Kun Englannin kahdella ylimmällä sarjatasolla pelaavissa joukkueissa on viime aikoina avautunut managerin paikkoja, on Nigel Pearsonin nimi nostettu spekulaatioissa usein esiin. Erityisen kiivaasti Pearsonia huhuttiin Leicesteriin Craig Shakespearen – entisen alaisensa – seuraajaksi, sillä Pearson on valmentanut Leicesteriä kahteen eri otteeseen, yhteensä kuudella eri kaudella.

Enää Pearson ei kuitenkaan ole työtön mies. 54-vuotias englantilainen sai syyskuun lopussa tarjouksen belgialaisesta OH Leuvenista ja lähti Isosta-Britanniasta maailmankuvaansa laajentamaan. Pesti Leuvenissa on Pearsonin pitkän pelaaja- ja valmentajauran ensimmäinen kotimaan ulkopuolella.

Salamavalot eivät Leuvenissa räisky samaan malliin kuin Valioliigassa. Leicesterin Pearson johdatti ensimmäisellä pestillään Ykkösliigasta Mestaruussarjaan ja toisella Mestaruussarjasta Valioliigaan. Viimeisellä kaudellaan hän hinasi joukkueen sijalle 14, vaikka jouluna Ketut olivat vielä sarjajumboja. Leicester voitti viimeisestä yhdeksästä ottelustaan seitsemän, ja Pearson valittiin huhtikuussa 2015 kuukauden valmentajaksi.

Kesäkuussa 2015 Pearson sai kuitenkin potkut ja Leicesterin manageriksi palkattiin Claudio Ranieri – tunnetuin seurauksin.

”Tarvitsin tätä nöyryyttä ja realismia”

Nyt Pearson on päätynyt OH Leuveniin, Belgian toiselle sarjatasolle. Vakuutteleepa vielä tyytyväisyyttä elämäänsäkin.

– Valioliiga ja sen valta saa joskus ihmisistä yliotteen. Valmentaminen saa minusta esiin sekä parhaat että huonoimmat puoleni. Siksi on tärkeää tehdä ero sen välille, mikä on työtä ja mikä ei, koska jalkapallo voi saada elämästä yliotteen, Pearson analysoi Telegraphin haastattelussa.

– Leuven on kuitenkin ollut hyvin virkistävä kokemus minulle. Täällä on nöyryyttä ja realismia. Juuri tällaista tunnetta tarvitsinkin.

– Ihmiset kyselevät, miksi päädyin tänne ja millainen pelin taso oikein on. Kyse on kuitenkin muustakin kuin pelkästä jalkapallosta. Tämä oli minulle odottamaton tilaisuus.

Palkkaajana entinen työnantaja

Aivan sattumalta Pearson ei Belgiaan päätynyt. Leuvenin pääomistaja nimittäin on thaimaalaisyritys King Power, joka tunnetaan myös Leicesterin omistajana. Juuri King Power siis antoi Pearsonille kenkää reilut kaksi vuotta sitten, väittäen eroilmoituksessaan, ettei ”seuran ja managerin suhde ole enää kestävä” ja ”heidän näkökannoissaan on perustavaa laatua olevia eroja.”

Kun Leicesterin puheenjohtaja Vichai Srivaddhanaprabha soitti Pearsonille syyskuussa töitä tarjotakseen, puhuivat miehet ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015 erottamispäätöksen.

– Työtarjous tuli salamana kirkkaalta taivaalta. Monet varmasti yllättyivät siitä, että työskentelemme taas yhdessä, joskin eri olosuhteissa. Tavallaan kuitenkin juuri historiamme teki tarjouksesta vieläkin houkuttelevamman, ja nautin todella työstä täällä, Pearson kertoo.

Leicesteristä lähtönsä jälkeen Pearson piti sapattivuoden ja siirtyi viime kauden alussa Leedsin päävalmentajaksi kolmen vuoden sopimuksella. Se pesti päättyi kuitenkin vielä samana syksynä.

Liersessä homma on toistaiseksi toiminut. Seitsemästä ottelustaan Pearsonin alaisuudessa Lierse on hävinnyt vain yhden. Tuo tappio pudotti Liersen alempaan loppusarjaan, mutta senkin voittajalle avautuu kuitenkin vielä keväällä paikka taistella noususta pääsarjaan. Sinne Pearsonkin haluaa valmentamaan.

– En tullut tänne vain yhden kauden takia. Haluamme seuran vakiinnuttavan paikkansa pääsarjassa, mutta ensin sinne pitää päästä, eikä se ole helppoa sarjajärjestelmän takia.

Temperamentti leimahtanut usein

Englannissa Pearsonia pidetään räjähdysherkkänä valmentajana, joka on muun muassa tuittuillut tuomareille, kuristanut vastapuolen pelaaja James McArthuria kurkusta kesken ottelun ja haukkunut lehdistötilaisuudessa toimittajaa strutsiksi, joka on työntänyt päänsä hiekkaan.

– Minulla on ollut omat sotkuni. Monet niistä ovat olleet omaa syytäni, mutta ne johtuvat tarpeestani suojella ihmisiä, joiden kanssa teen töitä – eli pelaajia, Pearson toteaa.

– En voi muuttaa sitä, kuka olen, mutta tietysti tekisin joitain asioita toisin.

Entisen alaisensa Craig Shakespearen puolesta Pearson on hyvin pettynyt.

– Shakespearella on ollut tärkeä rooli Leicesterissä todella pitkän aikaa. Hänen maineensa ei ole vahingoittunut, joten hän pärjää kyllä. Toivottavasti valmennuskärpänen puraisi häntä ja hän haluaa jatkaa tällä tiellä vastedeskin.


Seuraa meitä myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Instagramissa näet kätevästi mielenkiintoisimmat uutisemme, Facebookissa käydään kovimmat jälkipuinnit ja Twitteristä tavoitat kaikki uutisemme reaaliajassa! Meidät löydät myös Snapchatista nimellä valioliiga.