Historiansa saatossa kuusi Englannin mestaruutta voittanut ja viimeksi vuonna 2014 Englannin Liigacupin loppuotteluun selvinnyt Sunderland on ollut viime aikoina pahassa syöksykierteessä. Niin pahassa, että sen lauantainen voitto Fulhamista oli sille vasta vuoden ensimmäinen kotikentällä.

Sunderland pelasi vielä viime kaudella Valioliigassa David Moyesin johdolla, mutta kausi päättyi putoamiseen. Uusi kausi ei ole mennyt paljon paremmin, sillä vielä ennen viikonloppua Black Cats majaili Mestaruussarjassakin putoamisviivan alapuolella.

Edellisen kotivoittonsa Sunderland oli ottanut Watfordista 17.12.2016, 1-0 -numeroin. Sunnuntaina tuosta menestyksestä olisi tullut täyteen vuosi, mutta uskollisimpien kannattajien suureksi riemuksi Sunderland otti kauden ensimmäisen kotivoittonsa päivää ennen vuosipäivää.

Historiaan Sunderlandin putki joka tapauksessa jää, sillä 22 peräkkäistä voitotonta kotiottelua on Englannin ammattilaissarjojen (EFL) uusi ennätys. Putken aikana pelitavat ja pelaajat ovat vaihtuneet usein, ja onpa joukkueen ruorissa nähty peräti neljä eri valmentajaa.

Sunderlandin suureksi sankariksi nousi vasta 18-vuotias Josh Maja. Maja pääsi kentälle Mestaruussarjan debyyttiotteluunsa 73. peliminuutilla ja ampui vain viisi minuuttia myöhemmin joukkueelleen 1-0 -voittomaalin. Majan onnistumisessa oli vähän kohtalonkin ivaa, sillä hän siirtyi Sunderlandin organisaatioon juuri Fulhamista vuonna 2015.

– Ensimmäisen liigamaalini tekeminen tuntui mielettömältä, ja varsinkin, koska tein sen vanhaa seuraani vastaan, Maja totesi BBC:lle.

– Voitto antaa seuralle ja etenkin faneille uskoa. He ovat odottaneet ikuisuuden, jotta voittaisimme taas kotikentällä.

Jonathan Wilson

@jonawils

Jonathan Wilson

@jonawils
The two times Sunderland have taken the lead at home in the past year, they've conceded twice within 10 minutes. Josh Maja showing his inexperience by scoring far too early there.
This is now the longest Sunderland have been ahead at home in a year: 5 minutes.

Sinä aikana, kun Sunderland on metsästänyt ensimmäistä kotivoittoaan sitten viime joulukuun, on Stadium of Lightilla pelattu kaikkiaan 1 980 minuuttia. Kahden voiton välillä Englannin kolmen ylimmän sarjatason 92 joukkueesta yli kolmasosa eli 36 on vaihtanut valmentajaa. Ja samassa ajassa Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ovat paukutelleet yhteensä 109 maalia.

– Oli hienoa saada kolme pistettä ja päättää se putki, mutta ne ovat silti vain kolme pistettä, eivät 33. Olemme yhä pahassa jamassa, Sunderlandin luotsiksi marraskuussa pestattu Chris Coleman totesi realistisesti.

Sunderland tavoittelee seuraavaksi uskomatonta kahden kotipelin voittoputkea, kun se saa lauantaina vieraakseen toisen perinteikkään kriisiseuran, sarjajumbo Birminghamin.