Valioliigassa valmistaudutaan kiivaasti tositoimiin paluuseen, mutta vielä ehditään heittää silmäys alkukauden joihinkin pelaajakohtaisiin tilastoihin. Aloitetaanpa purkaminen vaikkapa sarjan nopeimmista juoksijoista.

Nopeimman ajan on kellottanut – ehkä vähemmän yllättäen – Manchester Cityn tuulennopea Leroy Sané, jolle on mitattu 35,5 km:n/h nopeus. Vain aavistuksen saksalaiselle häviävät Crystal Palacen Patrick van Aanholt (35,4 km/h) ja Tottenhamin Moussa Sissoko (35,3 km/h).

35 km:n/h rajan rikkovat myös Antonio Rüdiger (Chelsea), Kyle Walker (Manchester City), Wilfried Zaha (Crystal Palace), Oliver Burke (West Bromwich), Kiko Femenia (Watford), Laurent Koscielny (Arsenal) ja Jamie Vardy (Leicester).

Kun siirrytään keskinopeuksiin, esille nousevat aivan toiset miehet. Brightonin Pascal Gross on liikkunut keskimäärin 8,1 km:n/h nopeudella ja johtaa tilastoa. Saksalaista seuraavat James Milner (Liverpool), Christian Eriksen (Tottenham), Bernardo Silva (Manchester City) ja Aaron Ramsey (Arsenal).

Cabayen passit Kotkille menivätkin harakoille

Eniten maalipaikkoja ilman ainuttakaan maalisyöttömerkintää on luonut Crystal Palacen Yohan Cabaye. Cabayen ja Palacen harmiksi Kotkien viimeistelyssä on ollut valtavasti parantamisen varaa. Maalintekotilaisuuksia Cabaye on kuitenkin synnyttänyt jo 20.

Evertonin Jordan Pickfordia kehuttiin valtavasti hyvästä maaottelustaan Saksaa vastaan. Nuori Pickford on kuitenkin pudottanut eniten keskityspalloja hyppysistään alkukauden aikana, viisi kappaletta.

Aktiivisin pelaaja saamiinsa peliminuutteihin suhteutettuna on ollut kenties yllättäenkin Manchester Cityn Yaya Touré. Norsunluurannikkolainen on pelannut Valioliigaa vain 29 minuuttia, mutta tuossa ajassa hän koski palloon 98 kertaa – 3,4 kertaa per minuutti siis.

Kaksi peräkkäistä maalikuninkuutta voittanut Harry Kane on heiluttanut verkkoja tuttuun tapaan – ei tosin tänä vuonnakaan elokuussa – mutta Spurs-kärki on kolisuttanut myös maalipuita enemmän kuin kukaan muu. Selvästi enemmän.

Kanella on tolppa- ja ylärimaosumia yhteensä viisi. Hurjaa on, että 14 valioliigajoukkueen yhteenlaskettu tolppavetojen summa jää tuon luvun alle. Tolppatilaston kakkosena ollaan kahdella tolppaosumalla, joten Kane on tällä saralla täysin omassa kastissaan.

Milloin Redmond ja Ince osuvat?

Jos joku etsii kadonnutta apinaansa, niin sellainen on saattanut kiivetä Nathan Redmondin (Southampton) tai Tom Incen (Huddersfield) selkään. Kaksikko on nimittäin laukonut 27 kertaa per nuppi onnistumatta vielä kertaakaan maalinteossa. Incellä ei ole myöskään syöttömerkintöjä tilillään.

Alkukauden epätarkin syöttäjä on ollut Arsène Wengerin luottomies Granit Xhaka. Xhakalle on kirjattu jo 153 harhasyöttöä, enemmän kuin kellekään muulle.

Eniten päällä tehtyjä purkupalloja on listattu Irlannin maajoukkueessa tiistaina verkkoa heiluttaneelle Shane Duffylle (Brighton). Duffy on purkanut pallon päänupillaan 77 kertaa, lähes yhtä usein kuin koko Liverpoolin joukkue yhteensä.

Tilastojutun lähteenä oli The Telegraph.