Päävammat ovat olleet urheilukeskustelussa viimeisten vuosien aikana yhä useammin tapetilla. Niistä on keskusteltu jääkiekkopiireissä, amerikkalaisen jalkapallon parissa ja luonnollisesti myös nyrkkeily-ympyröissä.

Oman osansa on saanut myös jalkapallo. Eikä futiksen parissa tarkoiteta pelkästään päiden yhteen kolahtaessa tai vastustajan kyynärpäästä syntyneitä aivotärähdyksiä, vaan keskustelua herättää myös pallon puskeminen.

Menneinä vuosikymmeninä peliväline oli aidosti se klassinen ”nahkakuula”. Kovan pallon kumahtaessa kovaa kalloa vasten aivot olivat koetuksella, mutta takavuosina aiheesta ei silti pidetty meteliä. Ehkei mitään edes osattu epäillä.

Nykyaikana Isossa-Britanniassa kuitenkin on alettu tutkia pääpelin yhteyttä erilaisiin sairauksiin – kuten Alzheimerin tautiin ja dementiaan – ja jopa ennenaikaisiin kuolemiin.

Tuhansia kertoja palloa puskenut maalitykki pureutui aiheeseen

Puskemisen yhteyttä kuolemaan johtaneisiin tai elämänlaatua merkittävästi laskeneisiin aivovammoihin takavuosina on enää vaikea varmuudella todistaa. Tutkimusmenetelmät ja -välineet ovat nykyisin kuitenkin paljon edistyneempiä, ja useiden asiantuntijoiden mukaan myös nykyaikaisen synteettisen pallon puskemisessa on riskinsä.

Asia tulee taatusti saamaan tulevina päivinä ja viikkoina lisää julkisuutta, sillä Valioliigan kaikkien aikojen maalikuningas, 46 päämaalia tehnyt Alan Shearer teki aiheesta dokumentin ”Dementia, football and me”, joka sai ensiesityksensä BBC:llä sunnuntai-iltana.

”Lapset aikuisia suuremmassa riskissä”

Shearer kysyy dokumentissa entisiltä maajoukkuepelaajilta Les Ferdinandilta ja John Terryltä, pitäisikö jalkapallon puskeminen kieltää alle 11-vuotiailta. Tällainen käytäntö otettiin Yhdysvalloissa käyttöön vuonna 2015.

– Tiedämme, että lapsilla on suuret päät ja pienet niskat. Siksi aivot kallon sisällä hölskyvät enemmän. Siksi puskeminen voi aiheuttaa suurempia vammoja kuin aikuisilla, Shearerin haastattelema lääketieteen asiantuntija selvittää.

– Minusta hyvin nuorten lasten ei pitäisi puskea palloa. Meillä on jo tarpeeksi todisteita puskemisen vaikutuksista, enkä ainakaan minä haluaisi lasteni pelaavan joukkueessa, jossa he puskevat palloa päivästä toiseen.

Nykyisin QPR:n jalkapallojohtajana toimiva Les Ferdinand antaa lasten puskukiellolle alustavan tukensa.

– Haluaisin aiheesta lisää tutkimuksia. Puhuisin valmentajien kanssa ja keskustelisimme asiasta, koska tiedän, että USA:ssa kielto on astunut voimaan. Asiasta puhutaan nyt paljon.

– Voisimme harjoitella puskutekniikkaa pehmeämmillä palloilla, kunnes saamme lisää tietoa siitä, onko kielto hyväksi jalkapallolle vai ei.

Terry puskukieltoa vastaan

Chelsean ja Englannin kapteenina pitkään toimineen, ja täksi kaudeksi Aston Villaan siirtyneen John Terryn molemmat lapset pelaavat jalkapalloa. Vahvana pääpelaajana tunnettu toppari ei puskukieltoa kannata.

– Tyttöni pelaa Chelseassa ja minä päinvastoin rohkaisen häntä puskemaan palloa. Tyttöjen jalkapallossa ei juurikaan pusketa. Kulmapotkuissa kaikki pikemminkin väistelevät palloa, Terry perustelee.

Shearer panee Terryn ahtaalle kertomalla, että tutkijoiden mukaan riski on tyttöjen kohdalla poikiakin suurempi. Sekään ei silti saa Chelsea-legendan päätä kääntymään.

– Pieni tyttöni on minulle kaikki kaikessa ja hän rakastaa jalkapalloa. Eli ei, kannustaisin yhä häntä puskemaan palloa. Kunnes voimme varmuudella osoittaa, että pelaajien vammat johtuvat pallon puskemisesta, en aio estää lapsiani puskemasta palloa.


Seuraa meitä myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Instagramissa näet kätevästi mielenkiintoisimmat uutisemme, Facebookissa käydään kovimmat jälkipuinnit ja Twitteristä tavoitat kaikki uutisemme reaaliajassa! Meidät löydät myös Snapchatista nimellä valioliiga.