Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen antaa erikoispisteet José Mourinholle makoisasta 3-1-voitosta Arsenalin vieraana. Lisäksi Paatelainen ihmettelee Tottenhamin otteen katoamista palstallaan.

Mutta ensin:

Mixu, vähän valmentajauutisia odoteltiin. Sinusta ei tullut HIFK:n valmentajaa…

– HIFK on hyvissä käsissä. Se on hieno, perinteinen seura. Olen vakaasti sitä mieltä, että mitä korkeammalla HIFK on, sitä parempi se on suomalaiselle jalkapallolle. Toivon, että HIFK nähdään Veikkausliigassa mahdollisimman pian. Siellä on loistavat fanit, jotka ansaitsevat nähdä mahdollisimman vahvan HIFK:n.

Sen enempää ei Paatelainen halunnut päävalmentajaneuvotteluita kommentoida. Siirrytään sitten Valioliigan pariin. Kierroksen kohokohta?

– Se oli omalla tavallaan Manchester Cityn voitto, sillä samalla joukkue sivusi Chelsean ja Arsenalin ennätystä. 13 voittoa putkeen on karmea määrä. Tämä tuo myös hienon lisämausteen ensi viikonlopun Manchesterin derbyyn. Jos City voittaa, ottaa se ennätyksen yksin nimiinsä.

Aika paljon muutakin pelattavaa sunnuntaina on…

– Kyllä. City johtaa nyt kakkosena olevaa Man Unitedia kahdeksalla pisteellä. Tämä tarkoittaa käytännössä kolmea voittoa. Chelsea on neljän voiton päässä. Tai jos käännetään, Cityn pitäisi hävitä kolme tai neljä kertaa, että takaa-ajajat saisivat heidät kiinni. Ja joukkue ei ole hävinnyt vielä kertaakaan!

Man United voi nyt tehdä palveluksen itselleen ja Valioliigalle nappaamalla voiton. Jos City voittaa, sitä on hyvin vaikea saada noin pitkältä takamatkalta kiinni. City ei nimittäin rupea yhtäkkiä solkenaan häviämään otteluita.

Man United näytti lauantaina, että sillä on resepti isojen otteluiden voittamiseen.

– Niin teki. Lauantain peli oli niin tyypillistä Mourinhoa kuin olla ja saattaa. Mourinho onnistui Arsenalia vastaan täydellisesti. He puolustivat syvältä ja tiiviisti. He tekivät ikään kuin ansan, jossa vastustajaa houkuteltiin ylemmäs. Sitten riistettiin pallo ja pelin alta lähdettiin salamannopeasti vastahyökkäykseen usean pelaajan voimalla.

– Kuvio menee niin, että laitapelaajat nousevat aggressiivisesti VASTA sitten, kun pallo on jollain yläosaston pelaajalla. Sitä kautta Mourinhon haluama tasapaino säilyy. Lauantain Arsenal-ottelu meni täysin Mourinhon käsikirjoituksen mukaan. Tai ehkä ei ihan täysin, koska voitto vaati myös nappipelin maalivahdilta. Arsenalilla oli paljon tilanteita, varmasti enemmän kuin mitä Mourinho olisi halunnut nähdä.

Ottelun jälkeen puhutti myös Paul Pogban punainen kortti, joka pitää hänet sivussa derbystä. Mitä mieltä olit siitä?

– Siitä pystyi hyvin antamaan suoran punaisen. En usko, että rike oli tahallinen, mutta Pogba pelasi tilanteen holtittomasti. Ehkä joku tuomari olisi voinut punaiselta säästää, mutta mielestäni kortti oli aika lailla aiheellinen.

Mitä muuta haluat nostaa kierrokselta?

– Everton on saamassa paketin kasaan. Voi hyvin olla, että siitä muodostuu kärjen kannalta iso ratkaisija. Ei siten, että he itse nousisivat terävimpään kärkeen, mutta joukkue on kuitenkin niin tasokas, että se voi kärkipään joukkueita voittaa.

– Big Sam laittaa siellä palikat paikalleen ja nousu jatkuu. Hienoa nähdä, miten nousuvire kestää derbyssä viikonloppuna todella vahvassa nousussa olevan Liverpoolin kanssa. Sen sijaan Swansean tilanne näyttää pahalta.

Heilahtaako kirves?

– En ihmettelisi. Nostan hattua seurajohdon kärsivällisyydelle, mutta mikään ei juuri nyt viittaa siihen, että peli tai tulokset parantuisivat. Luulen, että liipasinta painetaan pian, ellei isoa muutosta tule nopeasti.

Entäpä Tottenham. Mikä siellä mättää?

– Todella vaikea sanoa yksittäistä syytä. Sensaatiomaisen Real Madrid -voiton jälkeen homma on ollut ihan solmussa. Viikonlopun tulos oli taas katastrofi heille. Mitään loukkaantumissumaakaan ei ole. Jostain syystä homma ei vain toimi. Olen samaa mieltä manageri Mauricio Pochettinon kanssa siitä, että mestaruus on mennyttä tänäkin vuonna.