa vieraat repivät Toffee-puolustuksen jälleen riekaleiksi. Özil ei kuitenkaan halunnut loistopaikastakaan laukoa vaan syötti vielä Sánchezille, jonka tielle Pickford jälleen kerran ehti. Joka tapauksessa näytti siltä että Arsenal löysi uudelleen järjen ja harkinnan peliinsä, kun taas Evertonin peli oli jatkuvaa roiskimista, viime hädässä tehtyjä taklauksia ja nuoren veskarin kovaa raatamista.

Orbinho

@Orbinho
Only Wayne Hennessey (12 v Liverpool) has made more saves in a single game this season than Jordan Pickford (8) today.

Toisella jaksolla ulosajo ja maalijuhlat

Goodisonin yleisön viheltäessä Sánchezille, tämä keskitti 52. minuutilla täydellisesti Özilille, jonka puskuun edes Pickford ei ehtinyt. ”Well that is a heavenly piece of football”, kommentoi ottelun englantilainen selostaja. Myös muutama rajapyykki ylittyi upealla osumalla.

Arsenal have now scored more goals against Everton (97) than any other club in Premier League history.

Moving past Man Utd on 96.

23 - Arsenal have scored 23 headed goals since the start of 2016-17 in the Premier League; four more than any other side. Leap. #EVEARS

Dominick Calvert-Lewin, yksi Evertonin päivän parhaista pelaajista sai ikävän osuman päähänsä pallontavoittelutilanteessa Monrealin kanssa vähän ennen tunnin täyttymistä – ottelu oli pysähdyksissä hyvän tovin. Tuppo nenään ja paidanvaito olivat lopulta toimenpiteet joilla 20-vuotias britti saatiin takaisin peliin.

68. minuutin kohdalla Pawson lopulta löysi punakorttinsa, kun Gueye ajoi jälleen kerran pahasti myöhässä Xhakan jaloille. Hetkeä myöhemmin aurinko oli alkanut paistaa Goodison Parkille, ja Koeman availi takkiaan.

4 - There has been a red card given in four of the last five Premier League meetings between Arsenal & Everton. Dismissed.

74. minuutilla Lacazette rikkoi taikansa, tehden ensimmäisen Arsenal-maalinsa Valioliigassa vieraskentällä. Evertonin kenttä aukesi totaalisesti, Özil, Lacazette ja Ramsey saivat rauhassa rakentaa osuman.
Tämä tilanne taisi riittää Koemanille täysin – hollantilainen otti sekä Calvert-Lewinin että Rooneyn pois kentältä, valtavien buuausten saattelemana.

Caught Offside

@COsoccerpod
10 man Everton put to the sword by a flowing, ruthless Arsenal move.
Lacazette with the finish. 3-1.
Cue Koeman stress face.
#EFCvAFC

Wenger puolestaan reagoi kahden maalin johtoasemaan ottamalla kentälle Jack Wilsheren, ulos Lacazette.

84. minuutilla tärisi ylärima Pickfordin takana, kun Xhaka pääsi pommittamaan kaukaa. Paluupallossa maalivahti päihitti nopeudessa Ramseyn niukasti.

Kotiyleisön suurimmaksi riemunaiheeksi toisella jaksolla näytti jäävän Laurent Koscielnyn nappaama, Arsenalin päivän ensimmäinen varoitus neljä minuuttia ennen täyttä aikaa. Iso osa katsojista oli jo ehtinyt poistua, kun Wilshere nappasi syöttöpisteen viimein osuneen Ramseyn maaliin. 1-4.

Lisäajan ensimmäisen minuutin täyttyessä siniset saivat vaparin huippupaikasta – Gylfi Sigurdssonin veto reilusti yli maalin summasi tilannetta hyvin. Cechille tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan tshekkivahti päätti menettää pallon Oumar Niasselle, joka sai kävellä sen maaliin. Kaaos ei siis sittenkään suinkaan päättynyt ensimmäisellä jaksolla.

95. minuutilla Sánchez sai viimein haluamansa, ja upotti pallon takanurkkaan. Evertonin omistajaporras irvisteli aitiossaan lähes tyhjien lehtereitten keskellä.
Loppuluvut 2-5 kuvaavat peliä lopulta huonosti, niin selkeästi parempi Arsenal siinä isäntiään vastaan oli.